Πώς ο εθελοντισμός ωφελεί την ψυχή και το σώμα μας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Ποιες είναι οι 6 ωφέλειες του εθελοντισμού και ποια τα βήματα για να τον αναζητήσεις σωστά.

Ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στη μη αμειβόμενη δραστηριότητα κατά την οποία κάποιος παρέχει το χρόνο, τις γνώσεις και τις ικανότητές του με σκοπό να βοηθήσει την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πολιτών που προσφέρει εθελοντική εργασία ανά τον κόσμο έχει αυξηθεί. Άτομα όλων των ηλικιών διαθέτουν το χρόνο τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε πολλούς τομείς. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που έχει ο καθένας, μπορεί να παρέχει βοήθεια σε παιδιά, ηλικιωμένους, σε άτομα με αναπηρίες ή σε ζώα. Το άτομο που κάνει εθελοντισμό προσφέρει τη βοήθειά του σε έναν οργανισμό αλλά, παράλληλα, αποκτά εμπειρία και ενισχύει τις δεξιότητές του.

Ποια είναι τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη του εθελοντισμού:

  1. Bελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έρθουμε σε επαφή με άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα. Διευρύνουμε το κοινωνικό μας δίκτυο, αυξάνουμε τις αλληλεπιδράσεις μας και δημιουργούμε φιλίες με ανθρώπους που έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς.

  1. Βοηθάει στην ψυχική ευημερία

Μέσω της κοινωνικής επαφής και της βοήθειας, μειώνεται το άγχος, ο θυμός και η θλίψη. Βελτιώνεται η διάθεση και ενισχύεται το συναίσθημα της χαράς. Επιπλέον, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και ισχυροποιείται η αίσθηση ότι υπάρχει ένας σημαντικός σκοπός.

  1. Προάγει τη σωματική υγεία

Η παροχή βοήθειας συμβάλλει στην καλύτερη σωματική υγεία, λόγω της μείωσης του στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου, περιορίζεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

  1. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η ανάληψη καθηκόντων σε μια εθελοντική εργασία, μπορεί να απαιτεί την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, αυξάνεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και ενδυναμώνεται η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

  1. Προσφέρει θετικά συναισθήματα

Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά μας. Προσφέροντας βοήθεια, ενώ κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας και μεταφέρουμε στον επαγγελματικό και προσωπικό τομέα την ενέργεια που λαμβάνουμε από αυτήν την πράξη.

  1. Προωθεί την καριέρα

Ο εθελοντισμός βοηθάει στο να αναπτυχθούν δεξιότητες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να αποκτήσουμε γνώσεις για ένα νέο τομέα που μας ενδιαφέρει ή να αυξήσουμε την ήδη υπάρχουσα εμπειρία μας. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε σε ομαδικό επίπεδο και να εξασκηθούμε στη διαχείριση εργασιών, στην οργάνωση και στον προγραμματισμό έργων.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να κάνει εθελοντισμό:

Υπάρχουν πολλές δομές που θα μπορούσε κάποιος να απασχοληθεί εθελοντικά. Ένα πρώτο βήμα είναι να αναρωτηθείτε, που πραγματικά θα απολαμβάνατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε οργανισμούς που σας ενδιαφέρουν και να δείτε εάν αναζητούν εθελοντές. Πριν προχωρήσετε και δεσμευτείτε, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα, όπως πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνετε εβδομαδιαίως, ποια θα είναι τα καθήκοντά σας και εάν παρέχεται εκπαίδευση.

Η επιλογή μιας εθελοντικής εργασίας σε έναν τομέα που πραγματικά σας ενδιαφέρει, θα σας γεμίσει χαρά και ενθουσιασμό, επομένως, είναι πολύ σημαντικό, να βρείτε κάτι που να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…