Πώς σταματάμε τα στερεότυπα για τις γυναίκες;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Ανά τους αιώνες, έχουν καλλιεργηθεί στερεότυπα για τα φύλα, τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Οι εποχές άλλαξαν και ήρθε η ώρα να σταματήσουν.

Τι είναι τα στερεότυπα;

Τα στερεότυπα είναι αντιλήψεις που διαμορφώνονται ιστορικά και κοινωνικά με βάση τυχόν τυπικές συμπεριφορές που εντοπίζονται σε διάφορες ομάδες ανθρώπων. Εν προκειμένω, τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί για τις γυναίκες είναι αποτέλεσμα μιας μακραίωνης ιστορικής συνθήκης, η οποία υπαγόρευε την παραμονή της γυναίκας στο σπίτι, ώστε να φροντίζει τα του οίκου της, όσο ο σύζυγος εργαζόταν.

Καθώς, όμως, κατά τη δεκαετία του 1960, οι γυναίκες άρχισαν να εισχωρούν στους χώρους εργασίας, σταθεροποιώντας ένα φαινόμενο που είχε αρχίσει να καθιερώνεται μετά τον Β’ Παγκόσμιο λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και αλλάζοντας οριστικά τη θέση της γυναίκας και τις σχέσεις της με το άλλο βιολογικό φύλο.

Πώς τα σταματάμε;

Το πρώτο στάδιο είναι η εκπαίδευση. Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, περίπου μισό αιώνα μετά το διαστημικό ταξίδι της αστροναύτη Βαλεντίνα Τερέσκοβα, τα κορίτσια αισθάνονται λιγότερο έξυπνα σε σχέση με τα αγόρια ήδη από την ηλικία των 6 ετών, με αποτέλεσμα μόλις 3% των γυναικών παγκοσμίως να βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις.

Ακόμα και τα σχολικά βιβλία, λόγω της αργής ανανέωσής τους, φαίνεται να αναπαράγουν στερεότυπα για τις γυναίκες που δεν αρμόζουν στη σύγχρονη εποχή.

Λύσεις για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων

Μαθαίνουμε τι είναι σεξισμός

Σεξισμός είναι ο όρος που περιγράφει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που επικρατούν για κάθε φύλο. Λόγω της μακραίωνης επικράτησης συγκεκριμένων ρόλων για τα φύλα, έχουν επικρατήσει υποσυνείδητα κάποιες αντιλήψεις περί φύλων. Για παράδειγμα, μια γυναίκα θεωρείται πιο «θηλυκή» όταν φοράει τακούνια, ξεχνώντας ότι μέχρι και τη δεκαετία του 1980 τα τακούνια φορούνταν πολύ από άντρες!

Επιπλέον, είναι ευκαιρία να τονίσουμε ένα πράγμα: οι δουλειές του σπιτιού είναι για κάθε φύλο, οπότε η φράση «άντε πλύνε κάνα πιάτο» πλέον δεν ευσταθεί (και ούτε χρειάζεται)!

Σκεφτόμαστε ολιστικά

Κανένα επάγγελμα δεν είναι από μόνο του γυναικείο ή αντρικό. Παραδοσιακά, υπήρχαν επαγγέλματα όπου προτιμούνταν άντρες λόγω της σωματικής τους δύναμης ή γυναίκες λόγω της εξοικείωσής του με τα παιδιά. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον τα επαγγέλματα που κυριαρχούν μπορούν (και οφείλουν) να φιλοξενούν όλες τις δυνατότητες. Για παράδειγμα, ένας άντρας νοσοκόμος μπορεί να προσφέρει εξίσου πολλά όπως και μια γυναίκα στο επάγγελμα αυτό, ενώ υπάρχουν εξαιρετικοί μαιευτήρες σε έναν τομέα που εθεωρείτο παραδοσιακά γυναικείος. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά προς όποιον τομέα πραγματικά θέλουν, ανεξαρτήτως του φύλου.

Αντιμετωπίζουμε αντικειμενικά την ισότητα των φύλων

Τα στερεότυπα επηρεάζουν αρνητικά και τα δύο φύλα. Λόγω αυτών των στερεοτύπων, οι άνδρες καταπιέζουν τα συναισθήματα τους και ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια για θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Λόγω των στερεοτύπων, οι γυναίκες διστάζουν να εκφράσουν θυμό και να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν γιατί «αυτά δεν τα κάνουν τα καλά κορίτσια». Κατά συνέπεια, ήρθε η ώρα να λυθεί το πρόβλημα των στερεοτύπων και της ισότητας μεταξύ των φύλων, κοιτώντας το πρόβλημα πολύπλευρα.

Ενωνόμαστε

Κακά τα ψέματα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα στερεότυπα μεταξύ των φύλων, οι οποίες είναι πιθανό να συγκρούονται μεταξύ τους. Υπάρχουν οργανισμοί στη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες ασχολούνται διεξοδικά με τα ζητήματα των φύλων. Το αίτημα αυτό γίνεται ακόμα βασικότερο, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ισότητα των φύλων και προτελευταία πριν από την Ουγγαρία ως προς την παρουσία γυναικών σε υψηλές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περαιτέρω βήματα προόδου άμεσα.

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.