Πώς να βελτιώσετε δραστικά την επικοινωνία σας

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

 Επικοινωνία. Ένας από τους βασικούς λόγους που στην εξελικτική μας πορεία διαφοροποιηθήκαμε τόσο από τις άλλες μορφές ζωής. Ποιά είναι τα λάθη που οδηγούν σε χάσμα επικοινωνίας;

Η επιστήμη πίσω από τη γλώσσα 

Η κατανόηση της γλώσσας είναι ένας πρόσφατα ανεπτυγμένος επιστημονικός κλάδος, ο οποίος δέχεται συνέχεια νέες πληροφορίες και αδυνατεί να έχει αμετάβλητες παραδοχές. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια από τις πιο περίπλοκες και πολυδιάστατες επιστήμες. 

Η αρχή της επικοινωνίας 

Πιθανολογείται ότι η ομιλία εμφανίστηκε την εποχή που ακόμα δεν είχε εμφανιστεί ο Homo Sapiens, 50.000 χρόνια πριν, δείχνοντας πόσο καταλυτική ήταν η εμφάνισή της με την πορεία του είδους. 

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την καταγωγή της γλώσσας, όπως η θεωρία Bow wow. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η χρήση της γλώσσας ξεκίνησε από την μίμηση των ήχων που υπήρχαν στο περιβάλλον των πρωτόγονων ανθρώπων. Άλλες θεωρίες, αποδίδουν την ύπαρξη γλώσσας με την έναρξη δημιουργίας εργαλείων. 

Τι ορίζουμε με τον όρο επικοινωνία;

Προκειμένου να υπάρχει επιτυχημένη επικοινωνία, πρέπει να υπάρξει ένας πομπός και ένας δέκτης, ανταλλάσοντας αποτελεσματικά πληροφορίες, εναλλάσσοντας ρόλους. Πότε όμως η πληροφορία δεν είναι συμβατή με τον δέκτη που επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε;

Πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε το άτομο που επιθυμούμε να έχουμε διάλογο. Αν έχουμε ένα συνάδελφο, έναν υπεύθυνο, ένα μαθητή, ένα ασθενή, ένα παιδί ή ένα αλλόγλωσσο οφείλουμε να έχουμε διαφορετική προσέγγιση για κάθε μία περίπτωση καθώς έχουν διαφορετικό τρόπο αντίληψης και αν δεν γίνει σωστή διατύπωση και προσέγγιση, τότε δεν θα γίνουμε αντιληπτοί.

Θέτοντας ως παράδειγμα την επικοινωνία μας με τα ζώα, τα οποία αντιλαμβάνονται ορισμένες λέξεις, τους είναι πιο κατανοητή η διακύμανση της φωνής μας. Αν το λεκτικό περιεχόμενο μιας παρατήρησης εκφραστεί με ανάλαφρο ύφος, το ζώο δεν θα αντιληφθεί τι εννοούμε. Έτσι έχουμε άστοχη επικοινωνία και ο λόγος της αποτυχίας της είναι η λάθος χρήση του διαύλου επικοινωνίας που έχουμε ορίσει με τον συγκεκριμένο δέκτη.

Μέθοδος επιτυχημένης επικοινωνίας 

Αναφέροντας τους όρους επιτυχημένη επικοινωνία, εννοείται η κατανόηση του περιεχομένου των λόγων μας από τον δέκτη και η επιθυμητή, θετική ή αναμενόμενη αντίδρασή του. 

Το μοντέλο του κινήτρου 

Το Motivating Language Theory (MLT) προσφέρει μια ολοκληρωμένη μέθοδο, καθοδηγώντας τους πομπούς με ηγετική ταυτότητα σε επικοινωνιακές τακτικές που βελτιώνουν τα αποτελέσματα των εργαζομένων ή συνεργατών. 

Η προγνωστική δύναμη της μεθόδου βασίζεται σε μερικές απλές υποθέσεις. Πρώτον, η Γλώσσα παρακίνησης αντιπροσωπεύει και τις τρεις λεκτικές πράξεις. Αυτές είναι οι βασικές ή ελάχιστες μονάδες γλωσσικής επικοινωνίας όπου η γλώσσα παίρνει τη μορφή «κανόνες που διέπονται, σκόπιμη συμπεριφορά»» 

Έτσι, η MLT εφαρμόζεται στις περισσότερες μορφές προφορικής επικοινωνίας. 

Αυτοί οι τρεις τύποι λεκτικών πράξεων κατατάσσονται ως εξής: 

1) Η διαλεκτική γλώσσα ή η γλώσσα καθοδήγησης εμφανίζεται όταν ο πομπός διευκολύνει την απόδοση των δεκτών διευκρινίζοντας τα καθήκοντα, τους στόχους και τις ανταμοιβές, ενώ μειώνει την ασάφεια. Αυτή η γλώσσα είναι παρόμοια με την ομιλία του ηγέτη που χρησιμοποιείται στον καθορισμό στόχων και στις πρωτοβουλίες.

2) Η παράλογη ή ενσυναίσθητη γλώσσα εμφανίζεται όταν οι πομποί εκφράζουν συμπόνια και ανθρωπιά στους δέκτες. Τα κομπλιμέντα για την απόδοση και η ιδιαίτερη προσοχή για εργασιακά ή προσωπικά προβλήματα είναι παραδείγματα ενσυναίσθησης.

3) Τέλος, η γλώσσα που καθιστά σαφές ένα δεδομένο συμβαίνει όταν ένας πομπός εξηγεί τους πολιτισμικούς κανόνες, τις αξίες και τις συμπεριφορές που είναι μοναδικές για κάθε ομάδα ένταξης. Αυτές οι εκφράσεις είναι συχνά έμμεσες και εμφανίζονται ως ιστορίες ή μεταφορές. Ακόμα κι έτσι, η γλώσσα δημιουργίας νοήματος μπορεί να χρησιμεύσει ως κρίσιμο κανάλι κατά την οργανωτική αφομοίωση και αλλαγή.

Σε περίπτωση που ο συνομιλητής μας δεν μπορεί να μας αντιληφθεί έχοντας κάνει χρήση της MLT, μπορούμε να δοκιμάσουμε περισσότερες στρατηγικές.

Σε κάθε μία από αυτές τις στρατηγικές, δίνεται ένα παράδειγμα προκειμένου να είναι αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να τραβήξετε το ενδιαφέρον του συνομιλητή σας για να σας παρακολουθήσει.

  1. Άμεση ανταμοιβή από τη συμπεριφορά

“Θα το απολαύσεις… , θα σε κάνει χαρούμενο…, σου ταιριάζει…”

  1. Αναβαλλόμενη ανταμοιβή από τη συμπεριφορά 

“Είναι μία καλή εμπειρία…, θα σε βοηθήσει αργότερα στο μέλλον να…”

  1. Ανταμοιβή από άλλους 

“Οι άλλοι θα σε σεβαστούν/εκτιμήσουν/ζηλέψουν αν εσύ κάνεις…, θα αποκτήσεις φίλους, η οικογένεια σου θα είναι περήφανη/ευχαριστημένοι”

  1. Αυτοεκτίμηση

“Θα νιώθεις καλά με τον εαυτό σου αν…, είσαι ο καλύτερος άνθρωπος για να το κάνεις, είσαι καλός σε αυτό, πάντα κάνεις τόσο καλή δουλειά, είσαι ικανός.”

  1. Τιμωρία από τη συμπεριφορά

“Θα χάσεις αν δεν το κάνεις, θα πληγωθείς αν δεν το κάνεις, είναι απώλεια, θα νιώσεις άσχημα αν…”

  1. Ενοχή

“Θα απορριφθείς αν δεν…, άλλοι θα δεχτούν επίπληξη εξαιτίας σου επειδή…, αν δεν το κάνεις θα πληγώσεις…”

  1. Προσωπική ευθύνη

“Είναι υποχρέωσή σου να…, είναι η σειρά σου να…, ο καθένας πρέπει να κάνει το μερίδιό που του αναλογεί, είναι η δουλειά σου, ο καθένας φέρει την ευθύνη των πράξεων του.”

  1. Χρέος

“Μου χρωστάς μια χάρη, ανέλαβε το χρέος σας, υποσχέθηκες να το κάνεις, το έκανα την τελευταία φορά αντί για εσένα, είπες ότι θα προσπαθήσεις αυτή τη φορά.”

9.Feedback 

“Γιατί πρέπει να ξέρω πόσο καλά το καταλαβαίνεις αυτό, για να δείς πόσο καλά μπορείτε να…,θα με βοηθήσει να γνωρίζω τι σε προβληματίζει.”

  1. Αλτρουισμός

“Εάν το κάνεις αυτό, θα βοηθήσει τους άλλους, θα κάνει τους άλλους χαρούμενους αν…, δεν σου ζητάω να το κάνεις μόνος σου, κάντε το για το καλό του/της…”

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.