Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με τον καρκίνο;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι άστατες διατροφικές συνήθειες, το άγχος και η ένταση της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, που δεν επιτρέπει την σωματική άσκηση έχουν συμβάλει στη διαρκή αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας ήδη από την παιδική ηλικία. Παράλληλα, με το πέρασμα των δεκαετιών, οι αιτίες θνησιμότητας του δυτικού κόσμου, έχουν αλλάξει, δίνοντας την πρωτιά στα καρδιακά νοσήματα, τις μεταβολικές νόσους και τον καρκίνο.

Η επιστημονική κοινότητα έχει διεξάγει πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν ως στόχο τη συσχέτιση όλων αυτών των παθήσεων με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και κατά συνέπεια την παχυσαρκία. Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο το αυξημένο βάρος αποτελεί κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου και ποια είδη ευνοεί περισσότερο.

Παχυσαρκία και καρκίνος

Τα τελευταία χρόνια, πλήθος επιστημονικών μελετών ασχολούνται με τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με τις διάφορες μορφές καρκίνου, τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Μία ανασκόπηση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί και μια πρόσφατη ελληνική μελέτη του 2017 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πάνω στο θέμα αυτό (Kyrgiou, Tsilidis et al, 2017), επιβεβαιώνει την αρχική υπόθεση πως πράγματι ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος είναι ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση και την ανάπτυξη του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, όλα τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός πως η σύνδεση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο είναι ισχυρότερη για κάποιες συγκεκριμένες μορφές, όπως ο καρκίνος του παχέως εντέρου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, των νεφρών, του ενδομητρίου και του μυελού των οστών. Μάλιστα, όσον αφορά τον καρκίνο του παγκρέατος, οι έρευνες έδειξαν πως το περιττό βάρος, όχι μόνο ευνοεί την ανάπτυξη του όγκου αλλά αποτρέπει και τη θεραπευτική δράση των χημειοθεραπειών για τους ασθενείς με την πιο συχνή μορφή της ασθένειας.

Η αύξηση του βάρους αυξάνει τις πιθανότητες

Πιο αναλυτικά, αξίζει να αναφέρουμε πως όλες οι έρευνες στηρίχθηκαν στη συσχέτιση του δείκτη μάζας σώματος, της αύξησης του σωματικού βάρους αλλά και της περιφέρειας μέσης με διάφορες μορφές της νόσου. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 μονάδες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται από 9% στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 56% για τους καρκίνους του συστήματος των χοληφόρων αγγείων. Επιπροσθέτως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού φάνηκε να αυξάνεται κατά 11% για κάθε 5 κιλά που παίρνουν γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, οι οποίες δε λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Η πρόληψη σώζει

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων όπως αποδείκτηκαν από τις επιστημονικές μελέτες, δείχνουν ότι η πρόληψη για την αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να διαφυλάξει την υγεία του ανθρώπου εν γένει, αλλά και ειδικότερα στην περίπτωση του καρκίνου. Έτσι λοιπόν, οι σωστές διατροφικές επιλογές σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση χαρίζει μακροζωία, ευεξία και καλή ποιότητα ζωής.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…