Πώς να μην κάνω παρορμητικές αγορές και να μένω ανεπηρέαστος

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο ρόλος της διαφήμισης είναι να μα ξεσηκώνει και να μας κινητοποιεί να αγοράσουμε νέα προϊόντα. Μπορούμε να αντισταθούμε στην υπνωτική της δύναμη και αν ναι πως;

Το να μην επηρεάζεσαι από συναισθήματα όταν κάνεις αγορές απαιτεί λίγη προσπάθεια και πρακτικές για να επιτευχθεί. Αρχικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ορισμένες τεχνικές που βασίζονται στη λογική και την αντικειμενικότητα:

Συγκράτηση συναισθημάτων: Κατά την λήψη αποφάσεων, προσπάθησε να απομονώσεις τα συναισθήματά σου. Κάνε μια λίστα με κριτήρια για την αγορά σου και εστίασε σε αυτά. Οι βασικότεροι τρόποι να συγκρατήσουμε τα συναισθήματα μας:

pos_na_mhn_kano_parormitikes_agores_kai_na_meno_anephreastos

 • Αναγνώριση των συναισθημάτων: Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ποια συναισθήματα νιώθεις. Προσπάθησε να τα περιγράψεις με λέξεις – είναι θυμός, απογοήτευση, αγανάκτηση κλπ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να τα διαχωρίσεις από την αγορά που πρόκειται να κάνεις και να τα βγάλεις από την εξίσωση.
 • Διάλειμμα πριν την απόφαση: Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο πριν κάνεις την απόφαση σου. Μια ανάσα ή μια μικρή παύση μπορεί να σε βοηθήσει να συλλέξεις τις σκέψεις σου και να μην αφήσεις τα συναισθήματα να κυριαρχήσουν.
 • Επικεντρώσου στα κριτήρια: Καθόρισε και επικεντρώσου σε συγκεκριμένα κριτήρια που είναι σημαντικά για την αγορά σου, αντί να επιτρέψεις στα συναισθήματα να κυριαρχήσουν.

Προγραμματισμός: Καθόρισε έναν προϋπολογισμό και ένα σχέδιο πριν αγοράσεις κάτι. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις πιστός στις αποφάσεις σου και να μην επηρεαστείς από παροδικά συναισθήματα.

 • Καθορισμός στόχων: Πρώτα και κύρια, ορίζεις τους στόχους σου. Είναι σημαντικό να είναι οι στόχοι σου συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί και χρονικά εφικτοί και πραγματοποιήσιμοι. Αρκέσου στον προϋπολογισμό που έχεις θέσει και όρισε μέχρι πότε πρέπει να σου φτάσει.
 • Προσδιορισμός Προτεραιοτήτων: Αναγνώρισε τι είναι πιο σημαντικό και επικεντρώσου σε αυτές πρώτα. Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα προχωρήσεις σε βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου ενώ ταυτόχρονα μένεις μέσα στο επίπεδο χρημάτων που έχει θέσει..
 • Χρήση ημερολογίου ή εφαρμογών: Χρησιμοποίησε ημερολόγιο ή εφαρμογές για να μετρήσεις τα χρήματα που ξοδεύεις. Κατέγραψε κάθε τι που αγοράζεις ή δραστηριότητα που έχεις κάνει την οποία χρειάστηκε να πληρώσεις διασφαλίσεις ότι έχεις αρκετά χρήματα για όλα και ότι όλα .
 • Αναθεώρηση καθημερινά: Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να ελέγχεις πόσο χρήσιμες ήταν οι αγορές που έκανες και να διαμορφώνεις τα οικονομικά σου αναλόγως.

Έρευνα και σύγκριση: Πριν κάνεις μια αγορά, επιχείρησε να διερευνήσεις διάφορες επιλογές και να συγκρίνεις τις τιμές, τις προδιαγραφές και τις αξιολογήσεις προκειμένου να πάρεις μια ορθολογική απόφαση.

 • Ορισμός αναγκών και στόχων: Πριν από την έρευνα, καθορίζεις ποιες είναι οι ανάγκες και οι στόχοι σου για το προϊόν ή την υπηρεσία που εξετάζεις.
 • Διαδίκτυο: Αναζήτησε πληροφορίες στο διαδίκτυο από αξιόπιστες πηγές ή επισκέψου βιβλιοθήκες αν χρειάζεται για να βρεις περισσότερες λεπτομέρειες και αξιολογήσεις.
 • Σύγκριση χαρακτηριστικών: Κάνε σύγκριση των χαρακτηριστικών των διαφορετικών επιλογών. Αξιολόγησε τις προδιαγραφές, τα χαρακτηριστικά και τις τιμές.
 • Ανάγνωση αξιολογήσεων και κριτικών: Διάβασε αξιολογήσεις και κριτικές από άλλους καταναλωτές ή ειδικούς για να κατανοήσεις τις εμπειρίες τους.
 • Σημειώσεις και σύνοψη: Συγκεντρώσεις τις πληροφορίες σου και κάνε μια σύντομη σύνοψη με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.

Αναλογίσου πριν την αγορά: Δώσε λίγο χρόνο πριν την τελική αγορά. Αναλογίσου αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτό που σκοπεύεις να αγοράσεις.

pos_na_mhn_kano_parormitikes_agores_kai_na_meno_anephreastos

 • Αξιολόγηση της ανάγκης: Αναρωτήσου γιατί χρειάζεσαι αυτό το προϊόν ή την υπηρεσία. Είναι πραγματικά κάτι που θα βοηθήσει στην καθημερινότητά σου;
 • Έλεγχος του προϋπολογισμού: Καθορίζεις έναν ορισμένο προϋπολογισμό και σιγουρεύεσαι ότι η αγορά είναι εντός των ορίων αυτών.
 • Διασφάλιση της συμβατότητας: Ελέγχεις αν το προϊόν ή η υπηρεσία ταιριάζει πραγματικά με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σου.
 • Σύγκριση επιλογών: Κάνε σύγκριση διαφορετικών επιλογών που είναι διαθέσιμες και σιγουρεύεσαι ότι επιλέγεις το καλύτερο για τις ανάγκες σου.
 • Αναθεώρηση της απόφασης: Δώσε λίγο χρόνο πριν την τελική αγορά για να επανεξετάσεις την απόφασή σου. Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι ακόμα βέβαιος, ίσως να αξίζει να περιμένεις.

Αποφυγή αμεσότητας: Μην πέφτεις στην παγίδα της αμεσότητας. Ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα είναι να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να σκεφτείς πριν αποφασίσεις. Δεν χρειάζεται να πάρεις μια απόφαση στο κατάστημα των ώρα που είσαι έτοιμος να αγοράσεις ακόμα και αν ο πωλητής προσπαθεί να σε ωθήσει προς αυτήν (ίσως ειδικά τότε).

Με την πάροδο του χρόνου και την εφαρμογή αυτών των πρακτικών, μπορείς να ενισχύσεις την ικανότητά σου να προβαίνεις σε αγορές με λογική και αντικειμενικότητα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.