Πώς να πείσετε τον προϊστάμενο να σας δώσει περισσότερες αρμοδιότητες

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς να πείσετε τον προϊστάμενο να σας δώσει περισσότερες αρμοδιότητεςΜια νέα πρόκληση στη δουλειά σας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την εξέλιξη της καριέρας σας! Η δουλειά αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινότητας, το οποίο έχετε την ευκαιρία να το απογειώσετε, αποδεικνύοντας στον προϊστάμενό σας ότι είστε οι κατάλληλοι για προαγωγή. Ο τρόπος για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι να φανείτε ως ένας ικανός επαγγελματίας, που είναι αποτελεσματικός στα καθήκοντά του, εμπνέει εμπιστοσύνη και μπορεί να γίνει υπεύθυνος για ορισμένες διαδικασίες στην εταιρεία. Θυμηθείτε ότι μια νέα πρόκληση ταρακουνά τη ρουτίνα και χαρίζει ικανοποίηση… Πώς θα μπορέσετε όμως να πείσετε το αφεντικό σας ότι είστε έτοιμοι να αποδεχθείτε περισσότερες ευθύνες;

Πάρτε πρωτοβουλίες, όπου είναι δυνατόν!

Προσφερθείτε να κάνετε εργασίες που δεν είναι ευχάριστες και λύστε κάθε πρόβλημα που προκύπτει στη δουλειά. Για έναν εργαζόμενο που ζητά περισσότερες αρμοδιότητες είναι πολύ σημαντικό να έχει κάθε μέρα μια θετική στάση. Με άλλα λόγια πρέπει να βρίσκεστε κοντά στον προϊστάμενο σας και να τον σέβεστε, ξεκινώντας την ημέρα σας θετικά και με την αναζήτηση των σημαντικών υποχρεώσεων της ημέρας. Ακόμα και αν χρειαστεί να κάτσετε παραπάνω στη δουλειά… κάντε το! Που ξέρετε ίσως οι υπερωρίες μπορούν να αναδείξουν τις ηγετικές σας ικανότητες.

Να επικοινωνείτε κατευθείαν με τον προϊστάμενο σας

Εάν είστε πρόθυμοι να προχωρήσετε ακόμα πιο μπροστά μέσα στην ομάδα και την εταιρεία σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε το ένστικτό σας και να κρίνετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συζήτηση. Εάν μπορείτε αν έχετε τακτικές συναντήσεις με το αφεντικό σας… τόσο το καλύτερο! Όπως υποστηρίζει ο επαγγελματικός εργασιακός σύμβουλος, Rasheed Ogunlaru, μια ανοιχτή συζήτηση με το αφεντικό θα σας προσφέρει πολλά, αφού έτσι μπορείτε να του δείξετε ότι «διψάτε» για περισσότερες αρμοδιότητες. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις «μεγαλύτερη ευθύνη» και ζητήστε τη γνώμη του σχετικά με το ποια θέση θα ήταν κατάλληλη για εσάς… πάντα μέσα σε μια ρεαλιστική βάση.

Να ενεργείτε ως παίκτης της ομάδαςΠώς να πείσετε τον προϊστάμενο να σας δώσει περισσότερες αρμοδιότητες

Να είστε φιλικοί και εξυπηρετικοί με όλους τους συναδέλφους σας και όχι μόνο τους ανωτέρους σας. Όταν συμμετέχετε σε ομαδικές συζητήσεις, καλό είναι να ακούτε τις απόψεις των άλλων! Παράλληλα, όταν μιλάτε με ανώτερα στελέχη, ποτέ μη κρίνετε τα καθήκοντα ή τις ικανότητες του προϊστάμενού ή της ομάδας σας. Προετοιμαστείτε για όλες τις συναντήσεις και βεβαιωθείτε ότι το αφεντικό σας θα είναι ικανοποιημένος 100% από εσάς. Παράλληλα, πρέπει να προσέχετε την εικόνα σας και να είστε πάντα ευπαρουσίαστοι σε κάθε meeting της ομάδας του γραφείου σας.

Αποφύγετε τα κουτσομπολιά γραφείου

Ένα κουτσομπολιό στο γραφείο… μπορεί να σας «κάψει»! Τα λόγια πίσω από την πλάτη αποτελούν λόγο ακόμα και για απόλυση. Προσπαθήστε να μη σχολιάζετε και να κάνετε παρέα με συναδέρφους που δεν προκαλούν «σκάνδαλα». Ακόμα και όταν είστε έξω από το γραφείο ή σε ένα μπαρ με συναδέλφους προσπαθήστε να κρατήσετε ουδέτερη στάση απέναντι στα σχόλια. Αν ανακατευτείτε και ακουστεί η κριτική ή η γνώμη σας στο γραφείο… θα έχετε προβλήματα! Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι αν αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία δεν πρέπει να μιλήσετε στον προϊστάμενο σας..

Παρατηρήστε τις συνθήκες μέσα σε ένα meeting

Στις συναντήσεις πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση και να συμβάλλετε σημαντικά στη ροή τους. Να θυμάστε πάντα ότι είναι σημαντικό να αναλύετε και να υποστηρίζετε τις ιδέες σας χωρίς να διακόπτετε τους συναδέλφους και ακούγοντας τις ιδέες των άλλων. Αν παρατηρήσετε ότι οι υπόλοιποι συνάδερφοί σας υποστηρίζουν, τότε βρίσκεστε σε καλό δρόμο και είστε έτοιμοι να αναλάβετε περισσότερες ευθύνες. Σύμφωνα με τον Rasheed Ogunlaru, κορυφαίο εργασιακό σύμβουλο, η γλώσσα του σώματος πάντα μιλά δυνατότερα από τις λέξεις…

Πώς να πείσετε τον προϊστάμενο να σας δώσει περισσότερες αρμοδιότητεςΖητήστε βοήθεια από έμπειρους συναδέλφους

Το «κλειδί» είναι να πείσετε τους άλλους ότι είστε πρόθυμοι να προχωρήσετε μπροστά χωρίς να φανείτε αλαζόνες ή τυχοδιώκτες. Ζητήστε τη γνώμη των πιο παλιών συναδέλφων της εταιρείας σας σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσατε να αναπτύξετε τις δεξιότητες και την εμπειρία σας. Άλλωστε, μπορείτε να παρακολουθήσετε συνέδρια, να εξελίξετε τις γνώσεις πάνω στην ειδικότητά σας και να διαβάσετε διάφορα επιστημονικά περιοδικά πάνω στον τομέα σας. Σε ένα γενικό πλαίσιο, πρέπει να προσπαθείτε συνεχώς να αυξάνετε την υπευθυνότητά σας στο χώρο εργασίας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.