Πώς να οδηγείς πιο οικονομικά –οικολογικά

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η οικολογική οδήγηση είναι και ταυτόχρονα οικονομική οδήγηση. Από τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, μέχρι τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, οι συνέπειες στην τσέπη μας αλλά και στην εθνική οικονομία είναι πολύ σημαντικές.

Τα τροχαία συνεπάγονται πάντοτε εκτός από το ψυχικό κόστος για τους παθόντες και κόστος σε ζημιές, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές, το οποίο κοστίζει στην οικονομία της χώρας συνολικά. Αυξάνει το κόστος ασφάλειας για τον οδηγό, τις ζημιές των ασφαλιστικών εταιρειών με αποτέλεσμα κάποιες να πτωχεύουν, το κόστος περίθαλψης και το κόστος πρόνοιας εφόσον υπάρξει περίπτωση αναπηρίας λόγω του ατυχήματος που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι στο χέρι μας να συμβάλλουμε στην οικονομία του σπιτιού μας, αλλά και στην εθνική οικονομία με ένα απλό τρόπο- οδηγώντας πιο οικολογικά. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Εφαρμόζοντας στην οδήγησή μας τα παρακάτω βήματα

1) Φρόντιζε να μην ξεπερνάς κατά την οδήγηση τις 2.000 με 2.500 στροφές. Να αλλάζεις ταχύτητα κάθε φορά που φτάνεις σε αυτές. Ενδεικτικά, μπορείς να βάζεις 4η όταν οδηγείς στα 50 χιλιόμετρα.

2) Να ελέγχεις τακτικά την πίεση των ελαστικών. Αν τα ελαστικά είναι ξεφούσκωτα καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα.

3) Να μην κουβαλάς περιττό βάρος με το όχημα που επίσης αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Υιοθετήστε τη συνήθεια να κάνετε συστηματικά εκκαθάριση στο αυτοκίνητό σας, καθώς πολύ συχνά μαζεύεται σαβούρα και το όχημα τείνει να μετατρέπεται σε αποθήκη κουβαλώντας περιττό βάρος.

4) Κάνε συνετή χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι και μην το ρυθμίζεις χαμηλότερα από τους 23 βαθμούς Κελσίου, γιατί αυξάνει κατακόρυφα την κατανάλωση.

5) Μην βάζετε σχάρα στο αυτοκίνητό σας, καθώς αλλάζει την αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος η οποία και πάλι αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

6) Μην πατάς γκάζι στις κατηφόρες. Άσε το αμάξι να τσουλήσει χαλαρά. Στις ανηφόρες αντίθετα, κινήσου με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα χρησιμοποιώντας όλο το γκάζι.

7) Στις στροφές επιβράδυνε ομαλά και, αν είναι δυνατόν, χωρίς να φρενάρεις.

8) Γενικά προσπάθησε να αποφεύγεις την εναλλαγή γκαζιού και φρένου, καθώς τότε αυξάνεται απότομα η κατανάλωση. Φρόντισε να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα.

9) Να αποφεύγεις τις συχνές εναλλαγές ταχυτήτων και τα άσκοπα φρεναρίσματα.

10) Όταν πρέπει να σταματήσεις το όχημά σου επιβράδυνε ομαλά, χωρίς να φρενάρεις.

11) Σβήσε τον κινητήρα όταν το όχημά σου πρόκειται να μείνει ακινητοποιημένο για περισσότερο από ένα λεπτό.

12) Προσπάθησε να προβλέπεις τις συνθήκες κυκλοφορίας ώστε να προλαβαίνεις να ενεργήσεις εγκαίρως. Αυτό σημαίνει να οδηγείς συγκεντρωμένα και να κάνεις μόνο αυτό. Να μην είσαι αφηρημένος και να μην κάνεις άλλα πράγματα ταυτόχρονα που σου αποσπούν την προσοχή, π..χ. να τρως, να καπνίζεις, να μιλάς στο κινητό, να στέλνεις μηνύματα κ.α.

13) Να τηρείς τις αποστάσεις ασφαλείας και ιδιαίτερα στις εθνικές οδούς, καθώς εκτός από μεγαλύτερη ασφάλεια συνεπάγονται και λιγότερα φρεναρίσματα.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.