Πώς τα άγρια μούρα αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας διατροφής υψηλής σε λιπαρά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μετά το δείπνο των Χριστουγέννων τι θα λέγατε να φάτε και λίγα μούρα; Συγκεκριμένα πρέπει να αναζητήσετε τα bilberries (Vaccinium myrtillus) τα οποία μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις μίας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι αυτό το είδος μούρων έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση, ενώ προστατεύουν από γενικευμένη φλεγμονή.

Τα χαμηλά επίπεδα φλεγμονής και η αυξημένη αρτηριακή πίεση συχνά σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία των bilberries στα ποντίκια που τρέφονταν με υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή για μία περίοδο τριών μηνών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις της διατροφής στο φλεγμονώδες κύτταρο και τα επίπεδα κυτοκίνης, τη συστολική αρτηριακή πίεση, την ανοχή γλυκόζης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ποντικοί στη δίαιτα με υψηλά λιπαρά παρουσίασαν σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους και επιζήμιες αλλαγές στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, στα επίπεδα φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης. Η εισαγωγή των bilberries, όμως, μείωσαν τις προ-φλεγμονώδεις επιδράσεις της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που υποδεικνύεται με ένα αλλαγμένο προφίλ κυτοκίνης και χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής. Τα μύρτιλλα εμπόδισαν επίσης την αυξημένη πίεση του αίματος που προκαλείται από τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα άγρια μύρτιλλα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σκανδιναβικής διατροφής και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο διατροφικό μενού ανά τον κόσμο. Τα μύρτιλλα είναι ευεργετικά για την υγεία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και ειδικά σε ανθοκυανίνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…