Πώς οι φυλές σκυλιών έχουν αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ορισμένες φυλές έχουν αλλάξει πέρα από την αναγνώρισή τους λόγω της ανθρώπινης επιρροής. Παρακάτω θα δείτε φυλές σκύλων πριν και μετά με τις αλλαγές που έχουν υποστεί κάποια χρόνια μετά.

Μπουλ Τεριέ

Με ένα τελείως διαφορετικό σχήμα κρανίου, το Μπουλ Τεριέ έχει καταστεί μη αναγνωρίσιμο σε σχέση με τον περασμένο αιώνα. Το πρόσωπό του έχει γίνει μικρότερο, ενώ η γνάθος έχει γίνει μεγαλύτερη. Έχει μια παχύτερη κοιλιά και το σώμα του έχει γίνει χαμηλότερο και πιο ανθεκτικό.

Μπόξερ

Το Μπόξερ, κοινώς γνωστό ως Deutscher Boxer, έχει λίγο διαφορετικές αναλογίες σώματος τώρα σε σύγκριση με τα τελευταία 100 χρόνια. Το πρόσωπό του είναι μικρότερο και το στόμα ελαφρώς ανατρέπεται. Αντιμετωπίζει δυσκολίες στον έλεγχο της θερμοκρασίας του, σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Αγγλικά μπουλντόγκ

Το αγγλικό μπουλντόγκ όπως παρατηρούμε έχει γίνει πιο μεγαλόσωμο συνολικά. Το στήθος του έχει γίνει ευρύτερο, τα πόδια είναι πιο κοντά και το πρόσωπο είναι πιο πλατύ και μεγάλο σε σχέση με το τότε. Επίσης, έχει περισσότερο ζαρωμένο δέρμα στο σώμα του. Δυστυχώς, τα σύγχρονα μπουλντόγκ υποφέρουν από διάφορα θέματα υγείας και η μέση διάρκεια ζωής της φυλής είναι οχτώ με δέκα χρόνια.

Μπασέ Χάουντ

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, τα ήδη μικρά οπίσθια πόδια του Μπασέ Χάουντ έγιναν ακόμη πιο κοντά. Το σώμα του έχει γίνει χαμηλότερο και το ίδιο συμβαίνει και με το πρόσωπό του. Ενώ το σώμα του είναι μικρότερο και το δέρμα του έχει περισσότερες πτυχές τώρα, τα αυτιά του έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Γερμανικός Ποιμενικός

Οι Γερμανοί Ποιμενικοί έχουν γίνει μεγαλύτεροι και η γούνα τους έχει γίνει μακρύτερη και παχύτερη. Ο σκελετός έχει αλλάξει, έχουν χαμηλότερη όψη και στήθος ευρύτερο. Η νεότερη έκδοση αυτής της φυλής είναι επίσης επιρρεπής σε δυσπλασία ισχίου.

Ροτβάιλερ

Τα σύγχρονα ροτβάιλερ έχουν μαύρο χρώμα με καλά καθορισμένες κοκκινωπές κηλίδες στο πρόσωπο, τα μάγουλα, κάτω από τα μάτια, στο κάτω μέρος του στήθους και στα πόδια. Η γούνα είναι τώρα πιο χοντρή και δεν έχουν κομμένες τις ουρές τους.

Ντάτσχουντ

Το Ντάτσχουντ είχε λειτουργικά πόδια και λαιμό που είχαν νόημα για το μέγεθός τους. Η πλάτη και ο λαιμός έχει μακρύνει περισσότερο, το στήθος έχει μεγαλώσει προς τα εμπρός και τα πόδια έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιες αναλογίες που δεν υπάρχει σχεδόν καμία απόσταση μεταξύ του θώρακα και του δαπέδου. Έχει τον υψηλότερο κίνδυνο οποιασδήποτε φυλής για ασθένεια μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση. Επίσης είναι επιρρεπή σε παθολογίες σχετιζόμενες με χονδροπλαστική, PRA και προβλήματα με τα πόδια τους.

Ντόμπερμαν

Σχετικά με πριν το Ντόμπερμαν έχει γίνει ελαφρώς λιγότερο ογκώδες. Το κεφάλι του είναι λίγο ομαλότερο, ενώ τα μπροστινά πόδια έχουν γίνει ελαφρώς μικρότερα. Επιπλέον, δεν είναι τόσο επιθετικά όσο ήταν πριν από χρόνια.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr