Πώς να ξεκλειδώσεις τη δημιουργικότητα στη δουλειά σου!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Συγγραφείς, διαφημιστικά στελέχη, επιχειρηματίες και πολλά άλλα επαγγέλματα απαιτούν δημιουργικότητα προκειμένου να επιτευχθεί ένα πρωτότυπο έργο. Προσπαθώντας να αυξήσεις τη δημιουργικότητά σου ταμπουρωμένος μέσα σε ένα γραφείο ή κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, άδικα πασχίζεις. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την καθημερινότητά σου. Μάθε πώς θα ξεκλειδώσεις τον εσωτερικό σου Da Vinci.

Κλειδί 1: Περπάτημα

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Experimental Psychology με τίτλο «Learning Memory and Cognition» (Απρίλιος 2014) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έγιναν πιο δημιουργικoί περπατώντας παρά καθηλωμένοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το περπάτημα. Δεν ήταν σαφές αν η ώθηση στη δημιουργικότητα οφείλεται στο μεταβαλλόμενο τοπίο ή στη φυσική δραστηριότητα, αλλά παρατηρήθηκε ότι η βόλτα ενισχύει τον οίστρο ενός συγγραφέα.

Κλειδί 2: Θόρυβος

Παραδόξως, μία μικρή δόση θορύβου μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα. Έρευνα έχει δείξει ότι η σωστή ποσότητα του περιβαλλοντικού θορύβου, όπως ο ήχος της κυκλοφορίας ή του ωκεανού, αυξάνει τη δημιουργικότητα. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί άνθρωποι εργάζονται σε καφετέριες. Μάλιστα, μπορείτε να αγοράσετε τους ήχους από ένα κατάστημα καφέ σε απευθείας σύνδεση και να προσπαθήσετε να συλλάβετε τη δημιουργική έξαρση που βιώνει κανείς στα Starbucks.

Κλειδί 3: Μουσική

Η μουσική φαίνεται να αυξάνει τη δημιουργικότητα, ειδικά σε εργασίες που αφορούν τα Μαθηματικά και την Επιστήμη. Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, σχετίζεται με το γεγονός ότι η μουσική προϋποθέτει μαθηματικούς υπολογισμούς.

Κλειδί 4: Χρόνος

Οι προθεσμίες καταπνίγουν τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με την έρευνα της ψυχολόγου Teresa Amabile και των συνεργατών της. Παρά το γεγονός ότι πολλοί μάνατζερ πιστεύουν ότι η δημιουργικότητα έρχεται με την πίεση της επικείμενης προθεσμίας, η έρευνα είναι αντίθετη. Έτσι, επιτρέψτε στους δημιουργικούς στοχαστές σας αρκετό χρόνο για να κάνουν τη δουλειά τους.

Κλειδί 5: Θετική στάση

Τέλος, η βελτίωση των επιδόσεων και η ποιότητα της εργασίας ταυτίζεται με την αγάπη προς αυτήν. Αν νιώθετε χαρά με τον αντικείμενό σας, τότε με το πέρας του χρόνου, θα γίνεστε ολοένα και πιο δημιουργικοί. Όπως προκύπτει τελικά, η δημιουργικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πραγματικό ενδιαφέρον.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…