Πώς τα δηλητήρια ζώων μπορούν να σώσουν ζωές

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Αδιαμφισβήτητα, ο κίνδυνος από το δηλητήριο ενός φιδιού ή ενός σκορπιού είναι δεδομένος. Περίπου, 200.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από δάγκωμα φιδιού. Ο τοξικολόγος, Ζόλταν Τάκακς, μάλιστα, μιλώντας στο BBC, εξηγεί, ότι η τοξικότητα του δηλητηρίου αυτών των ζώων είναι ικανή να αφαιρέσει τη ζωή ενός έμβιου όντος σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι τοξίνες που υπάρχουν στα δηλητήρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών και μάλιστα πολλά φάρμακα βρίσκονται ήδη στην αγορά  με βάση το δηλητήριό τους. Ακολουθούν τέσσερα είδη ζώων, τα δηλητήρια των οποίων χρησιμοποιούνται προς όφελος της ανθρωπότητας.

Φίδια

Τα περισσότερα φίδια δηλητηριάζουν τα θηράματά τους με τα δόντια τους που λειτουργούν σαν σύριγγες. Με αυτό τον τρόπο, αμέσως περνά στο αίμα τους. Υπάρχουν, βέβαια και εξαιρέσεις. Μία εξ′ αυτών είναι τα φίδια που φτύνουν το δηλητήριο και δεν το μεταδίδουν μέσω του δαγκώματός τους, όπως η κόμπρα της Μοζαμβίκης.

Συνεπώς, λόγω της ταχύτατης μετάδοσης των τοξικών ουσιών, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συνεισφέρει στον τομέα της καρδιολογίας.

«Το δηλητήριο των φιδιών χρησιμοποιείται  ήδη σε κορυφαία φάρμακα που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση, την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και την καρδιακή προσβολή», εξηγεί ο Τάκακς.

Δράκοι του Κομόντο

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εν ζωή σαύρες του κόσμου, αφού μερικές φορές μπορούν να φτάσουν τα 3 μέτρα σε μήκος, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι,  καθώς είναι γνωστό ότι επιτίθενται και καταβροχθίζουν κυριολεκτικά οποιοδήποτε έμβιο ον.

Οι Κομόντο έχουν θανατηφόρο σάλιο που περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι θανατηφόρα. Όταν το ζώο βγαίνει έξω, θα περπατήσει πάνω από το σάλιο, που σιγά-σιγά θα το αποσυνθέσει, ώσπου να υποκύψει σε εκτεταμένες μολύνσεις Ο δράκος απλά περιμένει το θάνατο της λείας του αντί να σπαταλά ενέργεια κυνηγώντας την.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μελισσοθεραπεία η θεραπευτική δυνατότητα ενός δηλητηρίου

______________________

Αυτές οι τοξίνες εφαρμόζονται στη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και πνευμονικών εμβολών, οι οποίες μπορεί να προέρχονται από θρόμβους αίματος.

Σκορπιοί

Πάνω από 1.2 εκατ. άνθρωποι δηλητηριάζονται ετησίως από σκορπιούς, ενώ το 2008 οι νεκροί ανήλθαν στους 3250. Ωστόσο, το δηλητήριο τους μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία κατά του καρκίνου χάρη στην ουσία χλωροτοξίνη που βρίσκεται σε αυτό.

Μυγαλές

Είναι κατανεμημένες σχεδόν σε όλο τον κόσμο: από τις μείζονες τροπικές και εύκρατες μάζες γης, μόνο η Νέα Γουινέα, η Αυστραλία, και η Νέα Ζηλανδία δεν έχουν ιθαγενείς μυγαλές· στην Νότια Αμερική, είναι σχετικώς πρόσφατοι μετανάστες και απαντώνται μόνο στις βόρειες Άνδεις Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη. Αν και το δηλητήριό τους δεν μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, προκαλεί πόνους και πρηξίματα.

Δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ζώα, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί μαζί τους, καθώς ισχυρίζεται ότι μέσω αυτών μπορεί να βρει διεξόδους για την θεραπεία του καρκίνου.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…