Πώς να μιλήσω σε αγνώστους και να κάνω γνωριμίες;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η επικοινωνία με ανθρώπους που δεν σας γνωρίζουν μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να δημιουργηθούν ισχυρές και σταθερές φιλίες, καθώς ανοίγει τον δρόμο για νέες φιλίες, συνεργασίες και ευκαιρίες. Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί, φιλικοί και ευγενείς όταν προσεγγίζετε άτομα που δεν γνωρίζετε, και να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα για να χτίσετε σταθερές σχέσεις.

Εδώ είναι ένας οδηγός για να μιλήσετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε και να χτίσετε σχέσεις:

Χαμόγελο και φιλική προσέγγιση: Μια φιλική καλημέρα και ένα θετικό χαμόγελο είναι ο πρώτος τρόπος για να προσελκύσετε την προσοχή και το ενδιαφέρον κάποιου. Όταν προσεγγίζετε κάποιον, χαιρετήστε τον με φιλικό τρόπο και μιλήστε του με καλή διάθεση.

pos_na_miliso_se_agnostoys_kai_na_kano_gnorimies

Παρουσίαση: Αφού χαιρετήσετε, παρουσιαστείτε με το όνομά σας. “Καλημέρα, είμαι ο/η [Το όνομά σας].” Αυτό δημιουργεί ένα αρχικό σημείο επαφής και επίσης έτσι θα μάθετε και το όνομα του συνομιλητή σας.

Κοινά ενδιαφέροντα: Αν ξέρετε κάτι για τα ενδιαφέροντα της άλλης πλευράς, αναφερθείτε σε αυτά. Εάν δεν ξέρετε τίποτα, μπορείτε να ρωτήσετε, “Τι είδους ενδιαφέροντα έχετε;” Τα κοινά ενδιαφέροντα είναι σημαντικά για τη δημιουργία σχέσεων.

Ακούστε προσεκτικά: Καθώς η άλλη πλευρά μιλάει, ακούστε προσεκτικά και επιδείξτε ενδιαφέρον για όσα λένε. Αυτό δείχνει σεβασμό και καλή επικοινωνία.

Ερωτήσεις: Κάντε ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα για το άτομο και τα ενδιαφέροντά τους. “Πες μου περισσότερα για αυτό,” ή “Πώς αισθάνεστε για αυτό;”.

Προσφέρετε βοήθεια: Εάν μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια ή να τον υποστηρίξετε με κάποιον τρόπο, να το κάνετε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις.

Χρόνος: Η δημιουργία σχέσεων απαιτεί χρόνο, οπότε μην βιάζεστε. Συνεχίστε να επικοινωνείτε, να συναντάτε το άτομο και να χτίζετε τη σχέση σας με την πάροδο του χρόνου.

Συντήρηση: Συντηρήστε τη σχέση κρατώντας επαφή και δείχνοντας ενδιαφέρον για την ευημερία του άλλου.

Απολαύστε την παρέα τους: Σημαντικότερο απ’ όλα, απολαύστε την παρέα τους. Αυτό θα φαίνεται και θα κάνει τη σχέση πιο ευχάριστη για εσάς και το άτομο που γνωρίσατε.

Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Ο φόβος της επικοινωνίας

Ο φόβος της επικοινωνίας με αγνώστους, γνωστός και ως “κοινωνική άγνοια” ή “φοβία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης”, είναι αρκετά συνηθισμένος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί κάποιος να νιώθει φόβο ή δυσαρέσκεια να μιλήσει σε άτομα για πρώτη φορά:

Φόβος απόρριψης: Ο φόβος ότι οι άλλοι ίσως δεν σας αποδεχτούν ή δεν θα είναι φιλικοί προς εσάς μπορεί να πυροδοτεί αρκετά το αίσθημα  του φόβου της επικοινωνίας.

Ανασφάλεια: Αν αναρωτιέστε αν είστε αρκετά καλοί, έξυπνοι ή ενδιαφέροντες για να μιλήσετε με άλλα άτομα, μπορεί να νιώθετε ανασφάλεια.pos_na_miliso_se_agnostoys_kai_na_kano_gnorimies

Φόβος του να λέτε κάτι λάθος: Η ανησυχία ότι θα κάνετε κάποιο λάθος ή θα πείτε κάτι που θα σας φέρει σε αμηχανία μπορεί να σας προκαλέσει φόβο. Με την εξοικείωση όμως θα δείτε ότι σιγά-σιγά αυτό το αίσθημα υποχωρεί.

Φόβος της κριτικής: Η φοβία ότι οι άλλοι μπορεί να σας κρίνουν αρνητικά μπορεί να σας εμποδίσει να μιλήσετε ανοιχτά.

Φόβος του άγνωστου: Το άγνωστο μπορεί να προκαλέσει φόβο. Ενώ η επικοινωνία με γνωστά άτομα είναι πιο άνετη, η συνάντηση νέων ανθρώπων μπορεί να είναι τρομακτική.

Παρόλο που ο φόβος αυτός είναι φυσιολογικός, μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία νέων σχέσεων και ευκαιριών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο φόβος μπορεί να ξεπεραστεί με τον χρόνο και την πρακτική.

Οι προσπάθειες για να επικοινωνήσετε με νέους ανθρώπους, με μικρά βήματα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φόβου. Αναπτύσσοντας τις κοινωνικές σας δεξιότητες και βελτιώνοντας την αυτοπεποίθησή σας, μπορείτε να γίνετε πιο άνετοι στην επικοινωνία με αγνώστους και να χτίσετε ποιοτικές σχέσεις.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.