Πώς να πείσετε τον εργοδότη να σας δώσει αύξηση!
Ο αντίπαλος σε μια αύξηση είναι… μόνο ο εαυτός σας! Πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να ζητήσουν αύξηση μισθού από το αφεντικό τους, καθώς σκέφτονται ότι θα απολυθούν σε καιρό κρίσης ή θα απορριφθούν οι ελπίδες τους. Αν όμως πιστεύετε ότι αντικειμενικά σας αξίζει μια αύξηση, τότε πρέπει να τη διεκδικήσετε με σεβασμό και ψυχραιμία. Μην ξεχνάτε ότι μια συνάντηση με τον εργοδότη σας αποτελεί ένα παιχνίδι, το οποίο μπορείτε να κερδίσετε μέσα από μερικές στρατηγικές… Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τον πείσετε να σας δώσει αύξηση μισθού ή ακόμα και μια προαγωγή!
Αποδείξτε ότι είστε ο υπάλληλος της χρονιάς!
Πριν ξεκινήσετε την έρευνα ή τις πρόβες μπροστά στον καθρέπτη, καλό είναι να παρακολουθήσετε τη θέση και τις ευθύνες σας μέσα στην εταιρεία! Αν καταφέρετε να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι αξίζετε την αύξηση, τότε σίγουρα θα πείσετε το αφεντικό σας για τη σημασία της εργασίας σας. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε σκληρά, έχετε κίνητρα και δείχνετε αφοσίωση στον εργοδότη σας. Καταγράψτε σε ένα χαρτί όλα τα στοιχεία που θα σας έκαναν τον υπάλληλο της χρονιάς! Θυμηθείτε όλες τις συζητήσεις με τους ανώτερούς σας, τα θετικά λόγια τους και συγκεντρώστε κάθε στοιχείο που σας ευνοεί, από τις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας μέχρι και τη μείωση των διαλειμμάτων στη δουλειά σας.
Ορίστε ένα θετικό προφίλ για τον εαυτό σας
Πέρα από τις συζητήσεις με τον εργοδότη σας και την εξεύρεση τρόπων για να αναπτύξετε την εμπειρία και τις ευθύνες σας, είναι σημαντικό να θέσετε το προφίλ σας μέσα στην εταιρεία. Σίγουρα, ο εργοδότης σας πρέπει να δει ότι αναλαμβάνετε έργο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσει όλα τα οφέλη που παρέχει η παρουσία σας στην επιχείρηση. Προσπαθήστε να έρθετε πιο κοντά με τους συναδέλφους σας και μέσω εσωτερικής επικοινωνίας (π.χ. ενημερωτικών δελτίων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) να παρουσιάσετε την πρόοδο της ομάδας σας. Παράλληλα, ένα γεύμα ή ένα ποτό μετά τη δουλειά με την ομάδα του γραφείου θα σας δώσει την ευκαιρία δικτύωσης που αναζητάτε…
Κατανοήστε τη σχέση με τον προϊστάμενό σας!
Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να κατευθύνετε το ύφος των διαπραγματεύσεων με το αφεντικό σας. Αν οι σχέσεις σας είναι καλές θα μπορέσετε να έχετε πιο χαλαρό ύφος και να τον προσεγγίσετε εύκολα με μια ερώτηση για την οικογένειά του. Αν περνάτε χρόνο μαζί του, ένα μπουκάλι κρασί ή το αγαπημένο του ουίσκι μπορεί να δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα. Προσοχή, όμως, αν δεν έχετε στενή σχέση με το αφεντικό σας, ένα δώρο, σε στυλ «δωροδοκία», θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον σας.
Καταγράψτε τις επαγγελματικές επιτυχίες σας
Συνήθως, μια αύξηση μετατρέπεται σε πραγματικότητα, είτε μετά από μια περίοδο γεμάτη επιτυχίες στη δουλειά, είτε μετά το «κλείσιμο» μιας σημαντικής συνεργασίας. Για να μπορέσετε να πείσετε τους ανώτερούς σας για μια αύξηση πρέπει πρώτα να έχετε στα χέρια σας τα δυνατά χαρτιά της απόδοσής σας πάνω στη δουλειά. Συγκεντρώστε αναλυτικά όλα τα αρχεία που αποδεικνύουν μια τέτοια στάση, όσον αφορά τις αποταμιεύσεις, τις οικονομικές πρωτοβουλίες, την αύξηση των εσόδων, την ικανοποίηση των πελατών και την παραγωγικότητα της ομάδας. Παράλληλα, προσδιορίστε το μισθό που θέλετε και μη δίνετε «τελεσίγραφα» ή δικαιολογίες για την αύξηση στον προϊστάμενό σας.
Κανονίστε μια συνάντηση με βάση το συγχρονισμό!
Ζητήστε από το αφεντικό σας να «κλείσετε» ένα επαγγελματικό ραντεβού σε μια εποχή που η εταιρεία μπορεί να αντέξει μια πιθανή αύξηση. Μην προγραμματίσετε τη συζήτησή σας ούτε τη Δευτέρα το πρωί, ούτε το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς αυτές οι ώρες είναι γεμάτες για τους περισσότερους. Προσπαθήστε να επιλέξετε το σωστό timing, ώστε το αφεντικό σας να μην πιέζεται από προθεσμίες και να μην έχει υποχρεώσεις που θα του αποσπούν την προσοχή από τη συζήτησή.
Να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί η επιθυμία σας να απορριφθεί! Κρατήσετε τις προσδοκίες σας σε μια ρεαλιστική βάση και ζητήσετε 10% αύξηση αντί για 25% στην αρχή των συναντήσεων. Να είστε επαγγελματίες και να αποφύγετε τις απειλές κατά τη διάρκεια της συζήτησης π.χ. αποχώρηση από την εταιρεία. Αν το αποτέλεσμα δεν οδηγεί προς την αύξηση, ζητήστε επιπλέον άδειες με αποδοχές, κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού σας ή πληρωμή ενός φορητού υπολογιστή για τη δουλειά σας. Καλό είναι να προτείνετε μια ακόμα συνεδρίαση για τους επόμενους έξι μήνες. Στο τέλος της συνεδρίασης, αφήστε στο γραφείο του διευθυντή μια επιστολή, η οποία συνοψίζει τα βασικά σημεία της συζήτησής σας.
Λάθη που μπορούν να χαλάσουν την αύξηση σας:
- Μην εκβιάσετε το αφεντικό σας και μη χρησιμοποιείτε άσχετους λόγους για να δικαιολογήσετε το αίτημα για την αύξησή σας.
- Μην παραπονεθείτε για τη δουλειά σας και μην αναφέρετε ότι χρειάζεστε περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσετε ανάλογα την κατάσταση της εταιρείας.
- Μην πείτε στο αφεντικό σας ότι πρέπει να αγωνιστεί οικονομικά για εσάς και ότι πρέπει να αυξήσει αναγκαστικά το μισθό σας.
- Μην μπείτε μέσα στο γραφείο του με ειρωνικό ή επιτακτικό ύφος, αλλά ούτε με λυπημένο. Πρέπει να είστε δυναμικοί και να υποστηρίζετε την αξία της δουλειάς σας.