Πώς θα κάνετε οικονομία στον θερμοσίφωνα

Συντάκτης: Flowmagazine

Φουσκωμένοι λογαριασμοί; Βάλτε τέλος με ένα τρικ που θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε χρήματα από τον θερμοσίφωνα.

Οι μεγαλύτεροι καβγάδες στην ιστορία κάθε νοικοκυριού ξεκινούν από τη στιγμή που θα γίνει η παραλαβή των οικιακών λογαριασμών. Σε αυτούς τους καβγάδες, φυσικά, θέλετε να τηρηθεί η σωστή και οικονομική χρήση του θερμοσίφωνα.

Γιατί συγκεκριμένα αυτή η “εμμονή”; Κατ’ αρχάς, γιατί η ενέργεια που “καίει” αγγίζει το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού σας. Πέρα από αυτό, τη λέξη “θερμοσίφωνας” ακολουθεί μια δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το αν είναι καλύτερο να τον αφήνετε μόνιμα ανοιχτό ή να τον ανοιγοκλείνετε.

Πώς θα κάνετε οικονομία στον θερμοσίφωνα

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη, ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν φτάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης δίνει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση, αλλά, αν τον αφήσετε ανοιχτό, η τελευταία ενεργοποιείται εκ νέου όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει -ακόμα και αν εσείς δεν έχετε καταναλώσει το νερό. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, επιφέρει αναπόφευκτα μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του.

Για την ακρίβεια, η σπατάλη ενέργειας αυξάνεται όσο αυξάνεται η επιλεγμένη θερμοκρασία στον θερμοστάτη. Παράλληλα, εξαρτάται και από το πόσο καλή ή κακή είναι η μόνωσή του, ειδικά αν ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

Ποια είναι η καλύτερη λύση λοιπόν; Να προγραμματίζετε την ώρα της ημέρας που θα ανάβετε τον θερμοσίφωνα, δηλαδή λίγο πριν την ώρα που συνήθως κάνετε μπάνιο. Έτσι, άλλωστε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τέλος, για να εξοικονομήσετε (επιπλέον) χρήματα, ρυθμίστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 60°C.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…