Πώς να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Στο σεμινάριο του Believe in You που έγινε την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, η προσοχή ήταν στραμμένη στα παιδιά: γονείς, δάσκαλοι, ευαισθητοποιημένα γύρω από το θέμα άτομα γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Αμαρουσίου για να συζητήσουν γύρω από κάτι πολύ σημαντικό: πώς χτίζουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών;

Ομιλήτριες ήταν η κ. Ερατώ Χατζημιχαλάκη, οικογενειακή σύμβουλος, και η κ. Εύη Ξυραφά, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Οι ομιλήτριες με πολύ χιούμορ έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές στο κοινό που, με ερωτήσεις και παραδείγματα, αποκάλυψε τις έγνοιες γονιών και δασκάλων σήμερα.

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε πώς να προσεγγίζουμε τα παιδιά και πώς να χτίζουμε την αυτοπεποίθησή τους βήμα-βήμα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να βρούμε τα ενδιαφέροντα του παιδιού και να επενδύσουμε σε αυτά (με δραστηριότητες, κλπ.). Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει τι ενδιαφέρει το παιδί του; Μα, φυσικά, με τη χαρά του που εκδηλώνεται με γνήσιο χαμόγελο: τα παιδιά δείχνουν την ευτυχία τους όταν κάνουν κάτι που τους αρέσει πραγματικά.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές ήταν και ο επαναπροσδιορισμός των εσφαλμένων αντιλήψεων («φταίω εγώ για το διαζύγιο της μαμάς και του μπαμπά»), αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Εδώ υπήρξαν πολλές ερωτήσεις. Η κ. Ξυραφά βοήθησε με μερικές συμβουλές: ακούστε πραγματικά το παιδί, αφήστε το να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, να αναλαμβάνει ευθύνες και να κάνει επιλογές και αποφύγετε τις συγκρίσεις· «η σύγκριση είναι πράξη βίας προς τον εαυτό μας».

Πολλοί γονείς ρώτησαν για τη σωματική επαφή και την κριτική: η κ.Ξυραφά συμβούλευσε να έχουμε σωματική επαφή με το παιδί και να κάνουμε κριτική πάντοτε με θετική προδιάθεση. Θα πρέπει να εκτιμάμε τις πραγματικές ικανότητες του παιδιού μας, όχι αυτές που θα θέλαμε να έχει και, φυσικά, θα πρέπει πρώτα να τονώσουμε τη δική μας αυτοπεποίθηση, καθώς είμαστε πρότυπα για τα παιδιά (ειδικά οι γονείς)!

Η κ. Χατζημιχαλάκη ανέλαβε έπειτα τη συζήτηση που, μετά το πρώτο μέρος έγινε πολύ πιο πρακτική: με πολύ χιούμορ η ομιλήτρια μας έδειξε τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε και να γίνουμε (π.χ. αυταρχικοί γονείς) και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων.

Μεγάλο μέρος του κοινού αγωνιούσε για τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, για τις τιμωρίες και την πειθαρχία, για τη ζωηρή συμπεριφορά των παιδιών, με τη σύμβουλο να απαντά πως αυτό που λείπει από τα ελληνικά σπίτια (όχι μόνο τώρα, στην περίοδο της κρίσης, αλλά και παλαιότερα) είναι οι γονείς και η χαρά. Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι η ενθάρρυνση, η εστίαση στα θετικά, η έμφαση στο είμαι και όχι στο έχω. Πόσοι γονείς θα κάνουν το σπίτι άνω-κάτω για να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους; Πόσοι θα παίξουν πόλεμο με ποπ κορν; «Παίξτε με τα παιδιά σας και μάθετέ τους να είναι υπεύθυνα: θα μαζέψετε τα ποπ κορν όλοι μαζί· θέλουμε ένα πεντακάθαρο σπίτι και δεν βλέπουμε ότι λείπει η χαρά από αυτό», τόνισε η κ. Χατζημιχαλάκη.

Τα συμπεράσματα ήταν πλούσια. Για να γίνουν τα παιδιά άνθρωποι με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, χρειάζονται φροντίδα, ελευθερία και ισορροπία. Μπορούμε, όμως, να βοηθήσουμε εάν προσφέρουμε άπλετα αγάπη, χαρά και επικοινωνία!

Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να δουν στην πράξη πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση των παιδιών, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο κύκλο Συμβουλευτικής Γονέων που ξεκινά στις 13 Μαρτίου 2015 με εισηγήτρια την οικογενειακή σύμβουλο Ερατώ Χατζημιχαλάκη, στα πλαίσια της δράσης Believe In You.

Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθήνας.

Επωφεληθείτε από την προσφορά που ισχύει μέχρι τις 9/03, με τιμή 60 ευρώ/μήνα και κλείστε συμμετοχή!

Για το πλήρες πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το λινκ:

http://www.flowmagazine.gr/believeinyouworkshops11

Η παρουσίαση της κας Ξυραφά:

Βίντεο: O Tyrese Gibson διδάσκει στην κόρη του αυτοπεποίθηση

https://www.youtube.com/watch?v=dufvaGpNLis

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Pizza Fan, Vitascan, Οικονομάκου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

givethekids.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

epixeiro.gr, schools.gr, neolaia.gr, paso.gr, inspireyourlife.gr, skywalker.gr, superdad.gr, getbusy.gr, womenonly.gr, paidorama.com, firstimemommy.gr, fe-mail.gr, babysmart.gr, happyparenting.gr, babytips.gr, infokids.gr, drosostalida.com

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…