Πώς να σωθείτε από τα ξηρά μαλλιά

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Για όσες έχουν την ατυχία των ξηρών μαλλιών το καλοκαίρι είναι μία εποχή βάσανο. Η θάλασσα, το αλάτι, ο ήλιος, ίσως και το χλώριο, τα ξηραίνουν ακόμα περισσότερο κάνοντάς τα άγρια, θαμπά και ατίθασα. Μπορεί να στηρίζεστε στην δικαιολογία ότι τα ξηρά μαλλιά είναι εκ φύσεως έτσι, ωστόσο υπάρχουν τρόποι που επιδεινώνουν ή  βελτιώνουν και μετριάζουν την κατάσταση.

Μην λούζεσαι κάθε μέρα

Καταλαβαίνω ότι αυτή την εποχή μπορεί να ακούγεται ανυπόφορο, ωστόσο τα μαλλιά μας δεν είναι προγραμματισμένα να πλένονται κάθε μέρα. Το νερό και το σαμπουάν αφαιρούν τα φυσικά έλαια από το κεφάλι, αφήνοντας τα μαλλιά σας πιο ξηρά και αδύναμα από ποτέ. Τουλάχιστον προσπαθήστε να τα λούζετε κάθε δεύτερη μέρα.

Η ζέστη είναι εχθρός

Φυσικά, τα μηχανήματα που  χρησιμοποιούν ζέστη για να φορμάρουν τα μαλλιά σας είναι ιδανικά για ένα αψεγάδιαστο λουκ. Η υπερβολική θερμότητα όμως φθείρει την τρίχα. Αν έχετε λεπτή τρίχα μην ανεβάζετε την θερμοκρασία στο πιστολάκι ή στην ισιωτική σας και, αν είναι δυνατόν, αποφύγετέ τα εντελώς.

Αλλά το λάδι φίλος

Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται και η αναζωογόνηση που προσφέρει στα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά. Ζεστάνετε το λάδι, απλώστε το ομοιόμορφα στα μαλλιά σας και αφήστε το για 5 μέχρι και 20 λεπτά, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκουφάκι μπάνιου για να διατηρηθεί η θερμότητα. Στη συνέχεια λούστε τα μαλλιά σας όπως συνήθως.

Μην τα αγνοείτε το βράδυ

Όταν φτάσει η ώρα να πάτε για ύπνο μην αμελήσετε τα μαλλιά σας. Ξεμπλέξτε τα χρησιμοποιώντας μία βούρτσα καλής ποιότητας, Το βούρτσισμα όχι μόνο δεν αφήνει τα μαλλιά σας μπλεγμένα όλο το βράδυ, αλλά βοηθάει και στην ομοιόμορφη κατανομή των ελαίων σε ολόκληρο το μήκος της τρίχας σας.

Μάσκα μαλλιών

Δεν εννοώ να χρησιμοποιείτε μάσκα μαλλιών στο μπάνιο σας, που εννοείται ότι είναι ευεργετική, αλλά να τη χρησιμοποιείτε και στην παραλία, πριν βουτήξετε. Μία μικρή ποσότητα μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτό οφείλεται εν μέρει  στον ήλιο που βοηθά την τρίχα να απορροφήσει γρήγορα και αποτελεσματικά όλα τα ευεργετικά συστατικά της μάσκας. Extra: θα έχετε τα πιο ευωδιαστά μαλλιά στη παραλία.

Να τρέφεστε σωστά

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα πάντα (ναι ακόμα και η ποιότητα των μαλλιών σας) συνδέονται με την γενικότερη υγιεινή διαβίωση, κατά συνέπεια και με το φαγητό. Να τρώτε φαγητά που περιέχουν “καλά” λιπαρά, όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Άλλωστε, η παροιμία «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν έχει βγει άδικα.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr