Πώς να προφυλαχθείτε από την ωτίτιδα

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Η ωτίτιδα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στα αυτιά και τα συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται είναι έντονος πόνος στα αυτιά, πυρετός, εκροή υγρού και εμφάνιση έλλειψης ισορροπίας σε μερικές περιπτώσεις.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες που τα αυτιά εκτίθενται στο έντονο κρύο ή/και σε περίπτωση ευαισθησίας των ανθρώπων στα ακουστικά όργανα. Οι προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε για να προστατευθείτε από την ωτίτιδα είναι οι ακόλουθες:

  1. Μην χρησιμοποιείτε τακτικά μπατονέτες για να καθαρίζετε τα αυτιά σας γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο εσωτερικό των αυτιών. Χρησιμοποιήστε μπατονέτες για να καθαρίσετε προσεκτικά το εξωτερικό των αυτιών.
  2. Αν παρατηρήσετε ότι δεν ακούτε καλά ή έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα όπως πχ. να έχει συσσωρευτεί κερί στο εσωτερικό των αυτιών, επισκεφθείτε άμεσα έναν ΩΡΛ για να εντοπίσει το πρόβλημα και να προβεί στην κατάλληλη θεραπεία. Ακολουθήστε την φαρμακευτική αγωγή που θα δοθεί από το γιατρό για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
  3. Μην εκτίθετε τα αυτιά σας στο έντονο κρύο. Φορέστε κάποιο σκούφο ή καπέλο για να καλύψετε τα αυτιά σας σε περίπτωση που είστε ευαίσθητοι στο κρύο.
  4. Τους καλοκαιρινούς μήνες, μην βουτάτε το κεφάλι σας στη θάλασσα αν έχετε ευαισθησία στα ακουστικά όργανα, γιατί μπορεί να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο.

  1. Μην εκτίθεστε σε έντονους θορύβους, όπως έντονη μουσική, που μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη στα αυτιά σας.
  2. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, μην ανοίγετε πολύ τα παράθυρα γιατί ο αέρας μπορεί να προκαλέσει βουητό στα ακουστικά όργανα και ίσως κάποια μορφή βλάβης. Επίσης, όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, συνιστάται να μασάτε τσίχλα γιατί το υψομετρικό βαρόμετρο μπορεί να επηρεάσει τα αυτιά σας.

Συνεπώς, η ωτίτιδα σαν λοίμωξη των ακουστικών οργάνων μπορεί να αποφευχθεί με τις κατάλληλες προφυλάξεις όπως αναφέρθηκαν παραπάνω και να μην εμφανιστεί. Τα αυτιά είναι ένα υπερευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα για την διατήρησή του σε άριστη κατάσταση.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.