Πώς οι πολεμικές τέχνες συνδυάζουν μυαλό, σώμα και πνεύμα;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Οποιονδήποτε επαγγελματία πολεμικών τεχνών και αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες είναι η πιο πλήρης μορφή άσκησης. Προάγει μια εξελιγμένη προσέγγιση της φυσικής κατάστασης, που συνδυάζει τη συνεχή καλλιέργεια του πνεύματος, του σώματος και της ψυχής ως σύνολο, για την υγεία και την ευεξία.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς μια πιο αποτελεσματική άσκηση, οι πολεμικές τέχνες τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται ως η δημοφιλέστερη επιλογή, καθώς απευθύνονται κυριολεκτικά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, οποιασδήποτε ηλικίας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι μόνο μια εξαιρετική σωματική άσκηση, αλλά και ένας αδιαμφισβήτητος τρόπος να συνδυαστεί η ψυχική και πνευματική ευεξία.

Ας δούμε τους τρόπους με τους οποίους οι πολεμικές τέχνες βοηθούν να εναρμονιστεί το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μας.

1.Μας κάνει να αναγνωρίσουμε και να αντιληφθούμε τις σωματικές μας δυνατότητες

Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες περιλαμβάνει την πλήρη κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Συνδυάζει τόσο αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις, με σκοπό την εξάσκηση στην αντίσταση, που έχει ως αποτέλεσμα  την ενδυνάμωση των μυών και την καύση λίπους, ενώ πολλές από τις τεχνικές επικεντρώνονται στην αύξηση της δύναμης και της ταχύτητας.

Εξασκώντας με συνέπεια κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος, εξασκείται παράλληλα και το μυαλό. Η κατανόηση και συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί και κινείται το κάθε μέρος του σώματος, καθώς και η αντίληψη του χώρου, είναι απαραίτητα για να καταστήσουν όσους ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες πιο αποτελεσματικούς στις κινήσεις τους.

2.Ηρεμεί το μυαλό και μας διδάσκει πώς να συγκεντρωνόμαστε

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ενασχόλησης με τις πολεμικές τέχνες είναι ότι διδάσκει τους αθλούμενους πώς να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή τους. Μέσω της διαρκούς αυτοσυγκέντρωσης και της διανοητικής άσκησης, οι αθλούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν το μυαλό τους και να φτάσουν στην απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, που απαιτείται για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Οι πολεμικές τέχνες έχουν να κάνουν με την ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου. Ένας ήρεμος και πιο επικεντρωμένος αθλητής αξιοποιεί αυτή τη δυναμική και εκτός αθλητικού χώρου. Βελτιώνοντας την αυτοσυγκέντρωσή μας, επωφελούμαστε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, είτε αυτά αφορούν το νοικοκυριό, είτε τη δουλειά.

Η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες μας επιτρέπει να ενισχύσουμε το μυαλό μας και μας διδάσκει να δουλεύουμε μαζί με το σώμα μας. Οι επαγγελματίες των πολεμικών τεχνών γρήγορα μαθαίνουν μέσω της εξάσκησης ότι η ψυχική κατάσταση είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Μυαλό και σώμα γίνονται ένα.

3.Μιλάει στην ψυχή μας μέσω της αυτοσυγκέντρωσης

Η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες χρησιμεύει ως δίαυλος για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του νου και του σώματος. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολεμικών τεχνών έχει να κάνει με την αυτοσυγκέντρωση. Εξασκώντας λεπτομερώς τις κατάλληλες τεχνικές αναπνοής, οι πολεμικές τέχνες επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανακαλύψουν το πνεύμα και τις βαθύτερες σκέψεις τους. Μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας από μια διαφορετική προοπτική. Πολλοί διαφορετικοί τύποι πολεμικών τεχνών συνεπάγονται αυτοσυγκέντρωση και εσωτερικό έλεγχο, στοιχεία επίσης απαραίτητα όταν εφαρμόζονται τεχνικές άμυνας.

4.Βοηθά τη λειτουργία του σώματος ως μονάδα

Ίσως το πιο σημαντικό όφελος της ενασχόλησης με τις πολεμικές τέχνες είναι η ικανότητα να εξασκείται ολόκληρο το σώμα ώστε να λειτουργεί ως μονάδα με την εναρμόνιση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Τα μέρη του σώματός μας κινούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, χωρίς ισορροπία. Οι πολεμικές τέχνες συμβάλλουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος, μαθαίνοντας στο σώμα μας να λειτουργεί ως ένα.

Εξασκώντας κάθε μυ του ανθρώπινου σώματος, εκπαιδεύοντας το μυαλό να μην αποσπάται από εξωτερικούς παράγοντες και διδάσκοντας την ψυχή να συνδυάζει τη σωματική και νοητική ικανότητα, οι πολεμικές τέχνες μας βοηθούν να γίνουμε πλήρη και ολοκληρωμένα όντα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, γιατί αντιμετωπίζουμε τα όποια εμπόδια σαν ολότητα. Με την καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων μας, αναπτύσσουμε καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη ζωή μας.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.