Πώς σχετίζεται το εργασιακό άγχος με το άσθμα

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Το άγχος αποδεδειγμένα επηρεάζει όλες τις καταστάσεις στη ζωή μας, κυρίως δε την υγεία μας.

Για τους περισσότερους η εργασία πέρα από τα οικονομικά οφέλη και την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει, εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό και άγχος.

Το εργασιακό άγχος είτε σχετίζεται με την επίτευξη ενός στόχου, είτε με τις ευθύνες μιας εργασιακής θέσης και σχέσης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία κάθε ατόμου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από  άσθμα εμφανίζουν υψηλότερο επίπεδο άγχους, με τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όταν βρίσκονται απέναντι σε καταστάσεις στο χώρο εργασίας που δημιουργούν την αίσθηση απειλής ή κινδύνου.

Μια επιβαρυμένη συναισθηματική κατάσταση εξαιτίας υπερβολικής εργασιακής έντασης μπορεί να απορυθμίσει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος και να προκαλέσεις συσπάσεις των βρόγχων και επομένως άσθμα. Ο φόβος παραδείγματος χάριν μήπως χάσουμε τη δουλειά μας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.

Στις διάφορες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά, αποκαλύφθηκε ότι για κάθε αύξηση του εργασιακού  άγχους κατά 25% ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος αυξανόταν επίσης κατά 24%.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος έφτανε το 60% σε εργαζόμενους που πίστευαν ότι ήταν πολύ πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους.

Το δείγμα των ανθρώπων όπου εμφανιζόταν μεγάλη πιθανότητα σχέσης άγχους εργασιακού και άσθματος αφορούσε άνδρες νεαρής ηλικίας άγαμους, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και χαμηλό μηνιαίο εισόδημα.

Πώς σχετίζεται το εργασιακό άγχος με το άσθμα

Μέσα από τις έρευνες αυτές δεν αποδείχτηκε ότι το εργασιακό στρες προκαλεί άσθμα, αλλά ότι μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη άσθματος.

Το άγχος έχει την ικανότητα να μεταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και με αυτό τον τρόπο αυξάνει την φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών σε αλλεργιογόνες και ερεθιστικές ουσίες.

Από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται απολύτως σαφές ότι το εργασιακό άγχος επηρεάζει καταλυτικά την εμφάνιση του άσθματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει οι πάσχοντες να προσπαθούν  να εξισορροπούν το υπάρχον άγχος με θετικές δραστηριότητες όπως η άσκηση, η κοινωνική συναναστροφή και κυρίως η θετική αντιμετώπιση της καθημερινότητας.

Η μείωση των στρεσογόνων παραγόντων στην εργασία, με αναγνώριση των ορίων που κάθε άνθρωπος έχει, αλλά και  με ανάλογες ουσιαστικές παρεμβάσεις στις συνθήκες εργασίας σίγουρα θα επιφέρουν μείωση της εμφάνισης συμπτωμάτων σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η καθημερινότητα αλλά και η προστασία της υγείας, επιβάλλει όρια, θετική σκέψη και αντίληψη των πραγματικών δεδομένων στη ζωή μας, των πραγματικών προτεραιοτήτων που θα χαρίσουν  σε εμάς και τους ανθρώπους που αγαπάμε μια καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από ενοχλητικά συμπτώματα και δυσάρεστες εμπειρίες.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr