Πώς να καθαρίζετε τα χαλιά σας

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Μάθετε πως μπορείτε να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο καθαρισμού των χαλιών σας, ανάλογα με την ποιότητα και είδος τους. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές.

Η καλύτερη περίοδος είναι την Άνοιξη. Αν όμως δεν το φροντίσατε και τώρα είναι εποχή να τα περιποιηθείτε. Οι τιμές στα συνεργεία καθαρισμού κυμαίνονται ανάλογα και με την σύνθεση του χαλιού από 3,00 έως 5,50/τ.μ. Η διαφορά και για φύλαξη ανεβαίνει στο ένα ευρώ επιπλέον περίπου.

Μέθοδοι επαγγελματικού καθαρισμού χαλιών

Ατμός: Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος επαγγελματικός τρόπος καθαρισμού χαλιών με τη χρήση βραστού νερού που εκτοξεύεται στα χαλιά με μεγάλη πίεση. Αμέσως μετά μία επαγγελματική ηλεκτρική σκούπα μεγάλης ισχύος απορροφά το νερό με όλη τη βρωμιά και αφήνει το χαλί σχεδόν στεγνό και καθαρό. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όλα τα μικρόβια σκοτώνονται, ενώ η βρωμιά φεύγει εύκολα.

Σαμπουάν: Ένα ειδικό αφρώδες προϊόν καθαρισμού απλώνεται στα χαλιά και τρίβεται απαλά με επαγγελματική βούρτσα.

Στεγνό καθάρισμα: Είναι η καλύτερη λύση για ευαίσθητα, από φυσικές ίνες ή ακριβά χαλιά. Δεν χρησιμοποιείται καθόλου νερό, ενώ ένα ειδικό καθαριστικό με μια επαγγελματική βούρτσα αφαιρούν κάθε βρωμιά η οποία απορροφάται αμέσως με μία ηλεκτρική σκούπα υψηλής ισχύος. Επίσης σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και  απολυμαίνει.

Καθάρισμα με “ομίχλη”: Πρόκειται για μία πολύ αποτελεσματική μέθοδο που δεν μπορεί όμως να φτάσει σε βάθος. Ονομάζεται και “bonnet” ενώ γίνεται κυρίως με τη χρήση ανθρακούχου νερού σε συνδυασμό με ειδικά καθαριστικά προϊόντα. Όταν απλώνεται στο χαλί, η εμφάνισή του μοιάζει με ένα παχύ στρώμα ομίχλης που έπειτα τρίβεται απαλά από μία βούρτσα με απορροφητικό κάλυμμα και η οποία αντικαθίσταται κάθε φορά που λερώνεται.

Βιολογικός καθαρισμός χαλιών

Στο βιολογικό καθαρισμό όλα τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται είναι  οικολογικά, ασφαλή για τον άνθρωπο και  το περιβάλλον.

 • Δεν είναι αλλεργικά
 • Δεν αφήνουν οσμές
 • Δεν βλάπτουν το χαλί σας, αντιθέτως αναζωογονούν τα χρώματα του.

Τα ειδικά καθαριστικά που χρησιμοποιούνται επίσης αφαιρούν λεκέδες που δεν φεύγουν με κανέναν άλλον τρόπο. Έτσι σε βοηθάνε να τα διατηρήσεις σαν καινούργια.

Τί πρέπει να ξέρεις για τη φύλαξη χαλιών;

Πέρα από τον καθαρισμό, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την καλή διατήρηση ων χαλιών είναι η σωστή αποθήκευσή τους. Στις περιόδους που δεν χρησιμοποιούνται, τα χαλιά πρέπει να συσκευάζονται κατάλληλα και να αποθηκεύονται σε μέρη με συνθήκες που δε θα επηρεάσουν την ποιότητά τους.  Να φυλάσσονται λοιπόν αφού τοποθετηθούν στις κατάλληλες σακούλες,  σε χώρους που δεν υπάρχει υγρασία.

Πόσο συχνά, πρέπει να πλένουμε τα χαλιά μας;

Αυτό εξαρτάται: Πρώτα, πρώτα  από την χρήση. Σε ποιο σημείο του σπιτιού σας βρίσκονται.  Δεύτερον από τον τύπο,  εάν  τα χαλιά σας είναι συνθετικά ή ολόμαλλα; Κάθε υλικό έχει διαφορετικές ανάγκες, απαιτεί διαφορετικές μεθόδους και άλλη συχνότητα καθαρίσματος. Μετά εξαρτάται και από τα χρώματα. Συνήθως διατηρούνται ζωντανά για πέντε χρόνια ή και παραπάνω εάν δεν εκτεθούν σε δύσκολους λεκέδες, ηλιακές ακτίνες και γενικά, εάν χρησιμοποιηθούν και καθαριστούν σωστά. Τέλος ποιοι λεκέδες υπάρχουν στα χαλιά σας, αυτοί από μελάνι, μπογιές, καφές, κτλ, είναι πιο δύσκολοι από άλλους.
Λόγοι  για να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία:

 • Θα σου εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.
 • θα μπορέσει πολύ εύκολα να βγάλει τους δύσκολους λεκέδες.
 • Έχουν πολύ πιο εξειδικευμένα εργαλεία και απορρυπαντικά.
 • Η σωστή περιποίηση θα βοηθήσει στο μεγαλύτερο χρόνο ζωής τους.
 • Με την φύλαξη θα γλιτώσεις χώρο από τον μεγάλο όγκο.
 • Τα προφυλάσσουν από μούχλα και υγρασία χάρη στον πιο σωστό χώρο.

Μερικές συμβουλές:

Εάν έχετε τη διάθεση και τον χώρο να επιλέξετε να καθαρίσετε κάποια χαλιά σας, ίσως σας βοηθήσουν τα ακόλουθα μυστικά. Μία μέθοδος είναι να ρίξετε σε όλο το χαλί ραντίζοντάς το, μαγειρική σόδα. Να το αφήσετε όλο το βράδυ και το πρωί να το σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα.

 • Αφαιρέστε κολλημένες τσίχλες, παγώνοντάς τες πρώτα με ένα παγάκι.
 • Ποτέ μην τρίβετε έναν λεκέ, ταμπονάρισέ τον.
 • Για το βερνίκι νυχιών, ρίξτε κρύο νερό, 4-5 φορές σπρέι μαλλιών και δύο κουταλάκια οινόπνευμα. Τρίψτε για ένα λεπτό και επαναλάβετε μέχρι να φύγει.
 • Για να βγάλετε τον λεκέ από λάδι φεύγει αν το τρίψετε με ένα κομμάτι ψίχας ψωμιού βουτηγμένης στο ταλκ. Το αφήνετε λίγη ώρα πάνω στον λεκέ και έπειτα βουρτσίζετε.
 • Για  τον λεκέ από κρασί να ρίξετε πάνω τους αμέσως αλάτι και έπειτα ταμπονάρετε με αραιωμένο οξυζενέ.  Για  κόκκινο κρασί αφρός ξυρίσματος. Ένα μικρό μπαλάκι από αφρό ή τζελ ξυρίσματος,  πάνω στον λεκέ που έχει πέσει στο χαλί και τρίψιμο.

Μαγειρική σόδα, οξυζενέ ή αφρός ξυρίσματος θα καθαρίσουν τους περισσότερους λεκέδες σας. Καλή δουλειά!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr