Πώς θα κάνετε σωστά ηλιοθεραπεία

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Επί αιώνες, ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει την θεραπευτική δράση του ηλιακού φωτός. Στην αρχαία Ελλάδα τα κρεβάτια έπρεπε να βρίσκονται κοντά σε ανατολικά παράθυρα και τα κρεβάτια τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι πρώτες ακτίνες του ηλιακού φωτός να αγγίζουν το κεφάλι του ατόμου.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ηλιοθεραπεία αυξάνει την ενέργεια, την καλή ψυχολογία και χαρίζει ευεξία. Ωστόσο, υπάρχουν καταγραφές από τον 18ο αιώνα που αναφέρουν ότι η έκθεση μπορεί να προκαλέσει χρόνιο επώδυνο δερματικό έλκος.

Κατάλληλος καιρός για ηλιοθεραπεία 

Οδυνηρά ηλιακά εγκαύματα ή άλλες επιπτώσεις στο δέρμα συχνά ακολουθούν όταν αγνοούνται οι ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ένταση των ακτίνων του ήλιου που φτάνουν στην επιφάνεια της γης εξαρτάται άμεσα κυρίως από το πάχος της ατμόσφαιρας. Ο καπνός, το πράσινο φύλλωμα και το χώμα απορροφούν σημαντικά ηλιακό φως, ενώ το νερό και η σκόνη διαχέουν το φως του ήλιου. 

Εκτός από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, μια μεγάλη ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας διαχέεται από τον ουρανό, τα σύννεφα φωτός ή την ομίχλη και αντανακλάται από το περιβάλλον. Η ακτινοβολία του ουρανού ευθύνεται για το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα που μπορεί να ακολουθήσει ηλιοθεραπεία σε θολό ή ομιχλώδη καλοκαιρινή μέρα. Το νερό, ο πάγος και το χιόνι αντανακλούν το φως του ήλιου, αυξάνοντας τη δόση της έκθεσης σε ηλιακό φως.

Προστασία από τον ήλιο 

Είναι από καιρό γνωστό ότι η επικάλυψη του δέρματος με έλαια, με ουσίες που περιέχουν αδιαφανείς σκόνες, ή με εκχυλίσματα από το φλοιό ειδικών δέντρων προσέφερε κάποια προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα. Πριν από τριάντα χρόνια ο Rothman απέδειξε ότι το παραμινοβενζοϊκό οξύ είχε απορρόφηση στο φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας που περιλάμβανε όλες τις ακτίνες του ηλιακού εγκαύματος.

Τα αντηλιακά τα οποία έχουν ονομαστεί χημικά μπορούν να προστατεύσουν έως και 90% από το υπεριώδες φάσμα ακτινοβολίας το οποίο είναι κατά κύριο λόγω υπεύθυνο για τα δερματικά εγκαύματα. Έλαια από κάποιους καρπούς επίσης έχουν την δυνατότητα απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας όπως το έλαιο σησαμιού, φιστικιού και καρυδιού.

Το ιδανικό αντηλιακό θα πρέπει να είναι υποαλλεργικό, μη ερεθιστικό, μη τοξικό, σταθερό στην ηλιοφάνεια και θα πρέπει να προστατεύει το δέρμα από το ηλιακό έγκαυμα για τρεις ή τέσσερις ώρες μετά την εφαρμογή, θα πρέπει επίσης να μην λερώνει και να μην είναι επιβλαβές προς το περιβάλλον, καθώς τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για την καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στην παρουσία αλλαγών στο περιβάλλον τους. Τέλος, δεν πρέπει να περιέχει μικροπλαστικά διότι ρυπαίνουν το περιβάλλον, εισβαλοντας στην τροφική αλυσίδα και προκαλώντας ακόμα και μεταλλάξεις ορισμένων ομάδων.

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.