Πώς να κάνετε την σωστή επιλογή πολεμικής τέχνης;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο κόσμος των πολεμικών τεχνών είναι μεγάλος και αχανής. Δείτε πως μπορείτε να πάρετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για σας;

Η επιλογή μιας πολεμικής τέχνης για την προπόνησή σας αποτελεί σημαντική απόφαση που θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξετε τις φυσικές και ψυχολογικές σας ικανότητες. Η ποικιλία των πολεμικών τεχνών είναι τεράστια, καθιστώντας την επιλογή ακόμη πιο δύσκολη.

Η απόφαση να ξεκινήσετε μια πολεμική τέχνη είναι εξαιρετικά θετική και μπορεί να είναι μια εμπειρία που θα επηρεάσει θετικά τη ζωή σας. Εδώ είναι μερικά βήματα και συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεκινήσετε με επιτυχία μια πολεμική τέχνη:

Έρευνα:

Κάντε έρευνα για τις διάφορες πολεμικές τέχνες που υπάρχουν. Διαβάστε σχετικά με τις χαρακτηριστικές τους, τις τεχνικές και τις φιλοσοφίες τους.

Στόχοι:

Καθορίστε τους στόχους σας για την προπόνηση. Θέλετε αυτοάμυνα, φυσική άσκηση, ή άλλους λόγους; Αυτό θα επηρεάσει την επιλογή σας.

Επιλογή σχολής:

Επισκεφτείτε τοπικές σχολές πολεμικών τεχνών. Κάντε περιηγήσεις συνομιλήστε με εκπαιδευτές, και δείτε τον χώρο προπόνησης. Είναι σημαντικό να νιώσετε άνετα και ευπρόσδεκτοι στην σχολή σας αλλά και να νιώθετε ότι σας γεμίζει αυτό που κάνετε.

Δοκιμαστικές προπονήσεις:

Πολλές σχολές προσφέρουν δοκιμαστικές προπονήσεις. Συμμετέχοντας σε αυτές, θα έχετε μια πρώτη επαφή με την τέχνη και την κοινότητα.

Υγεία και φυσική κατάσταση:

Προτού ξεκινήσετε, ελέγξτε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η υγεία σας είναι καλή. Επίσης, είναι καλό να έχετε κάποια βασική φυσική κατάσταση.

pos_na_kanete_thn_sosth_epilogi_polemikis_texnis

Εξοπλισμός:

Μάθετε για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Συνήθως, στην αρχή, θα χρειαστείτε άνετα ρούχα, τον εξοπλισμό της εκάστοτε σχέσης (γάντια, στολή ή επικαλαμίδες) και ίσως ένα ζευγάρι  παπουτσιών.

Αφοσίωση:

Είναι σημαντικό να είστε αφοσιωμένοι και συνεπείς στην προπόνηση. Η εξέλιξη στις πολεμικές τέχνες απαιτεί χρόνο και προσήλωση.

Μην ξεχνάτε ότι η πολεμική τέχνη δεν είναι μόνο φυσική άσκηση, αλλά και πνευματική εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι καθοριστικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Στόχοι προπόνησης: Ορίστε πρώτα τους στόχους σας. Θέλετε να αναπτύξετε τις ικανότητές σας για αυτοάμυνα, να εκγυμναστείτε, ή  να ενισχύσετε την ευζωία σας; Κάθε πολεμική τέχνη έχει τη δική της έμφαση. Για παράδειγμα, το Brazilian Jiu-Jitsu επικεντρώνεται στο έδαφος, ενώ το Muay Thai στην μάχη με αγκώνες και γόνατα.

Τεχνική πολυπλοκότητα: Κάθε πολεμική τέχνη έχει διαφορετική τεχνική πολυπλοκότητα. Εάν είστε αρχάριος, ίσως θέλετε να ξεκινήσετε με κάτι πιο βασικό, όπως το Karate. Αναζητήστε μια τέχνη που ταιριάζει με το επίπεδο σας και σταδιακά εξελίσσεστε.

Σωματική υγεία και ευελιξία: Κάθε πολεμική τέχνη απαιτεί διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά. Το Capoeira, για παράδειγμα, είναι γνωστό για τις ακροβατικές κινήσεις, ενώ το Judo απαιτεί τεχνική. Επιλέξτε κάτι που ταιριάζει με τη φυσική σας κατάσταση.

Πνευματική Διάσταση: Ορισμένες πολεμικές τέχνες έχουν έντονη πνευματική διάσταση, όπως το Aikido. Εάν αναζητάτε κάτι που ενισχύει τη σωματική σας δύναμη και ταυτόχρονα προωθεί την εσωτερική ειρήνη, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια πολεμική τέχνη που συμβαδίζει με αυτούς τους στόχους.

pos_na_kanete_thn_sosth_epilogi_polemikis_texnis

Κατά την επιλογή μιας πολεμικής τέχνης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η προσωπική σας προτίμηση και αφοσίωση παίζουν καίριο ρόλο. Επισκεφτείτε τις σχολές των περιοχής σας, συνομιλήστε με εκπαιδευτές και άλλους μαθητές, και δοκιμάστε μερικές προπονήσεις προτού λάβετε την τελική απόφαση. Με μια καλά στοχευμένη επιλογή, μπορείτε να αναπτύξετε δεξιότητες που θα σας ωφελήσουν όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά και πνευματικά.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.