Πώς να βάλω τέλος στην επίπονη περίοδο

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η επίπονη περίοδος είναι ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να την αντιμετωπίστε.

Η περίοδος είναι μια φυσιολογική διαδικασία για κάθε γυναίκα, αλλά συχνά συνοδεύεται από πόνο. Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, γνωστός και ως δυσμηνόρροια, μπορεί να είναι ενοχλητικός και ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους πονάμε κατά την περίοδο και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον πόνο αυτόν.

Γιατί πονάμε κατά την περίοδο: Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες:

Σύσπαση της μήτρας: Κατά τη διάρκεια της περιόδου, η μήτρα συσπάται για να εκδιώξει τον επικάλυψη της. Αυτές οι σύσπασεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ιδίως όταν είναι έντονες.

Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση του πόνου. Τα υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών, μιας ουσίας που προκαλεί φλεγμονές και πόνο, συχνά σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια.

Πώς να ανακουφιστούμε από τον πόνο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μειώσουμε τον πόνο κατά την περίοδο. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε την άνεσή σας:

Ζεστό νερό: Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή μια πετσέτα με ζεστό νερό στην κοιλιά μπορεί να χαλαρώσει τους μυς της μήτρας και να μειώσει τον πόνο.

Φυσικοθεραπεία: Ορισμένες ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συσπάσεων της μήτρας και του πόνου.

pos_na_valo_telos_stin_epimoni_periodo

Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφένη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασκορβικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

pos_na_valo_telos_stin_epimoni_periodo

Ελεγχόμενη άσκηση: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της έντασης της δυσμηνόρροιας.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι κοινός, αλλά υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστούμε από αυτόν. Η κατανόηση των αιτιών του πόνου και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της περιόδου. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τον πόνο με έναν ειδικό γιατρό αν είναι υπερβολικά έντονος ή αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.