Πώς να προστατεύσεις τους πνεύμονές σου: τροφές και βότανα που κάνουν όλη τη δουλειά

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι πνεύμονές μας είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας, και ειδικά την περίοδο των κρύων μηνών είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν αντιμέτωποι με κινδύνους. Υπάρχουν, όμως, κάποια τρόφιμα και βότανα που συντελούν στην καλή τους υγεία και λειτουργία. 

Τροφές 

1. Μήλα 

Τα μήλα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, και συγκεκριμένα την κερκετίνη, που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κερκετίνη είναι που δρα και ως χρωστική, και δίνει στα μήλα (και στα κόκκινα κρεμμύδια, όπως και στο κόκκινο κρασί) το υπέροχο χρώμα τους.

2. Παντζάρια 

Περιέχουν ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους. Επιπλέον, είναι γεμάτα πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά 

Όπως το σπανάκι και η λαχανίδα. Περιέχουν τεράστιες δόσεις καροτενοειδών, βιταμινών Α, C, Ε και Κ, αλλά και σιδήρου, καλίου και ασβεστίου. Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα δρουν συνεργατικά για να ωφελήσουν τον οργανισμό μας, μαζί και τους πνεύμονες.

4. Άλιπη πρωτεΐνη 

Δηλαδή, η πρωτεΐνη που θα βρούμε στα πουλερικά και στα ψάρια, όπως και κάθε είδος φυτικής πρωτεΐνης – όπως αυτή που βρίσκουμε στα φασόλια και στις φακές. Η πρωτεΐνη, σε συνεργασία με ορισμένα ιχνοστοιχεία, ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που με την σειρά της φροντίζει για την καλή λειτουργία των πνευμόνων.

5. Χυμός πορτοκάλι 

Λόγω της τεράστιας περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, αλλά και σε φλαβονοειδή. Ψάξτε όμως για χυμούς πορτοκαλιού που είναι 100% φυσικοί και δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

6. Καυτερές πιπεριές 

Όχι, δεν ανοίγει μόνο η μύτη μας όταν φάμε κάτι πολύ καυτερό. Και τα πνευμόνια μας ωφελούνται. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αλλά το αληθινό τους όφελος έρχεται από την καψαϊκίνη, την ουσία που τις κάνει τόσο καυτερές. Αν μπορείτε σιγά-σιγά να μάθετε να αγαπάτε τα καυτερά φαγητά, ο οργανισμός σας θα σάς ευχαριστεί.

7. Κολοκύθα 

Τώρα που είναι και η εποχή της, μην ξεχάσετε να φτιάξετε μια βελουτέ σούπα με κολοκύθα. Είναι από τις πιο πλούσιες πηγές καροτενοειδών, και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

8. Ντομάτες

Περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο μάλιστα απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν η ντομάτα μαγειρεύεται. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άσθματος.

9. Δημητριακά ολικής άλεσης 

Από τους πιο δυνατούς συμμάχους της υγείας μας, τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως η βρώμη, η κινόα και η σίκαλη προσφέρουν τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων που έχει ανάγκη ο οργανισμός και οι πνεύμονές μας, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Βότανα 

1. Θυμάρι 

Το θυμάρι είναι ένα βότανο που συνιστάται για ανακούφιση από τους ερεθισμούς και τη συμφόρηση των αναπνευστικών οδών σας. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο θυμαριού έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Δεν ενισχύει απλώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά βοηθάει και στον καθαρισμό των πνευμόνων σας. Η κατανάλωσή του σε μορφή εγχύματος ή η εισπνοή των ατμών του μπορεί να είναι μια λύση για την αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών.

2. Γλυκόριζα 

Η γλυκόριζα είναι ένα παραδοσιακό κινεζικό φαρμακευτικό βότανο που έχει γίνει δημοφιλές σε όλον τον κόσμο για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά συστατικά του μειώνουν τη φλεγμονή των αεραγωγών και του λαιμού σας. Αυτό επιτρέπει στο οξυγόνο να φτάνει στα κύτταρά σας πιο εύκολα.

Ταυτόχρονα, μαλακώνει τις βλεννογόνους μεμβράνες του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των μεμβρανών των πνευμόνων και του λαιμού σας. Επιπλέον, έχει αποχρεμπτική και αντιβακτηριακή δράση. Σας βοηθάει να απαλλαγείτε από το περιττό φλέγμα και έτσι ελέγχει τη συμφόρηση και τη δύσπνοια. Οι παραπάνω ιδιότητες καθώς και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά της γλυκόριζας έχουν ως αποτέλεσμα μια καλύτερη ανοσοποιητική αντίδραση απέναντι σε ιούς και βακτήρια.

3. Ρίγανη 

Η ρίγανη ξεχωρίζει για την υψηλή της περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ και καρβακόλη. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που συνεισφέρουν στη διακοπή της παραγωγής ισταμίνης σε περιπτώσεις αναπνευστικών αλλεργιών.

Η ρίγανη διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στον καθαρισμό των αεραγωγών σας. Αυτό οδηγεί με φυσικό τρόπο στην αποβολή του φλέγματος και των συσσωρευμένων τοξινών από τους πνεύμονές σας. Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα φύλλα της ρίγανης είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για βακτηριακές λοιμώξεις όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.

4. Φασκόμηλο 

Το φυσικό ρόφημα φασκόμηλου αποτελεί μια φυσική θεραπεία για τους ερεθισμούς στους πνεύμονες, ειδικά για τους καπνιστές. Οι αντιβακτηριακές και οι αποτοξινωτικές ουσίες που περιέχει το φασκόμηλο συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών που συσσωρεύονται στους ιστούς των πνευμόνων. Έτσι εξασφαλίζουν ανακούφιση από τη συμφόρηση και τη δύσπνοια.

5. Ευκάλυπτος 

Το αναζωογονητικό άρωμα του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως συμπλήρωμα στη φροντίδα της υγείας των πνευμόνων. Αν και ο ευκάλυπτος δεν είναι ανεκτός από όλους τους ανθρώπους, εξασφαλίζει στους περισσότερους γρήγορη ανακούφιση από τη συμφόρηση, τον βήχα και τους ρινικούς ερεθισμούς. Η κινεόλη, το ενεργό συστατικό στον ευκάλυπτο, του εξασφαλίζει αποχρεμπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η βρογχίτιδα, το άσθμα και το κοινό κρυολόγημα.

6. Μέντα 

Η μέντα και το αιθέριο έλαιο μέντας περιέχουν μενθόλη, ένα συστατικό που είναι γνωστό για τη χρήση του σε διάφορες θεραπείες για παθήσεις των πνευμόνων. Χαλαρώνει τους λείους μύες της αναπνευστικής οδού και ενθαρρύνει την κανονική αναπνοή, ειδικά όταν υπάρχει συμφόρηση. Επιπλέον, έχει αντιισταμινική και αποτοξινωτική δράση. Έτσι βοηθάει το σώμα σας να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των αναπνευστικών αλλεργιών.

7. Φλόμος 

Τα φύλλα και τα άνθη του φλόμου περιέχουν ενεργά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση και στον καθαρισμό των πνευμόνων. Τα φυσικά εκχυλίσματα φλόμου ενθαρρύνουν την αποβολή των τοξινών. Παράλληλα ελέγχουν την υπερβολική παραγωγή βλέννας και τη φλεγμονή.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.