Πώς να περιορίσετε τα έξοδα των Χριστουγέννων

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Πώς να περιορίσετε τα έξοδα  των ΧριστουγέννωνΣωστή οικονομική διαχείριση σημαίνει να ελέγξω την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού, να καταρτίσω έναν προϋπολογισμό και να εντοπίσω τα έξοδα που δεν είναι αναγκαία. Θέτω λογικούς στόχους και δεν παρεκκλίνω από αυτούς, για να καλύψω πιο ουσιαστικές ανάγκες. Προνοώ και αγοράζω δώρα πριν τις γιορτές και προβαίνω σε έξυπνες αγορές μέσω του διαδικτύου.

Μην ξεχνάτε πως τα Χριστούγεννα είναι στιγμές που μας γεμίζουν με χαρά και ευτυχία. Για να μην χαλάσει η διάθεσή σας σκεπτόμενοι τον τραπεζικό λογαριασμό που μπορεί να αδειάσει στη στιγμή, αφιερώστε λίγο χρόνο καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό των εξόδων σας.

Καταρτίζοντας τον προϋπολογισμό εξόδων

  • Καταρχήν, ξεκινήστε τον προϋπολογισμό των εξόδων σας, ώστε να αποφύγετε τη χρήση των καταναλωτικών δανείων που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνσή σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε μία σφαιρική εικόνα των επιμέρους εξόδων σας. Τότε θα είστε σε θέση να τα μειώσετε προχωρώντας σε περικοπές.
  • Σε περίπτωση που τα δώρα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διάθεσης των χρημάτων σας συντάξτε μία λίστα που θα αφορά για παράδειγμα το κόστος της διακόσμησης, της ψυχαγωγίας, του φαγητού, των δώρων, του χαρτιού και των καρτών. Όλα αυτά είναι έξοδα μη αναγκαία, αλλά απαραίτητα σε εορταστικές περιόδους. Η μαζική αγορά τους θα σας επιβαρύνει οικονομικά, γι’ αυτό θέστε λογικούς στόχους και προνοήστε για τη σταδιακή αγορά τους τους προηγούμενους μήνες.
  • Μία πολύ καλή πρακτική για την κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι ο εντοπισμός της φύσης των δαπανών που έλαβαν χώρα κατά τα προηγούμενα έτη. Αφού τελειώσετε την καταχώρηση όλων των εξόδων σας, προσθέστε κατά προσέγγιση την αγοραστική αξία των αντικειμένων που επιθυμείτε να αγοράσετε. Το άθροισμα θα σας οδηγήσει στον κατάλληλο προγραμματισμό των εξόδων σας για τα Χριστούγεννα με ψυχραιμία πειθαρχώντας σε τυχόν παρεκκλίσεις.

Ο κατάλληλος χρόνος και τόπος των χριστουγεννιάτικων αγορών

  • Δεν πρέπει να περιμένετε το Δεκέμβριο για να πραγματοποιήσετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας. Οι ιδανικοί μήνες για την έναρξη των αγορών σας είναι ο Νοέμβριος ή ακόμη και ο Οκτώβριος, καθότι θα αποφύγετε την άνοδο των τιμών την περίοδο των Χριστουγέννων. Πράγματι, το Δεκέμβρη τα καταστήματα προβαίνουν στην αύξηση των τιμών τους. Ενδεχομένως, τα δώρα θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων σας. Κρίνεται σκόπιμο να έχετε σκεφτεί το χρηματικό ποσό και να το έχετε καταγράψει στη λίστα των εξόδων σας που σκοπεύετε να δαπανήσετε για το εκάστοτε δώρο. Βέβαια, η πλειοψηφία των ανθρώπων συνήθως υπολογίζει κατά προσέγγιση το μέγιστο ποσό ελπίζοντας να μην το υπερβεί!
  • Μεταξύ άλλων, εάν προγραμματίσετε τα έξοδά σας εκ των προτέρων ενδεχομένως να σκεφτείτε την πραγμάτωση των αγορών πέραν των παραδοσιακών καταστημάτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας σε διάφορα bazaar, σε ιστοσελίδες που πουλάνε προϊόντα από δεύτερο χέρι ή το ebay. Εκεί μπορείτε να βρείτε δώρα ιδιαίτερα, πρωτότυπα και έξυπνα.

Στροφή στις διαδικτυακές αγορές

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί μια νέα τάση κατανάλωσης υλικών αγαθών μέσα από το διαδίκτυο. Πράγματι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν διστάζουν να καταφύγουν στο διαδίκτυο για την πραγμάτωση χριστουγεννιάτικων αγορών. Οι λόγοι κατά κύριο λόγο είναι οι εξής:

  • Δυνατότητα επιλογής μέσα από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.
  • Οι τιμές των προϊόντων είναι ιδιαίτερα ελκυστικές εάν συγκριθούν με τα καταστήματα λιανικής πώλησης.
  • Δε θα σπαταλήσετε την ενέργειά σας κάνοντας πολύωρες βόλτες από το ένα μαγαζί στο άλλο ψάχνοντας απεγνωσμένα το κατάλληλο δώρο.

Αποστολή ευχών μέσω διαδικτύου

Εάν έχετε πολλούς συγγενείς και φίλους και επιθυμείτε να στείλετε τις ευχές σας, θα ήταν σοφό εκ μέρους σας να τις αποστείλετε ψηφιακά, καθώς δε θα επιβαρυνθείτε οικονομικά, όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές κάρτες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…