Πώς να βελτιώσετε τις δεξιότητες παρουσίασης

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Η βελτίωση των δεξιοτήτων παρουσίασης θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις παρανοήσεις, να βελτιώσετε τις ικανότητες διαχείρισης του χρόνου σας και να ενισχύσετε τις ηγετικές σας ικανότητες. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε αυτές τις δεξιότητες.

Υπάρχει μια τέχνη στη δημόσια ομιλία. Όπως κάθε άλλο είδος τέχνης, έτσι και αυτή απαιτεί εξάσκηση. Η βελτίωση των δεξιοτήτων παρουσίασης θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις παρανοήσεις, να βελτιώσετε τις ικανότητες διαχείρισης του χρόνου σας και να ενισχύσετε τις ηγετικές σας ικανότητες. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε αυτές τις δεξιότητες:

Δουλέψτε την αυτοπεποίθηση.

Όταν έχετε αυτοπεποίθηση, φυσικά μιλάτε πιο καθαρά και με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αν αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμάσετε την παρουσίασή σας με ένα δυνατό ξεκίνημα και συναρπαστικά οπτικά βοηθήματα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας περιλαμβάνουν την εξάσκηση θετικής αυτοομιλίας, το να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους και να αποφεύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας (ή την παρουσίασή σας) με άλλους.

Αναπτύξτε στρατηγικές για την αντιμετώπιση του φόβου.

Πολλοί άνθρωποι είναι νευρικοί ή φοβισμένοι πριν από μια παρουσίαση. Μια κακή ανάμνηση μιας προηγούμενης εμφάνισης ή η ανεπαρκής αυτοπεποίθηση μπορεί να συμβάλουν στον φόβο και το άγχος. Το να έχετε μερικές στρατηγικές, όπως η βαθιά αναπνοή, η εξάσκηση της παρουσίασής σας και η γείωση, μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε αυτόν τον φόβο σε επιπλέον ενέργεια που θα διαθέσετε στη σκηνική σας παρουσία.

pos_na_veltiosete_tis_deksiotites_parousiasis

Μάθετε τεχνικές γείωσης.

Η γείωση είναι κάθε είδος τεχνικής που σας βοηθά να κατευθύνετε την προσοχή σας μακριά από τις ενοχλητικές σκέψεις και σας κρατάει συνδεδεμένους με τον παρόντα εαυτό σας. Για να γειωθείτε, σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και φανταστείτε ότι είστε ένα μεγάλο, ώριμο δέντρο με ρίζες που εκτείνονται βαθιά στη γη – όπως το δέντρο, μπορείτε να γίνετε ακλόνητοι.

Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε εργαλεία παρουσίασης.

Τα οπτικά βοηθήματα και άλλη τεχνική υποστήριξη μπορούν να μετατρέψουν μια κατά τα άλλα καλή παρουσίαση σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση. Μερικά δημοφιλή εργαλεία παρουσίασης περιλαμβάνουν:

  • Canva: Παρέχει εύκολα στη σχεδίαση πρότυπα που μπορείτε να προσαρμόσετε.
  • Powtoon: Λογισμικό κινούμενων σχεδίων που κάνει τη δημιουργία βίντεο γρήγορη και εύκολη
  • PowerPoint: Το εμβληματικό πρόγραμμα της Microsoft που είναι δημοφιλές για δυναμικές παρουσιάσεις μάρκετινγκ και πωλήσεων.

pos_na_veltiosete_tis_deksiotites_parousiasis

Διαβάστε επίσης: Πέντε συμβουλές για μία πετυχημένη διαδικτυακή παρουσίαση

Εξασκηθείτε σε τεχνικές αναπνοής.

Οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή του άγχους, διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνση της νευρικότητας και του άγχους πριν από την παρουσίαση. Βοηθά επίσης να χαλαρώσετε τους μύες σας και να φτάσει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας. 

Γιαηρεμία πριν από την παρουσίαση, μπορείτε να πάρετε βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας αργά από τη μύτη σας και εκπνέοντας από το στόμα σας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, εισπνεύστε από το στόμα σας με το πίσω μέρος της γλώσσας σας χαλαρό, ώστε το ακροατήριό σας να μην ακούσει έναν ασθμαίνοντα ήχο. Μιλήστε κατά την εκπνοή σας, διατηρώντας μια ομαλή φωνή.

Αποκτήστε εμπειρία.

Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο καλύτεροι θα γίνετε. Όσο περισσότερο κάνετε κάτι, τόσο πιο άνετα θα αισθάνεστε να ασχολείστε με αυτή τη δραστηριότητα. Οι παρουσιάσεις δεν διαφέρουν. Η επανειλημμένη εξάσκηση της παρουσίασής σας προσφέρει επίσης την ευκαιρία να λάβετε ανατροφοδότηση από άλλους ανθρώπους και να προσαρμόσετε το ύφος και το περιεχόμενό σας ανάλογα με τις ανάγκες.

Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να είστε άριστοι στην παρουσίασή σας

Η παρουσίασή σας δεν αφορά εσάς, αλλά το υλικό που παρουσιάζετε. Ορισμένες φορές, η υπενθύμιση αυτού του γεγονότος στον εαυτό σας πριν από την έναρξη της παρουσίασης μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε από τις σκέψεις σας, επιτρέποντάς σας να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με το ακροατήριό σας. Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε την ημέρα της παρουσίασής σας.

Φτάστε νωρίς

Δεδομένου ότι μπορεί να έχετε κάποιο άγχος που σχετίζεται με την παρουσίαση, είναι σημαντικό να αποφύγετε να προσθέσετε άγχος στο ταξίδι. Δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας και λάβετε υπόψη σας την κίνηση και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα.

Φτάνονταςνωρίς, δίνετε επίσης χρόνο στον εαυτό σας να συναντηθεί με τυχόν τεχνικούς του χώρου, να δοκιμάσετε τον εξοπλισμό σας και να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους πριν από την παρουσίαση.

Εξοικειωθείτε με τον χώρο

Η έγκαιρη άφιξη σας δίνει επίσης το χρόνο να εκτιμήσετε την αίθουσα και να βρείτε πού θέλετε να σταθείτε. Πειραματιστείτε με την ακουστική για να προσδιορίσετε πόσο δυνατά πρέπει να προβάλλετε τη φωνή σας και δοκιμάστε τον εξοπλισμό σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα συνδέονται και εμφανίζονται σωστά με τη διαθέσιμη ρύθμιση.

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να λύσετε τυχόν προβλήματα της τελευταίας στιγμής και να κινηθείτε για να εξοικειωθείτε με το σκηνικό για βελτιωμένη σκηνική παρουσία.

Ακούστε τους παρουσιαστές που είναι πριν από εσάς

Όταν παρακολουθείτε τους άλλους να παρουσιάζουν, θα έχετε μια αίσθηση της ακουστικής και του φωτισμού της αίθουσας. Μπορείτε επίσης να ακούσετε για τυχόν δεδομένα που είναι σχετικά με την παρουσίασή σας και να τα ανακαλέσετε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σας – αυτό μπορεί να κάνει την παρουσίαση πιο διαδραστική και ελκυστική.

Χρησιμοποιήστε κάρτες σημειώσεων.

Το να γράψετε στον εαυτό σας ένα σενάριο θα μπορούσε να σας προσφέρει μεγαλύτερη άνεση. Για να μην ακούγεστε υπερβολικά ρομποτικός ή αδέσμευτος, συμπεριλάβετε μόνο τα σημεία συζήτησης στις κάρτες σημειώσεων σας σε περίπτωση που ξεφύγετε από τον δρόμο σας.

Η χρήση καρτών-σημειώσεων μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε την παρουσίασή σας οργανωμένη, ενώ παράλληλα θα ακούγεται πιο αυθεντική στο ακροατήριό σας.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.