Πώς προλαβαίνω την κατάθλιψη;

Συντάκτης: Flowmagazine

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις, αλλά παραμονεύει έξω από την πόρτα όλων μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να την προλάβουμε.

Τι είναι τελικά η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή «λύπη», ούτε ένα παροδικό συναίσθημα που προκύπτει μετά από μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει θλίψη σε κάθε άνθρωπο. Η κατάθλιψη είναι ένας συνδυασμός θλίψης και απάθειας και μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αδυναμία του ανθρώπου να νιώσει συναισθήματα και να φροντίσει τον εαυτό του. Φυσικά, η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά προκαλεί αλλαγές και στη νευροχημεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι που μας βοηθούν να βγούμε σταδιακά από τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Οι φίλοι

Η κατάθλιψη μας ωθεί να πιστεύουμε ότι είμαστε μόνοι μας και αποτελούμε βάρος για τους άλλους. Ωστόσο, καλό είναι να μην ακυρώσουμε άλλη μία συνάντηση με τους φίλους μας, ακόμα και αν νιώθουμε ότι δεν έχουμε την αντοχή για κάτι τέτοιο. Βλέποντας τους φίλους μας τακτικά όχι μόνο ξεχνιόμαστε για λίγο, αλλά βλέπουμε ότι τελικά, αντίθετα με αυτά που λέει το μυαλό μας, υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπούν.

Η σωστή διατροφή

Είμαστε ό,τι τρώμε. Αυτό σημαίνει πως ό,τι τρώμε επηρεάζει τον οργανισμό μας και την ψυχολογία μας. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν 25-30% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που καταφεύγουν στο πρόχειρο φαγητό. Η υγιεινή διατροφή είναι πράξη αγάπης απέναντι στον εαυτό μας, κάτι που το χρειάζεται εν μέσω κατάθλιψης.

Άσκηση

Όπως και η διατροφή, η άσκηση είναι πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται, όμως, υπερβολή: 30 λεπτά, 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετά για να επωφεληθεί ο οργανισμός μας εν μέσω κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο εγκέφαλος εστιάζει στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και δεν τροφοδοτούνται οι άσχημες σκέψεις που συνοδεύουν την κατάθλιψη. Επιπλέον, ένα ωραίο σώμα πάντα φτιάχνει τη διάθεση.

Χόμπι

Μια νέα ασχολία, όπως η εκμάθηση μιας γλώσσας, δημιουργεί νέους συνδέσμους μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Σταδιακά, η χημεία του εγκεφάλου επηρεάζεται θετικά και αντιστρέφονται οι συνδέσεις που κρύβονται πίσω από την κατάθλιψη. Κάθε καινούριο χόμπι που μας ενθουσιάζει, μας κάνει να νιώθουμε όπως οι ερωτευμένοι, με αποτέλεσμα να τίθεται η κατάθλιψη στην άκρη έστω και προσωρινά.

Εξειδικευμένη βοήθεια

Πολλές φορές, η εξειδικευμένη αγωγή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί η λήψη αντικαταθλιπτικών για σύντομο χρονικό διάστημα και πάντα υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου. Φυσικά, η μακροπρόθεσμη ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση των πραγματικών αιτιών που ώθησαν στην κατάθλιψη.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…