Πώς να γνωρίσω τον σκύλο μου στα άλλα κατοικίδια;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Πολλοί από εμάς στην καραντίνα προσθέσαμε ένα νέο μέλος στην οικογένειά μας. Ωστόσο, όταν υπάρχουν και άλλα ζωάκια μέσα στο σπίτι, η αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολη.

Πώς να τον γνωρίσω στους υπόλοιπους;

Η προσθήκη ενός (επιπλέον) κατοικιδίου φέρνει όχι μόνο μεγάλη χαρά στο σπίτι, αλλά και προκλήσεις. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, όπως η ηλικία των ήδη υπαρχόντων κατοικιδίων και του νέου μέλους της οικογένειας. Ιδιαίτερα αν το νέο κατοικίδιο είναι μικρότερο σε ηλικία συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μπορεί να δημιουργηθεί στα υπάρχοντα κατοικίδια ζήλια και φόβος εγκατάλειψης. Επιπλέον, αν για παράδειγμα έχετε γάτα και προστεθεί σκύλος στο σπίτι, η αρμονική συμβίωση θα είναι δύσκολη, αν και όχι ακατόρθωτη.

Βασικές αρχές γνωριμίας μεταξύ των ζωών

Είτε έχετε σκύλο είτε έχετε γάτα, η γνωριμία με έναν νέο σκύλο δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά υπάρχουν κάποιοι βασικοί τρόποι που βοηθούν στην επιτάχυνση του χρόνου προσαρμογής.

Αφήστε τα να γνωριστούν σε ουδέτερο έδαφος

Καλό είναι να γίνει η πρώτη γνωριμία μεταξύ των ζώων σε χώρο όπου τα προϋπάρχοντα κατοικίδια δεν έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Το πάρκο αποτελεί το ιδανικό μέρος για μια πρώτη γνωριμία, καθώς οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τη δυνατότητα να παίξουν. Για να γίνει σωστά αυτή η διαδικασία, όμως, καλό είναι τα κατοικίδια να έχουν κάνει πρώτα όλα τους τα εμβόλια.

Κοινωνική απόσταση

Ειδικά για λόγους ασφαλείας, είναι καλό κάθε κατοικίδιο να έχει τον χώρο του. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρίσκονται και τα δοχεία με την τροφή τους στο ίδιο σημείο, ώστε να μην παίρνει το ένα από το δοχείο του άλλου. Αν έχετε γάτα ως κατοικίδιο, μπορείτε να βάλετε την τροφή της ψηλά, ώστε να μην έχει πρόσβαση σε αυτήν ο νεοφερμένος σκύλος. Σταδιακά φέρτε τα σε επαφή και σιγά-σιγά αυξήστε τον χρόνο γνωριμίας τους.

Επιβράβευση και ποινή

Δεν είναι καλό να προσφέρετε στο νέο κατοικίδιο περισσότερα προνόμια από αυτά που διαθέτουν οι προϋπάρχοντες φίλοι σας. Επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά και δίνετε ανάλογη ποινή σε κακή συμπεριφορά. Αυτό δίνει την ευκαιρία στο νέο σας κατοικίδιο να μάθει τους κανόνες που επικρατούν, ενώ στα προϋπάρχοντα κατοικίδια μειώνεται το αίσθημα ζήλιας και επιθετικότητας.

Εμβόλια

Ανάλογα με την ηλικία των κατοικιδίων, θα πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες προσαρμογές ώστε το νεαρότερο σε ηλικία κατοικίδιο να μην ασθενήσει από το μεγαλύτερο σε ηλικία.

Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα συμπεριφοράς των κατοικιδίων σας, μπορείτε να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν εκπαιδευτή, ώστε να εξασφαλίσετε αρμονικές σχέσεις μεταξύ των μελών της διευρυμένης οικογένειάς σας.

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.