Πώς τα οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Το οικογενειακό τραπέζι είναι αναμφίβολα η ευκαιρία της οικογένειας να «ξεκλέψει» λίγο χρόνο, ώστε  να έλθει πιο κοντά και να δουλέψει τις σχέσεις της. Σε μια εποχή άλλωστε που κυριαρχεί η εικόνα και η οθόνη, το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό είναι ίσως από τις ελάχιστες ευκαιρίες των παιδιών να αλληλεπιδράσουν με αληθινά πράγματα.

Μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες, όταν περιμένω τους φίλους  μου στο σπίτι, είναι να τους  μαγειρεύω. Αυτό που μου υπενθυμίζουν συχνά δοκιμάζοντας το φαγητό μου είναι ότι όταν τα συστατικά από τα οποία αποτελείται ένα πιάτο, μαγειρευτούν όλα μαζί, έστω και για λίγο, οι γεύσεις  γίνονται ακόμα πιο πλούσιες και  γαργαλιστικές. Άλλωστε το φαγητό αποκτά ακόμη περισσότερη νοστιμιά, όταν το μοιραζόμαστε με τους οικείους μας, δεδομένου ότι οι γαστρονομικές αλχημείες απογειώνονται με λίγες δόσεις αγάπης και καλοσύνης.

Δυστυχώς ωστόσο, η ρουτίνα της σύγχρονης ζωής, σε συνδυασμό με τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας και το βάρος των πολλαπλών υποχρεώσεων, οδηγεί σταδιακά στη μείωση της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων στους κόλπους του δυτικού κόσμου.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταΐστε τους με αγάπη

______________________

Είναι σημαντικό παρ’ όλα όμως αυτά τα μικροεμπόδια να μην ξεχνάμε να μαζευόμαστε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σπουδαία και ωφέλιμη συνήθεια για τη συναισθηματική και όχι μόνο ανάπτυξη τόσο των ενηλίκων, όσων και των παιδιών και των εφήβων.

Ένα από τα βασικότερα οφέλη του οικογενειακού γεύματος θεωρείται η ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Μέσα από τη συζήτηση και τη διαδικασία προετοιμασίας του τραπεζιού ή/και του φαγητού τα παιδιά εισπράττουν με τρόπο έμπρακτο το ενδιαφέρον των γονιών τους, κατάσταση η οποία τους δίνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια που αποζητούν, ενισχύοντάς τους ταυτόχρονα την αίσθηση του ανήκειν σε μια δυνατή ομάδα, ικανή να αντιμετωπίσει πιθανές ρωγμές και να τα στηρίξει αποτελεσματικά.

Πώς τα οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών

Τip: Είναι σημαντικό να αναθέτετε και στα παιδιά μικρές δουλίτσες κατά τη μαγειρική και το στρώσιμο του τραπεζιού. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα τα κάνει να ανυπομονούν για το …φαγητό, χαρίζοντάς σας ακόμη μερικές ευχάριστες οικογενειακές στιγμές, αλλά θα τους κινητοποιήσει προκειμένου να αυτονομηθούν και να αναλαμβάνουν κάποιες ευθύνες σταδιακά.

Αυτή η επανασύνδεση αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και των εφήβων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να νιώθουν τμήμα ενός ασφαλούς συναισθηματικά περιβάλλοντος, το οποίο τους επιτρέπει να ξεδιπλώσουν τις πτυχές του εαυτού σας, χωρίς το φόβο της απόρριψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…