Πώς να κάνεις φίλους ως ενήλικας: 7 ιδέες για να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 45% των ενηλίκων σχεδόν οι μισοί – το βρίσκουν εντελώς δύσκολο να κάνουν νέους φίλους, είτε επειδή είναι πολύ ντροπαλοί ή εσωστρεφείς, είτε επειδή είναι πολύ απασχολημένοι με οικογενειακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις, είτε επειδή θεωρούν ότι οι κοινωνικοί κύκλοι των ανθρώπων έχουν ήδη διαμορφωθεί και θα ήταν πολύ δύσκολο να εισχωρήσουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 45% των ενηλίκων θα έκαναν τα πάντα για να κάνουν φίλους αν ήξεραν πώς ή αν είχαν περισσότερες ευκαιρίες.

Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Ο συγγραφέας και επιχειρηματίας, Jim Rohn, είπε κάποτε ότι “Είμαστε το άθροισμα των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο”. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό, η πραγματικότητα είναι ότι οι φιλίες και οι σχέσεις μας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.

Η πίεση για προσαρμογή και συμμόρφωση ξεκινάει από μικρή ηλικία και δεν φεύγει ποτέ. Ντυνόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο, μιλάμε με συγκεκριμένο τρόπο, συμμετέχουμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, παρακολουθούμε συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές, τρώμε συγκεκριμένα φαγητά, υποστηρίζουμε συγκεκριμένες αθλητικές ομάδες, συμπαθούμε συγκεκριμένες διασημότητες, οδηγούμε συγκεκριμένα οχήματα, ψηφίζουμε με συγκεκριμένο τρόπο, ψωνίζουμε από συγκεκριμένα καταστήματα, διαβάζουμε συγκεκριμένα βιβλία και συζητάμε συγκεκριμένα θέματα επειδή οι άνθρωποι γύρω μας – ο κύκλος με τον οποίο έχουμε περιβάλει τον εαυτό μας – κάνουν το ίδιο πράγμα.

Δεν υπάρχει απαραίτητα τίποτα κακό σε αυτό, αρκεί να είστε σίγουροι ότι το σύνολο των κανόνων στους οποίους συμμορφώνεστε – συνειδητά ή όχι – είναι οι κανόνες στους οποίους θέλετε πραγματικά να συμμορφώνεστε.

Ποια είαι λοιπόν η λύση; Θα πρέπει να παρατήσετε όλους τους φίλους σας για να βρείτε καλύτερους; Να αφήσετε πίσω σας τον σύζυγο και τα μέλη της οικογένειάς σας; Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα κουλτούρα ανάπτυξης γύρω σας, όταν εξακολουθείτε να ζείτε τη ζωή σας στην παλιά κουλτούρα; Πώς μπορείτε να απελευθερωθείτε από τις κοινωνικές νόρμες που μπορεί να σας κρατούν πίσω χωρίς να κόψετε όλες τις γέφυρες σας; Δεν είναι τόσο ακατόρθωτο όσο μπορεί να φαίνεται.

pos_na_kanete_filous_os_enilikos_7_idees_gia_na_dieurunete_ton_koinoniko_sas_kuklo

Διαβάστε επίσης: Η ζωτική σημασία της φιλίας

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω στον κόσμο που είναι οι δικοί σας άνθρωποι – κάποιοι με τους οποίους θα νιώσετε μια ισχυρή σύνδεση, κάποιοι με τους οποίους μπορείτε να είστε αληθινοί και αυθεντικοί, κάποιοι που θα σας ωθήσουν να γίνετε καλύτεροι και που δεν θα φοβηθούν να λογοδοτήσουν όταν το χρειάζεστε. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν κάποιον σαν εσάς για να φωτίσει και να ομορφύνει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι θα μπορέσουν να ομορφύνουν και να ομορφύνουν τη δική σας.

Αλλά θα πρέπει να τους βρείτε εσείς.

Πιθανόν να σημαίνει ότι θα πρέπει να βγείτε από τη ζώνη άνεσης των ανθρώπων που ήδη γνωρίζετε και συναναστρέφεστε για να κάνετε νέους φίλους. Μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προσεγγίσετε κάποιον που δεν γνωρίζετε καλά, ή μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δοκιμάσετε νέες δραστηριότητες.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λίγο τρομακτικά στην αρχή, ειδικά αν έχετε ζήσει όλη σας τη ζωή μέσα στον ίδιο μικρό κύκλο, αλλά με τον καιρό γίνεται πιο εύκολο. Επιπλέον, μόλις ανοίξετε τον εαυτό σας στη δυνατότητα να γνωρίσετε και να κάνετε νέους φίλους, θα εκπλαγείτε με το πώς οι κατάλληλοι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζονται στη ζωή σας.

pos_na_kanete_filous_os_enilikos_7_idees_gia_na_dieurunete_ton_koinoniko_sas_kuklo

Όταν προσδιορίζετε το είδος των φιλικών σχέσεων που αναζητάτε, ο εγκέφαλός σας ενεργοποιείται ώστε να βλέπει αυτές τις ευκαιρίες. Μερικές φορές πρέπει απλώς να ξεκινήσετε θέτοντας την πρόθεσή σας και στη συνέχεια να κάνετε το βήμα να βγείτε εκεί έξω.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.