Πώς να μην κρίνουμε τους άλλους

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Πώς να μην κρίνουμε τους άλλουςΠολλοί άνθρωποι κρίνουν τους άλλους με μεγάλη ευκολία. Η κριτική –προσοχή, μιλάμε για την κριτική, όχι για τον εποικοδομητικό σχολιασμό ή την ανατροφοδότηση που μπορούν να βοηθήσουν κάποιο άτομο στην εξέλιξή του− μπορεί να καταστρέψει με μεγάλη ευκολία τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, όταν το άτομο που την εκφράζει προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να επιβάλλει την άποψή του στους άλλους. Σε κανένα δεν αρέσει να του επιβάλλεται κάποιος τρόπος ζωής ή συμπεριφοράς. Πώς, λοιπόν, θα αποφύγουμε κάτι τέτοιο;

  1. Μη θεωρείτε ότι η άποψή σας είναι μοναδική

Ο κάθε άνθρωπος έχει την άποψή του πάνω σε κάποιο θέμα. Συνήθως, οι άνθρωποι αλλάζουν πολύ δύσκολα τις απόψεις τους, οι οποίες σχηματίστηκαν με το πέρασμα του χρόνου και με την επιρροή προσωπικών εμπειριών, αξιών και στόχων που ο καθένας έχει στη ζωή του. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας έχουμε τη δική μας άποψη, που είναι απλώς ένα ακόμη χρώμα σε μια παλέτα. Μη θεωρείτε, λοιπόν, πως η άποψή σας είναι η μόνη που υπάρχει ή πως είναι η πιο σημαντική και έγκυρη, άρα θα πρέπει να κυριαρχήσει στις απόψεις των άλλων.

  1. Μην περιμένετε από τους άλλους να υιοθετήσουν τη δική σας σκοπιά

Το γεγονός ότι έχετε άποψη για κάποιο θέμα και το ότι την εκφράζετε δε σημαίνει ότι οι άλλοι πρέπει να εφαρμόσουν τη δική σας γνώμη στην περίπτωσή τους. Όλοι έχουν μια άποψη. Η δική σας άποψη ταιριάζει σε εσάς, όχι, όμως, απαραίτητα, και σε άλλους, ακόμη και στους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα αγαπημένοι σε εσάς. Μην περιμένετε από τους ανθρώπους στους οποίους δίνετε τη γνώμη σας να την εφαρμόσουν κιόλας. Να θυμάστε ότι απλώς εκφράζετε την άποψή σας και δεν περιμένετε ανταλλάγματα για αυτή. Ένα πολύ απλό και συγκεκριμένο παράδειγμα είναι γυναίκες που συζητούν μεταξύ τους για τις σχέσεις τους. Εάν η μία από τις δύο εκφράσει την άποψή της για τη σχέση της άλλης, δίνοντάς της παράλληλα κάποια συμβουλή, αυτό δε σημαίνει πως η άλλη κοπέλα πρέπει να εφαρμόσει τη συμβουλή αυτή. Μην απογοητεύεστε όταν οι άλλοι δεν ακολουθούν τη δική σας άποψη και μην τους κρίνετε για αυτό.

  1. Δώστε χώρο στην κάθε άποψη για να βγει στην επιφάνεια

Πώς να μην κρίνουμε τους άλλουςΕάν εκφράζετε τις απόψεις σας και δεν ακούτε τους άλλους ή δεν τους δίνετε τη δυνατότητα να εκφραστούν εξίσου, τότε ενεργείτε σαν ένας μικρός δικτάτορας. Δεν αφήνετε τους άλλους να εκφραστούν και τους μπλοκάρετε. Επίσης, χάνετε τη δυνατότητα να μάθετε περισσότερα πράγματα από τους άλλους. Πέραν τούτου, δημιουργείτε ένα προφίλ αυταρχικού και απολυταρχικού ατόμου που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να επικοινωνούν μαζί σας άνετα και πώς θα μπορείτε να συνδέεστε με τους άλλους, εάν προκαλείτε το φόβο των ανθρώπων (φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους για να μην κριθούν για αυτή).

  1. Μην κρίνετε τους άλλους για τον τρόπο που ζουν

Υπάρχει η κακή συνήθεια να κρίνουμε τους άλλους για τον τρόπο που ζουν ή για συνήθειες που ακολουθούν στην καθημερινή τους ζωή. Για παράδειγμα, έχετε μια συνάδελφο που φεύγει κουρασμένη από τη δουλειά καθημερινά και προτιμά να παίρνει ένα ταξί, αντί για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την κρίνετε γιατί σε μια δύσκολη για πολλούς ανθρώπους περίοδο (όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση),αυτή προτιμά μια λύση «πολυτέλειας». Κι όμως, πρόκειται για τη δική της ζωή και για τα δικά της χρήματα. Δε χρειάζονται σχόλια ή επικριτικά βλέμματα, λοιπόν. Σεβαστείτε τη δική σας ζωή και τη ζωή των άλλων και μην προσπαθείτε να τους αλλάξετε εάν τυχόν εσείς ζείτε διαφορετικά.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…