Πώς σχετίζεται ο διαβήτης με το βούρτσισμα των δοντιών και την περιοδοντική νόσο

Συντάκτης: Flowmagazine

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νοτιοκορεατικής έρευνας, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται στα άτομα που δεν φροντίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα και σε όσουν υποφέρουν από περιοδοντίτιδα λόγω χρόνιας αμέλειας της στοματικής υγιεινής.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου Ιατρικής και του Νοσοκομείου της Σεούλ δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD). Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 188.000 άτομα.

Βούρτσισμα των δοντιών και διαβήτης

Σύμφωνα με την έρευνα, το συχνότερο βούρτσισμα προστατεύει περισσότερο από την εμφάνιση διαβήτη τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 8%.

  • Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών που βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα είχαν 10% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη.

  • Το βούρτσισμα των δοντιών τρεις φορές την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο στο 14% σε σχέση με όσους βούρτσιζαν τα δόντια τους ημερησίως μία ή καμία φορά.

  • Στα άτομα άνω των 50 ετών, το βούρτσισμα τρεις φορές την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κατά 7%.

Επιπλέον, το όφελος από τη στοματική υγιεινή είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, έχουν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ οι άνδρες 5%.

Περιοδοντίτιδα και διαβήτης

Το 17,5% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είχε περιοδοντική νόσο και το 16%, δηλαδή σχεδόν ανάλογο ποσοστό, εμφάνισε διαβήτη σε βάθος δεκαετίας. Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο διαβήτη στις νεότερες ηλικίες, ενώ και οι μεγαλύτερες απώλειες δοντιών αποτελούν παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η ύπαρξη περιοδοντίτιδας λόγω χρόνιας αμέλειας της στοματικής υγιεινής σχετίζεται με κατά 9% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

  • Στα άτομα έως 50 ετών με περιοδοντίτιδα ο κίνδυνος διαβήτη είναι αυξημένος κατά 14%.

  • Στα άτομα άνω των 50 ετών με περιοδοντίτιδα ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται κατά 6%.

  • Η απώλεια πολλών δοντιών (άνω των 15) συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κατά 21% κίνδυνο διαβήτη.

  • Οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών που έχουν χάσει ένα έως επτά δόντια, έχουν 16% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

  • Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών με απώλεια 15 ή περισσότερων δοντιών έχουν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…