Πώς να σταματήσεις να είσαι people pleaser

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη

Ξέρεις πως δεν μπορείς να πεις όχι. Γίνονται πράγματα που δεν σου αρέσουν. Αφήνεις τον κόσμο να σε εκμεταλλεύεται και ενώ το βλέπεις και ξεκάθαρα δεν το θέλεις, δεν μπορείς να σταματήσεις να είσαι people pleaser. Ώρα να αλλάξει αυτό!

Τι είναι ο people pleaser; Κυριολεκτικά αυτός που ευχαριστεί τους άλλους. Προσοχή όμως. Δεν γίνεται πάντα ηθελημένα. Δυστυχώς το να μην μπορείς να πεις εύκολα όχι και να θες να είναι όλοι ευχαριστημένοι είναι στοιχεία που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε. Και μόνο καλοσύνη δείχνουν. Πώς γίνεται όμως να σταματήσουν να λειτουργούν κατά μας;

Πρώτο βήμα: θέσε όρια.

Σε μία ομαδική εργασία ή ένα ομαδικό project για την εργασία σου, πριν ξεκινήσετε να δουλεύετε θέσε τα όριά σου. Σκέψου τι μπορεί να κάνεις και με τι τρόπο και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει χρόνος να αναλάβεις και των υπολοίπων.

Ίσως σου φανεί δύσκολο να δείξεις  τόση αποφασιστικότητα αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Δεν θα έχεις φορτωθεί εσύ όλα τα καθήκοντα.

Δεύτερο βήμα:  Γράψε τι θέλεις να πεις.

Εάν είσαι άνθρωπος που δυσκολεύεται να φέρει αντίρρηση καλύτερα να έχεις κάνει πρόβα όταν πρόκειται να διεκδικήσεις κάτι σημαντικό για εσένα. Γράψε σε ένα χαρτί τι αισθάνεσαι και γιατί δεν θες να ικανοποιήσεις την επιθυμία του άλλου ανθρώπου χωρίς να σε απασχολεί το «πώς θα πω όχι». Στο χαρτί οι σκέψεις σου θα οργανωθούν καλύτερα και την ώρα της διαπραγμάτευσης θα νιώσεις πολύ περισσότερη σιγουριά  με τα λεγόμενά σου.

Τρίτο βήμα: Άλλαξε τρόπο ζωής

Για να αποκτήσεις περισσότερο θάρρος και σιγουριά απέναντι στους άλλους ίσως θα πρέπει να βγεις από την ασφαλή ζώνη σου. Μπορείς να ξεκινήσεις κάποια δραστηριότητα που σου αρέσει, ώστε να κοινωνικοποιηθείς περισσότερο και να κάνεις νέες γνωριμίες.

Η συναναστροφή με νέο κόσμο θα συμβάλλει πολύ στο επικοινωνιακό κομμάτι στο οποίο ενδεχομένως να δυσκολεύεσαι.

pos_na_stamatiseis_na_eisai_people_pleaser

Τέταρτο βήμα: Aπομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους από κοντά σου

Η απομάκρυνση ανθρώπων που επίτηδες παραμένουν στον περίγυρό σου για να σε εκμεταλλευτούν, μόνο καλό θα σου κάνει. Μπορεί να είναι δύσκολο, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως  οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι αμοιβαίες. Δεν γίνεται να βοηθάς πάντα, ενώ εκείνοι όχι. Μην φοβάσαι να διώξεις όσους δεν σε καταλαβαίνουν.

pos_na_stamatiseis_na_eisai_people_pleaser

Προφανώς και δεν γίνεται όλα αυτά να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Θέλει κόπο και εξάσκηση το να μάθεις να βάζεις όρια, όπως και να αλλάξεις τρόπο ζωής.

Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αρκεί όμως να συλλογιστείς τι άνθρωπος θέλεις  να είσαι. Κάποιος που διαρκώς τον εκμεταλλεύονται; Ή κάποιος που αποφασιστικά ζει τη ζωή του κάνοντας μόνο ό,τι μπορεί και θέλει; Η απόφαση είναι δική σου.

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.