Πώς να πουλήσετε τον εαυτό σας

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις ο ιδιοκτήτης και η επιχείρηση είναι ένα και το αυτό. Έτσι, όταν εμπορεύεστε την επιχείρησή σας, στην πραγματικότητα εμπορεύεστε τον εαυτό σας. Αυτό, όμως, δεν είναι εύκολο για όλους. Ακολουθούν συμβουλές για να γίνετε καλύτεροι στο να πουλάτε τον εαυτό σας και την επιχείρησή σας.

Όσο μικρότερη είναι η επιχείρησή σας, τόσο περισσότερο ταυτίζεστε μαζί της. Οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καθόλου την επωνυμία της επιχείρησής σας·μπορεί να γνωρίζουν μόνο εσάς. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξέρετε πώς να πουλήσετε «εσάς».

Καθώς μεγαλώνετε, η επιχείρησή σας θα αποκτήσει αισίως μία ταυτότητα έξω από εσάς, αλλά προς το παρόν, εσείς είστε τα πάντα.

Ξέρετε πώς λειτουργεί – μερικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να μιλάνε. Είναι οι άνθρωποι στις εκδηλώσεις που έχουν μια ιστορία για κάθε κατάσταση. Είναι αυτοί που πηγαίνουν από ομάδα σε ομάδα, γνωρίζοντας φαινομενικά τους πάντες. Οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται να έχουν ένα ατελείωτο δίκτυο επιχειρήσεων. Όσο κι αν δεν θέλετε να το ακούσετε, ίσως χρειαστεί να γίνετε λίγο περισσότερο σαν αυτούς. Μην ανησυχείτε, δεν θέλουμε να σας μετατρέψουμε σε κάποιον που δεν είστε. Ακολουθούν ορισμένες δεξιότητες που πρέπει να μάθετε όταν πουλάτε τον εαυτό σας.

  1. Να έχετε αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση ανοίγει πόρτες. Είναι επαγγελματικά ελκυστική.  Το «προσποιήσου μέχρι να τα καταφέρεις» είναι ένα μεγάλο μέρος της πώλησης του εαυτού σου. Φυσικά, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ αυτοπεποίθησης και αλαζονείας.

  1. Να είστε επίμονοι

Για κάθε ευκαιρία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που την επιδιώκουν. Κάθε πελάτης που προσπαθείτε να βρείτε, διεκδικείται και από άλλους σαν εσάς. Η δουλειά σας είναι να είστε επίμονοι – ακόμα   και λίγο ενοχλητικοί. Συνεχίστε να στέλνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενημερώστε τους όταν αλλάζει κάτι που είναι πολύτιμο γι’ αυτούς. Απλά συνεχίστε να είστε σε επαφή μαζί τους. Ακόμα και αν δεν είναι έτοιμοι να αγοράσουν τώρα, πιθανότατα θα σας σκεφτούν αργότερα.

  1. Μην είστε βαρετοί

Ακόμη και αν δεν είστε σπουδαίοι στις κοινωνικές καταστάσεις, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να είστε μοναδικοί. Να είστε περήφανοι για την εσωστρεφή φύση σας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με εσάς, αλλά αυτό δεν σας δίνει την άδεια να μην ξεχωρίζετε. Οι άνθρωποι που δεν ξεχωρίζουν δεν μπορούν να πουλήσουν τον εαυτό τους, γιατί δεν γίνονται ποτέ αντιληπτοί.

Φυσικά, το προϊόν σας πρέπει να είναι επίσης μοναδικό. Είναι υπέροχο που σχεδιάζετε ιστοσελίδες, αλλά τι σας κάνει μοναδικό; Αν δεν είσαι μοναδικός, είσαι βαρετός. Μην είσαι βαρετός.

Διαβάστε επίσης: Άσε τους άλλους να δουν πόσο υπέροχος είσαι

  1. Προσφέρετε μια λύση

Οι πελάτες σας είναι αρκετά έξυπνοι για να εντοπίσουν τα προβλήματα. Αυτό που χρειάζονται είναι κάποιος να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες και να προσφέρει μια λύση. Όχι κάτι που ΜΠΟΡΕΙ να δουλέψει· κάτι που ΘΑ δουλέψει.

Προσφέρετε περισσότερες λύσεις από τους ανταγωνιστές σας. Δημιουργήστε μια λεπτομερή έκθεση, δείξτε ότι σκεφτήκατε πολύ καλά το πρόβλημά τους και προσφέρετε δωρεάν συμβουλές υψηλού επιπέδου. Γίνετε μέρος της λύσης τους πριν πουλήσετε το προϊόν σας. Τα λόγια είναι φθηνά. Ο πελάτης σας θέλει να μάθει για εσάς, αλλά ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς θα λύσετε το πρόβλημα.

  1. Σταματήστε να μιλάτε περιληπτικά

Κανείς δεν θέλει να σας ακούσει να περιγράφετε τον εαυτό σας ως άνθρωπο που λύνει προβλήματα, ως άνθρωπο που επιδιώκει, ή ως άνθρωπο που έχει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο πελάτης σας θέλει λεπτομέρειες. Με ποιους έχετε συνεργαστεί που είχαν προβλήματα σαν τα δικά τους και πώς τα λύσατε;

Παρεμπιπτόντως, η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι μάλλον κάτι που πρέπει να αποφύγετε, διότι κινδυνεύετε να μιλήσετε με κάποιον που έχει μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια από εσάς. Είναι τα έντυπά σας συρραμμένα στο ίδιο ακριβώς σημείο; Είναι τα ρούχα σας 100% χωρίς τσαλακώματα; Ίσως να θέλετε να μείνετε μακριά από αυτού του είδους τη γλώσσα.

  1. Δουλέψτε τη μη λεκτική σας επικοινωνία

Γνωρίζετε ότι αυτά που λέμε είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτά που πραγματικά επικοινωνούμε, σωστά; Στην πραγματικότητα είναι η μη λεκτική σας επικοινωνία που λέει στο άτομο περισσότερα για εσάς από οτιδήποτε άλλο.

Καθίστε ίσια, κρατήστε οπτική επαφή, μη σταυρώνετε τα χέρια σας, περπατήστε με χαλαρό αλλά συνειδητό ρυθμό, αποφύγετε να μιλάτε υπερβολικά με τα χέρια σας και κάντε μια σταθερή χειραψία. Τα μη λεκτικά σας μηνύματα θα σας πουλήσουν πιθανότατα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

  1. Να είστε θετικοί

Όλοι ζούμε στον ίδιο κόσμο. Σε όλους αρέσει να παραπονιούνται για κάτι, έτσι δεν είναι; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας οχετός παραπόνων και όλοι γνωρίζουμε τουλάχιστον μερικούς ανθρώπους που μπορούν να βρουν το αρνητικό σε οτιδήποτε.

Ωστόσο, όλοι αναζητούμε θετικούς ανθρώπους για να τους βάλουμε στη ζωή μας. Ψάχνουμε για εκείνη την ανάσα φρέσκου αέρα που δυσκολευόμαστε να είμαστε ακόμα και για τον εαυτό μας. Βρείτε τρόπους για να ανακαλύψετε το θετικό.

Χαμογελάστε πολύ, να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε  -ακόμα και για όσα δεν έχετε – να μιλάτε για πράγματα που σας ευχαριστούν και να λέτε στον πελάτη σας ότι όλα θα πάνε καλά.

Η θετικότητα ισοδυναμεί με αυτοπεποίθηση. Μην δείχνετε ή ακούγεστε δυστυχισμένοι. Κανείς δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο στη ζωή του. Οι θετικοί άνθρωποι θα βρίσκουν πάντα περισσότερες ευκαιρίες.

Συμπέρασμα

Ναι, τα μηνύματά σας πρέπει να είναι σωστά, αλλά το να πουλήσετε τον εαυτό σας είναι κάτι περισσότερο από το να λέτε απλώς τις σωστές λέξεις. Έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση, να επιλύετε προβλήματα και να είστε θετικοί. Αυτά είναι μια πολύ καλή αρχή για μία σπουδαία εργασιακή σχέση.

Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.