Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν στις αλλαγές

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι αλλαγές είναι ένα δύσκολο κομμάτι στις ζωές των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών. Τα παιδιά δεν έχουν προλάβει να «συστηθούν» με τη ζωή αρκετά, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν το απρόβλεπτο που τη χαρακτηρίζει. Πώς να τα βοηθήσετε;

Γιατί ορισμένα παιδιά είναι πιο δεκτικά στις αλλαγές κι άλλα όχι;

Σύμφωνα με τον Robert Myers, Κλινικό Ψυχολόγο Παιδιών και Εφήβων τρεις είναι οι πιο κοινοί λόγοι:

Ταπεραμέντο

Τα παιδιά γεννιούνται με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Οι γονείς το γνωρίζουν αυτό διαισθητικά καθώς συνειδητοποιούν ότι το νεογέννητο παιδί τους έχει προσωπικότητα. Αυτή η προσωπικότητα μπορεί να επηρεαστεί κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και να διαμορφωθεί με βάση τις εμπειρίες και τις ιδιοσυγκρασίες των γονέων. Τα παιδιά που έχουν την τάση να είναι πιο αρνητικά ή φοβισμένα δυσκολεύονται περισσότερο με τις αλλαγές. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους, εστιάζοντας στις θετικές πτυχές της αλλαγής.

Ζητήματα εμπιστοσύνης και προσκόλλησης

Μερικά παιδιά, για διάφορους λόγους, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ή έχουν προβλήματα προσκόλλησης. Για αυτά τα παιδιά, η αλλαγή μπορεί να είναι τραυματική. Εάν έχετε ένα παιδί που μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προκλήσεις, βοηθήστε το και ενημερώστε το για το τι να περιμένει.

Διαταραχές συμπεριφοράς

Υπάρχουν πολλές διαταραχές συμπεριφοράς που κάνουν την αλλαγή ιδιαίτερα δύσκολη. Για παράδειγμα, ένα παιδί με ΔΕΠΥ αγωνίζεται να δημιουργήσει μια δομή. Εάν αλλάξει η προκαθορισμένη δομή, μπορεί να μην ξέρει πώς να χειριστεί την όλη κατάσταση ή πώς να προσαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει για ένα παιδί με μια εναντιωματική προκλητική διαταραχή, ή ένα πολύ ευαίσθητο παιδί με αγχώδη διαταραχή, που μπορεί να βυθιστεί σε κατάθλιψη ή σε καταστροφικές σκέψεις.

Όταν έχετε να κάνετε με παιδιά που έχουν μια μορφή διαταραχής, η προσέγγισή σας πρέπει να είναι προσεκτική. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν γιατί συμβαίνει η αλλαγή και πώς θα τα επηρεάσει. Για παράδειγμα, εάν μετακομίζετε σε ένα νέο σπίτι, είναι σημαντικό να εξηγήσετε το λόγο που συμβαίνει αυτό. Επιπλέον, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στην έννοια της αλλαγής.

Όταν συμβαίνουν αλλαγές στην οικογένεια, είναι πάντα καλή ιδέα να τις συζητάτε. Εκφράστε τα συναισθήματά σας ανοιχτά και ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Μην ξεχνάτε ότι προσαρμόζονται πιο εύκολα όταν ξέρουν τι να περιμένουν και με ποιο τρόπο ενδέχεται να επηρεαστούν.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…