Πώς να “χτίσετε” ένα φθηνό γυμναστήριο στο σπίτι

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Πώς να «χτίσετε» ένα φθηνό γυμναστήριο στο σπίτιΑκόμα και για τους λάτρεις της γυμναστικής, το γυμναστήριο δεν είναι πάντα η ιδανικότερη λύση! Πολλές φορές η κούραση του γραφείου, η επιθυμία μας να ακολουθήσουμε τους δικούς μας ρυθμούς ή ακόμα και η δυσκολία στο να βρούμε ένα γυμναστήριο που να ταιριάζει και στα γούστα και στην… τσέπη μας, μας απομακρύνουν από την ιδέα της καθημερινής άθλησης! Τι θα λέγατε όμως αν επενδύατε τα χρήματα του γυμναστήριου, στη δημιουργία ενός δικού σας χώρου για άσκηση και ηρεμία;

Ο «βαρύς» εξοπλισμός

Εξοπλισμός όπως ο διάδρομος ή ένα ποδήλατο δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυμναστηρίων, αφού με λίγο χώρο και με λίγη αποταμίευση μπορείτε να τα έχετε στο χώρο σας για να ασκήστε, όποτε θέλετε!

Τι μηχανήματα σας προτείνουμε;

Υπάρχει πλήθος μηχανημάτων που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και για οικιακή χρήση, ανάλογα και με ποιο μέρος του σώματος θέλετε να γυμνάσετε περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε να προτιμήσετε εξοπλισμό που γυμνάζει όλο το σώμα και γενικότερα βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης!

Από τα πιο διαδεδομένα όργανα είναι ο διάδρομος! Λίγο χαλαρό ή και πιο έντονο τρέξιμο είναι από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσετε προθέρμανση αλλά και για να κάψετε γρήγορα περιττό λίπος. Ο διάδρομος γυμνάζει τους μύες των ποδιών, τους γλουτούς, το ισχίο και το καρδιαγγειακό, αλλά και το αναπνευστικό σύστημα ενώ, εφόσον κρατήσετε τους ρυθμούς χαλαρούς, θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος άσκησης για όλους και υπόσχεται να βελτιώσει τις αντοχές σας. Η αγορά ενός διαδρόμου κυμαίνεται από 150 έως και 2000€ ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ένας τυπικός διάδρομος έχει διαστάσεις περίπου 160x75x136 cm, ενώ πολλές εταιρίες εξοπλισμού προσφέρουν και τη λύση του πτυσσόμενου διαδρόμου.

Πώς να «χτίσετε» ένα φθηνό γυμναστήριο στο σπίτιΜία πιο οικονομική και εξίσου αποδοτική λύση είναι το ποδήλατο! Γυμνάζει τετρακέφαλους, γάμπες αλλά και κοιλιακούς και είναι ένας καλός τρόπος και για απώλεια βάρους! Το κόστος ενός ποδηλάτου ξεκινάει από 150 και φτάνει τα 700€.

Για εκγύμναση τόσο των άνω όσο και των κάτω άκρων, προτείνεται το ελλειπτικό. Οι τυπικές διαστάσεις είναι περίπου 115x60x160cm και το κόστος μεταξύ από 200€ έως 800€.

Ακόμη, για δυνατούς μύες και ίσια πλάτη προτείνεται ένα πολυόργανο γυμναστικής. Ένα πολυόργανο γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες και μερικά μηχανήματα δίνουν τη δυνατότητα να σηκώσετε βάρη! Οι διαστάσεις και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το πολυόργανο που θα διαλέξετε. Σε γενικές γραμμές ένα πολυόργανο πιάνει αρκετό χώρο και θεωρείται σχετικά ακριβός εξοπλισμός, αλλά είναι η καλύτερη επένδυση για να χτίσετε τους μύες σας!

Ακόμα πιο οικονομικές λύσεις

Για όσους από εσάς έχουν να διαθέσουν λιγότερο χώρο αλλά και λιγότερα χρήματα υπάρχει εξοπλισμός που με τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε ένα μίνι γυμναστήριο σε μία γωνιά του σαλονιού ή του δωματίου! Steppers από 19 € για να γυμνάσετε τα κάτω άκρα, βαράκια για να ενδυναμώσετε τα πάνω άκρα, βαράκια για τα πόδια, λάστιχα, μονόζυγο αλλά και μπάλα γυμναστικής για κάθε είδους άσκηση.

Μικρά Tips

1) Ορίστε από πριν τον χώρο που θα διαθέσετε

Πριν αγοράσετε όργανα γυμναστικής πρέπει να έχετε αποφασίσει ποιο χώρο του σπιτιού θα διαθέσετε για άσκηση ώστε να κινηθείτε κατάλληλα. Ανάλογα με το αν θα αποφασίσετε να αφιερώσετε ένα ολόκληρο δωμάτιο για την καθημερινή σας άσκηση ή κάποια γωνιά, υπάρχουν τα κατάλληλα όργανα!

2) Επιλέξτε τη μουσική που θα σας εμπνεύσει

Δε γίνεται σωστό γυμναστήριο χωρίς μουσική! Φτιάξτε λοιπόν μερικές λίστες με ανεβαστικά κομμάτια γιατί θα σας χρειαστούν!

Πώς να «χτίσετε» ένα φθηνό γυμναστήριο στο σπίτι3) Βρείτε βίντεο ή αγοράστε dvd με ασκήσεις

Ειδικά αν διαλέξετε εξοπλισμό όπως είναι τα βαράκια ή η μπάλα γυμναστικής, μπορείτε να διαλέξετε βίντεο ή dvd με οδηγίες για να κάνετε σωστά τις ασκήσεις σας.

4) Έχετε συντροφιά την οθόνη σας

Για να μη βαριόσαστε στο διάδρομο ή το ποδήλατο, εκτός από μουσική, υπάρχει και η λύση της οθόνης. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα όργανα απέναντι από κάποια οθόνη και να βρείτε μερικά ανάλαφρα shows που δε χρειάζονται την πλήρη προσοχή σας για να σας κρατήσουν συντροφιά όσο καίτε θερμίδες!

5) Τοποθετήστε καθρέπτες

Από ένα καλό homemade γυμναστήριο δε γίνεται να λείπουν οι καθρέπτες! Θα ανοίξουν το χώρο σας, θα σας βοηθήσουν στη συγκέντρωση και θα φέρουν το δωμάτιό σας ακόμη ένα βήμα πιο κοντά σε… γυμναστήριο!

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.