Πώς ταξιδεύω… δωρεάν!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Πώς ταξιδεύω… δωρεάν!Λέγεται πως η ζωή είναι ένα βιβλίο και πως αυτοί που δεν έχουν ταξιδέψει δεν έχουν διαβάσει παρά μια μόνο σελίδα του. Τί μας εμποδίζει από το να ταξιδεύουμε; Ο διαθέσιμος χρόνος, ίσως η αναβλητικότητά μας. Βασικός λόγος είναι οι οικονομικοί περιορισμοί. Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε οικονομικά;

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις, εξαιρετικά οικονομικές και περιπετειώδεις (όχι, ωστόσο, επικίνδυνες) για τη διαμονή σας.

Πού θα μείνω;

Το γνωρίζετε πως υπάρχει τρόπος να μείνετε δωρεάν σε σπίτια σε όλο τον κόσμο; Το Couchsurfing (www.couchsurfing.com) είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής υπηρεσιών φιλοξενίας και κοινωνικής δικτύωσης. Εάν γίνετε μέλος της, μπορείτε να φιλοξενήσετε και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια άλλων μελών. Υπάρχουν, βέβαια, κανόνες (δεν μπορείτε μόνο να απολαμβάνετε τη φιλοξενία άλλων, αλλά οφείλετε να ανταποδώσετε) και συστάσεις για τον κάθε χρήστη, που έχουν γίνει από άλλους χρήστες και έτσι γνωρίζετε πού θα βρεθείτε. Η ασφάλειά σας, όμως, είναι δική σας υπόθεση, κάτι που τονίζεται από τους διαχειριστές.

Αντίστοιχες πλατφόρμες είναι το Global Free Loaders (www.globalfreeloaders.com), το Hospitality Club (www.hospitalityclub.org), αλλά και το Stay for Free (www.stay4free.com).

Μέσω του Airbnb (el.airbnb.com/), μιας κοινότητας-αγοράς για άτομα που θέλουν να καταχωρήσουν και να κάνουν κράτηση μοναδικών χώρων παγκόσμια, διαδικτυακά ή από κινητό τηλέφωνο, ουσιαστικά νοικιάζετε ένα χώρο του σπιτιού σας. Οι χρήστες επαληθεύουν την ταυτότητά τους συνδέοντας το λογαριασμό τους με τα κοινωνικά δίκτυα, σαρώνοντας την επίσημη ταυτότητά τους ή επιβεβαιώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία. Εάν ακολουθήσετε τη λύση αυτή, θα πρέπει να καταβάλλετε το αντίτιμο της διαμονής σας, αλλά τόσο σε αυτή την περίπτωση, όσο και με το Couchsurfing έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το τοπικό χρώμα του μέρους που επισκέπτεστε: οι οικοδεσπότες σας θα σας πληροφορήσουν για όσα δεν υπάρχουν σε ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να διαμείνετε δωρεάν σε σπίτια σε όλο τον κόσμο μέσω του Home Exchange (www.homeexchange.com/el), μιας πλατφόρμας ανταλλαγής σπιτιών: ανταλλάσσετε το σπίτι σας με έναν άλλο χρήστη (εσείς επιλέγετε πού, πότε και με ποιον) και μένετε σε αυτό δωρεάν.

Πώς ταξιδεύω… δωρεάν!Hostels – τα αγαπημένα των απανταχού ταξιδιωτών, οι ξενώνες που μοιάζουν με εστίες πανεπιστήμιου και διαθέτουν πολλές υπηρεσίες. Σε αντίθεση με τις αντιλήψεις που κυριαρχούν, ότι τα hostels ταιριάζουν μόνο σε νέους, είναι βρώμικα και μοιάζουν περισσότερο με σπηλιά στα Μάταλα τη δεκαετία του ’60 παρά με ξενώνες, η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια η ποιότητα των hostels έχει βελτιωθεί αρκετά. Οι ιδιοκτήτες φροντίζουν τις υπηρεσίες που παρέχουν και την καθαριότητα, ενώ, μπορείτε σε αρκετά hostels να βρείτε και μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια. Εάν τα επιλέξετε, θα έχετε οικονομική διαμονή, αλλά και θα γνωρίσετε πολλούς ανθρώπους που ταξιδεύουν με ένα σακίδιο στην πλάτη τους και μόνο!

Άλλες εναλλακτικές είναι ο αγροτουρισμός, τα μοναστήρια και οι εστίες των πανεπιστήμιων. Με τον αγροτουρισμό, θα μείνετε σε αγροκτήματα και θα ζήσετε για κάποιες ημέρες την αγροτική ζωή, με δουλειές στο ύπαιθρο και παραδοσιακές ασχολίες (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το οικοτουριστικό χωριό Έναγρον, στην Αξό, έξω από το Ρέθυμνο: http://www.enagron.gr/gr). Πολλά μοναστήρια παρέχουν επίσης τη δυνατότητα διαμονής, όπως και πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού νοικιάζουν δωμάτια στις εστίες τους κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Εσείς, πού θα μείνετε;

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…