Πώς να κερδίσουμε τη μάχη των θερμίδων

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Τρώμε πρώτα απ’ όλα για να ζήσουμε. Στις μέρες μας είναι τόσες οι γευστικές απολαύσεις, τόσοι οι πειρασμοί και τόσο μεγάλη η βιομηχανία στον χώρο του φαγητού, που έχουμε ξεχάσει τον βασικό λόγο για τον οποίο τρώμε. Η τροφή, πρέπει πρώτα απ’όλα να μας δίνει ενέργεια, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να καθορίζουν και το πόσο θα φάμε. Δεν χρειαζόμαστε όλοι την ίδια ενέργεια.

Ένας άνθρωπος ο οποίος κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς του, είναι εύλογο να καταλάβουμε πως χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Ταυτόχρονα, ένας άνθρωπος πιο ογκώδης, χρειάζεται επίσης περισσότερη ενέργεια, για να καλύψει όλα τα μέρη του σώματός του. Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες μας βασικά, θα πρέπει να καθορίζουμε και την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα των γευμάτων μας. Εδώ είναι που έχουμε «χάσει πολλοί την μπάλα». Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες σαν λαός, είμαστε γνωστοί λάτρεις του φαγητού, και ειδικά του ανθυγιεινού φαγητού. Φυσικά δεν υπάρχει καμία απαγορευμένη τροφή, απλώς όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζουμε, έτσι ώστε να επανερχόμαστε στην ισορροπία, αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε παχύσαρκοι.

Για παράδειγμα, ένα λαχταριστό burger, περιέχει γύρω στις 290 – 400 θερμίδες. Φυσικά, όλα είναι σχετικά, αφού ο ακριβής αριθμός των θερμίδων, εξαρτάται από τα υλικά τα οποία θα βάλουμε μέσα. Αν το burger δηλαδή είναι τριπλό, οι θερμίδες είναι πολύ περισσότερες. Η αγαπημένη μας πίτσα, μπορεί να έχει 190 θερμίδες ανά κομμάτι, αν είναι απλή και γύρω στις 220, αν είναι σπέσιαλ. Σκέψου λοιπόν τί γίνεται σε ολόκληρη την πίτσα.

Άλλο ένα παράδειγμα, είναι οι τηγανητές πατάτες, φαγητό που λατρεύουμε από την μικρότερη ηλικία μας. Πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε, οτι οι τηγανητές πατάτες είναι ίσως το πιο ανθυγιεινό από όλα τα συστατικά των fast food, ειδικά όταν δεν είναι σπιτικό. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως στα εστιατόρια χρησιμοποιούνται προτηγανισμένες πατάτες, οι οποίες είναι πολύ πιο επιβλαβείς, από τις φρέσκιες. Το κακό με τις τηγανητές πατάτες δεν είναι απλά ότι έχουν υψηλή θερμιδική αξία, αλλά το ότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Έτσι, οι ελάχιστες θερμίδες που έχουν οι τηγανητές πατάτες ανέρχονται στις 380, ενώ μπορούν να φτάσουν μέχρι 750, αν μιλάμε για μεγάλη μερίδα.

Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να χάσουμε όλες αυτές τις θερμίδες και να επανέλθουμε στην ισορροπία; Οι θερμίδες που μπορεί να κάψει κάθε άνθρωπος διαφέρουν ανάλογα με το ύψος, τα κιλά, τον μεταβολισμό, αλλά και το είδος της άσκησης. Ενδεικτικά λοιπόν λέμε, ότι ένας άνθρωπος που ζυγίζει 70 κιλά, καίει γύρω στις 770 θερμίδες κάνοντας αερόβια γυμναστική σχετικά χαμηλής έντασης (πχ.jogging) για 75 λεπτά, δηλαδή για πάνω από μια ώρα. Από εκεί και πέρα, μπορεί να κάνει άλλες δραστηριότητες μεγαλύτερης έντασης και να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Δραστηριότητες που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι το τρέξιμο, το κολύμπι, κάποιο άθλημα με ένταση, αερόβιες ασκήσεις αλλά και ο χορός. Παραδείγματος χάριν, το κολύμπι, ακόμη και αργό μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες απ’ότι το jogging, αφού κολυμπώντας μπορούμε να κάψουμε από 900 θερμίδες και πάνω. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε, οτι όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο μειώνεται ο μεταβολισμός μας. Επομένως, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τις συνήθειές μας, για να παραμείνουμε υγιείς. Οι καύσεις, αρχίζουν να μειώνονται ήδη από τα 30-40 και στα 40-50 η μείωση του μεταβολισμού είναι ακόμη πιο αισθητή. Έτσι, η μείωση βάρους και λίπους γίνεται αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η καθημερινότητα δεν μας βοηθά ιδιαίτερα στο να υιοθετήσουμε τη σωστή διατροφή και την άσκηση στη ζωή μας. Οι περισσότεροι από εμάς, καταναλώνουμε πολλές ώρες την ημέρα σε ένα γραφείο, γεγονός το οποίο μας καθηλώνει σε μια καθιστική ζωή. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος, επομένως θέλουμε να τον εκμεταλλευτούμε για να ξεκουραστούμε και όχι να τρέξουμε στο γυμναστήριο.

Επιπλέον, η πείνα και οι ώρες εκτός σπιτιού, μας ωθούν στο να καταφύγουμε στο γρήγορο φαγητό, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα είναι πιο λιπαρό και κακοφτιαγμένο απ’ότι το σπιτικό. Επομένως, οι συνθήκες δεν ευνοούν καθόλου ούτε για σωστή διατροφή, ούτε άσκηση κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι.

Ίσως για πολλούς να είναι αδύνατο να κερδίσουν τη μάχη με τις θερμίδες, όμως με ένα σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να τα καταφέρουμε, έστω και σιγά σιγά. Μπορούμε για παράδειγμα, αντί να αγοράζουμε συνεχώς φαγητό απ’ έξω, να παίρνουμε στη δουλειά μας κάτι από το σπίτι.

Επίσης, γυμναστική μπορούμε να κάνουμε ακόμη και εκεί που δεν το φανταζόμαστε. Αρκεί ελάχιστη κάθε μέρα, για να κάνει δουλειά. Ας προτιμήσουμε για παράδειγμα να ανέβουμε τις σκάλες, αντί να πάρουμε το ασανσέρ, ή να περπατήσουμε, αντί να πάρουμε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις. Το σημαντικότερο είναι να μην ξεχνάμε τον εαυτό μας και να προσπαθούμε για αυτόν.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.