Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν τον εαυτό τους

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Για να μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν τον εαυτό τους, θα πρέπει αρχικά να τα μάθετε πώς να αισθάνονται ασφαλείς και αγαπημένοι στο περιβάλλον τους, για να γίνουν ευτυχισμένοι, υγιείς, ευγενικοί, συμπονετικοί και αγαπητοί ενήλικες. Αν όλοι αισθανόμασταν έτσι, ίσως βλέπαμε μεγαλύτερη συμπόνια και καλοσύνη στον κόσμο.

Συναισθηματική Προπόνηση

Όταν οι γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να υποφέρουν συναισθηματικά, το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν είναι να σταματήσουν τον πόνο. Τα παιδιά βιώνουν την ίδια δραστηριότητα, διαφορετικά, καθημερινά. Οι γονείς πρέπει να δώσουν στα παιδιά συναισθηματική καθοδήγηση και να τους βοηθήσουν να διευρύνουν το συναισθηματικό τους λεξιλόγιο.

Κάντε τους να αισθάνονται σημαντικοί

Όταν τα παιδιά σας θέλουν να μιλήσουν με εσάς, αφήστε στην άκρη ό,τι κάνετε, κοιτάξτε τα στα μάτια και πραγματικά να ενδιαφέρεστε για αυτό που σας μιλάνε. Μπορεί να διαρκέσει μόνο ένα λεπτό ή δύο για όλη τη συνομιλία, αλλά θα τους δώσετε θετική και μόνιμη εντύπωση. Επίσης, να τους λέτε όλη την ώρα ότι τα αγαπάτε και μην ανησυχείτε θα χάσει το αποτέλεσμά του αν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές όλη την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι ποτέ δεν θα αμφιβάλλουν γι αυτό.
Αφήνοντας τα παιδιά σας να δουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβούνται όταν δοκιμάζουν νέα πράγματα θα τους δώσετε την εμπιστοσύνη σας για να το κάνουν αυτό.

Δώστε τους ευκαιρίες να δοκιμάσουν νέα πράγματα

Αν επιθυμούν να κάνουν μαθήματα χορού, ποδοσφαίρου ή μαθήματα μουσικής αφήστε τα να δοκιμάσουν. Δείχνοντας στα παιδιά σας ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβούνται όταν δοκιμάζουν νέα πράγματα θα τους δείξετε την εμπιστοσύνη σας. Αυτό θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να κάνουν ταξίδια σε ξένες χώρες ως νέοι ενήλικες. Αυτές οι εμπλουτιστικές εμπειρίες, που συνδυάζονται με την εμπιστοσύνη, θα οδηγήσουν σε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Δείχνοντας στα παιδιά σας την θετική μεριά των πραγμάτων, τους δίνετε περισσότερη αυτοεκτίμηση και αγαπάνε τον εαυτό τους περισσότερο.

Δείξτε τους πώς να δίνουν…

Όταν δίνεις σε άλλους, είτε με το χρόνο είτε με υλικά πράγματα, βιώνεις ένα όμορφο συναίσθημα. Συνειδητοποιείστε ότι εκείνοι που βοηθάτε είναι σημαντικοί και άξιοι. Μαθαίνοντας στο παιδί σας να δίνει θα το βοηθήσετε να γίνει πρώτα απ’ όλα άνθρωπος, η πράξη του θα γεμίσει την καρδιά του και θα αγαπήσει περισσότερο τον εαυτό του. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα καλοί, μπορούν να μάθουν να εκτιμούν τον εαυτό τους.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βάλουν τα δυνατά τους

Οι δεξιότητες και τα δυνατά σημεία που όλοι διαθέτουμε δεν είναι απαραίτητα προφανή. Μπορεί να χρειαστεί να πιεστεί λίγο για να βρει αυτά τα πρωτότυπα και μοναδικά μικρά πράγματα στα οποία είναι καλός. Κάντε μια δραστηριότητα μαζί, βρείτε και τα δικά σας πλεονεκτήματα. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον εάν χρειαστεί. Να είστε ενεργό παράδειγμα αυτοεκτίμησης.

Να είστε παράδειγμα για αυτά

Αρχικά να τρώτε και να μαγειρεύετε υγιεινά τρόφιμα. Περάστε χρόνο με θετικούς και ευαίσθητους ανθρώπους. Μιλήστε ιδιαίτερα για τον εαυτό σας και τους άλλους. Καλλιεργήστε ένα ικανοποιητικό χόμπι, να ασκήστε και να πίνετε πολύ νερό. Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία προς τον εαυτό σας και τη ζωή γενικά. Τα παιδιά μαθαίνουν από παραδείγματα. Αν κάνετε αντίθετα πράγματα από αυτά που τους λέτε πολύ πιθανόν να αντιδράσουν και να κάνουν χειρότερα.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr