Πώς να ξεπεράσεις την προδοσία κάποιου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πολλοί από εμάς νιώθουμε ή έχουμε νιώσει προδομένοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε πρόκειται για την οικογένειά μας είτε για το σύντροφό μας είτε για κάποιο φίλο μας. Η προδοσία είναι συχνό φαινόμενο και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Πώς την ξεπερνάμε;

Προσδιορίστε τη προδοσία 

Εάν στο παρελθόν προδοθήκατε τόσο άσχημα που αυτό επηρέασε την υπόλοιπη ζωή σας, πρέπει να θυμηθείτε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ακριβώς συνέβη αυτό. Μερικές φορές το μυαλό θάβει αρνητικά γεγονότα τόσο βαθιά με σκοπό την συναισθηματική μας προστασία, και καταλήγουμε να νιώθουμε προδομένοι, χωρίς να ξέρουμε γιατί. Χρειάζεται να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της προδοσίας, πριν προχωρήσουμε παρακάτω.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας 

Για όσους έχουν πληγωθεί, μερικές φορές νιώθουν ένοχοι γι’ αυτό που τους συνέβη. Ίσως αισθάνεστε ότι κάνατε κάτι κακό για να σας προδώσει το άλλο άτομο, ή ίσως αισθανθείτε ανεπαρκείς και θεωρείτε ότι αυτό έκανε τους φίλους σας να σας παραμελήσουν ή να σας εγκαταλείψουν. Πρέπει να πιστέψετε ότι τίποτα και κανείς δεν τους ανάγκασε να σας πληγώσουν. Ήταν δική τους επιλογή κι όχι δική σας. 

Να είστε ειλικρινείς

Το να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους μας βοηθάει να αναλάβουμε την ευθύνη για τη δική μας συμπεριφορά που ίσως συνέβαλε με κάποιον τρόπο στην προδοσία. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για την προδοσία, αλλά σίγουρα αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας αντιδράσεις στην κατάσταση.

Άδεια επούλωσης 

Όσο επιμένετε να σκέφτεστε και να δράτε με γνώμονα το παρελθόν, η ιστορία της προδοσίας, επειδή ακριβώς είναι επώδυνη, θα σας κατατρώει. Το οφείλετε στον εαυτό σας να δώσετε εσείς την άδεια να θεραπευτείτε. Η διαδικασία της επούλωσης ξεκινά μόλις εσείς αποφασίσετε ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε, να αφήσετε τον πόνο κατά μέρος και να δώσετε νέες ευκαιρίες στον εαυτό σας. Ένα πολύ καλό ξεκίνημα είναι να «απορρίπτετε» τις επίμονες σκέψεις και τις εμμονές που πάντα συνοδεύουν μία προδοσία. Και ο καλύτερος αρωγός σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια είναι σίγουρα ο περίγυρός σας.

Συγχώρεση 

Με τα ψυχολογικά κατάλοιπα να έχουν μείνει γαντζωμένα μέσα μας δεν καταφέρνουμε τίποτα περισσότερο από το να διαιωνίζουμε μία αρρωστημένη και αδιέξοδη κατάσταση. Αν κάποιος φίλος ή ο/η σύντροφός σας σας έχει προδώσει είστε παγιδευμένοι σε μία «φυλακή» πόνου, ευθυνών και απογοήτευσης. Έχει έρθει η ώρα να συγχωρήσετε αρχικά τον εαυτό σας για τις επιλογές σας. Για αυτά που είδατε ή δεν είδατε. Για όσα δε μπορέσατε να καταλάβετε και να προλάβετε. Αντί να τιμωρείτε τον εαυτό σας για πράξεις του παρελθόντος, συγχωρήστε την όποια ανθρώπινη αδυναμία δείξατε και αφήστε τη διαδικασία της επούλωσης να πάρει το δρόμο της. Σύντομα θα συγχωρήσετε και εκείνους που σας πρόδωσαν και θα εξιλεωθείτε.

Ξαναχτίστε την εμπιστοσύνη σας 

Μετά από μία προδοσία είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα της κακής κρίσης. Η σύγκριση με το παρελθόν είναι αναπόφευκτη, έτσι είναι σχεδόν «μοιραίο» να αντανακλάτε παλαιότερες πρακτικές, φόβους, ενοχές σε έναν νέο άνθρωπο που θα σας πλησιάσει. Για την προδοσία ευθύνεται αυτός που σας πρόδωσε και όχι ο κάθε εν δυνάμει σύντροφος ή φίλος.

Αν προδοθήκατε μία φορά, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα σας προδώσουν. Προσπαθήστε να δείτε τον άνθρωπο, που κρύβεται πίσω από τον σύντροφο/φίλο και κάντε μία νέα αρχή με βάση την εμπιστοσύνη, όχι την καχυποψία. Οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν ομοιότητες αλλά οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Μην τιμωρείτε τους ανθρώπους του παρόντος ή του μέλλοντός σας εξ’ αιτίας κάποιων άλλων ανθρώπων από το παρελθόν σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.