Πώς να γίνετε περισσότερο αγαπητοί μέσω της επικοινωνίας σας
Η επικοινωνία είναι το Α και Το Ω στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μέσω αυτής ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, καλύπτουμε τις ανάγκες μας, πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Παρατηρούμε ότι όσοι δεν είναι καλοί στην επικοινωνία πρώτον γίνονται αντιπαθείς και δεύτερον θυμώνουν εύκολα γιατί δεν κερδίζουν αυτό που θέλουν ζητώντας το, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να το διεκδικούν βίαια.
Κι όμως το να κερδίζετε τη συμπάθεια των άλλων είναι ιδιαίτερα εύκολο, αν τηρείτε 10 βασικά στοιχεία στην επικοινωνία σας. Αλλά όταν λέμε να τα τηρείτε, εννοούμε παντού και πάντα. Θα δείτε πώς ξαφνικά θα ανοίγουν οι πόρτες γύρω σας και …στις καρδιές των ανθρώπων.
1) Να είστε με το χαμόγελο στα χείλη. Να χαμογελάτε εγκάρδια σε όποιον συναντάτε, ακόμα κι δεν το νιώθετε. Και εσείς θα νιώθετε καλύτερα και θα κερδίζετε τη συμπάθεια των ατόμων. Και αφήστε τους να αναρωτιούνται τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο …χαρούμενο!
2) Να σέβεστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Να είστε δεκτικοί σε διαφορετικές απόψεις με ευγένεια, σεβασμό και διάθεση μάθησης. Μην εμπλέκεστε σε διαφωνίες για να αποδείξετε ότι έχει άδικο ο άλλος. Εκτός ότι είναι αγενές, σας κάνει και απόλυτα αντιπαθητικό. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ο καθένας για τις απόψεις του πιστεύει ότι έχει δίκιο. Αν δεν το πίστευε δεν θα τις υποστήριζε. Λογικό;
3) Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να διαφωνείτε και θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας κάντε το με ευγένεια. Εκφράστε το ακριβώς όπως είναι –η προσωπική σας άποψη, με εκφράσεις του τύπου «εγώ πιστεύω», «εγώ θεωρώ», «εμένα μου συνέβη αυτό …και αντέδρασα έτσι». Ή μοιραστείτε την αυθεντία κάποιου άλλου, αναφέροντας που έχετε διαβάσει κάτι ή ακούσει. Αυτό δίνει περισσότερη εγκυρότητα στο λόγο σας, αφαιρώντας ταυτόχρονα την ένταση και προσθέτοντας δύναμη στα επιχειρήματά σας. Ξεχάστε εκφράσεις του τύπου «κάνεις λάθος», «όχι δεν είναι έτσι» κ.τ.λ. Βάζουν αυτόματα τον άλλον σε άμυνα ή επίθεση και από εκεί μια απλή διαφωνία μετατρέπεται σε λογομαχία.
4) Μην φλυαρείτε ακατάσχετα. Να μιλάτε τόσο όσο. Όσο αξίζει, για όσα γνωρίζετε καλά, όταν πρέπει. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να κάνετε λάθη. Γλωσσικά, εκφραστικά, να σας ξεφύγουν «κοτσάνες». Μέσα από τη δουλειά μου, πολύ συχνά συναντάω ανθρώπους που μου λένε ότι «μιλάω πολύ, το ξέρω ότι είναι κακή συνήθεια». Το ότι το αναγνωρίζουν δημόσια, κατ’ αρχήν δείχνει γενναιότητα. Από την άλλη όμως, το γεγονός ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν δείχνει έλλειψη πειθαρχίας. Και η έλλειψη πειθαρχίας μπορεί να σας βάλει σε μεγάλους μπελάδες, ειδικά στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Κάποιος που «δεν ελέγχει το στόμα του» όταν είναι στα καλά του, δεν έχει πιθανότητες να το ελέγξει εν θερμώ. Και τότε ξεφεύγουν μεγάλες κουβέντες που όχι μόνο χαλάνε σχέσεις, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον σας, ακόμα και στο δικαστήριο!
5) Δείξτε ενδιαφέρον για τους άλλους. Ρωτήστε τους για την υγεία τους, τα ενδιαφέροντά τους, την οικογένειά τους. Όσο κάνετε ερωτήσεις στους άλλους και τους δίνετε χρόνο ακούγοντάς τους προσεκτικά, τόσο κερδίζετε τη συμπάθειά τους. Το δικό σας ενδιαφέρον γι’ αυτούς κερδίζει το δικό τους ενδιαφέρον για εσάς. Αυτή είναι η φύση των ανθρώπων!
6) Μην ενοχλείστε για ψύλλου πήδημα. Μην παίρνετε προσωπικά τα σχόλια των άλλων και δυσανασχετείτε, ακόμα κι αν στρέφονται προσωπικά σε εσάς. Να θυμάστε «το 90% των πραγμάτων που λένε ή κάνουν οι άνθρωποι σε εσάς δεν έχει να κάνει με εσάς». Το να δυσανασχετείτε, σας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη γκρίνια και στα παράπονα, το οποίο θα σας κάνει αντιπαθείς στους υπόλοιπους γύρω σας και δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο αυτόν που σας σχολίασε αρνητικά. Να απαντάτε με χιούμορ, να χαμογελάτε και να προσπερνάτε.
7) Μην επιδίδεστε εσείς σε αρνητικά σχόλια για τους άλλους. Το να εστιάζεστε στις αδυναμίες των άλλων σας προκαλεί συναισθήματα έλλειψης, μιζέριας και πιθανώς ζήλιας. Το να κουτσομπολεύετε, χαλάει τη φήμη σας. Και να ξέρετε ότι το κουτσομπολιό έχει την τάση να εξαπλώνεται μόνο του και να φτάνει μακριά. Και κάποια στιγμή θα φτάσει και στα αυτιά του εκάστοτε ενδιαφερόμενου ότι εσείς ήσασταν «η πηγή του κακού». Και τότε θα γυρίσει εναντίον σας.
8) Να θυμάστε να χαρίζετε μια καλή κουβέντα σε όσους συναντάτε καθημερινά. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βρίσκετε θετικά πράγματα στους άλλους και να τους τα λέτε. Αρκεί να τα ψάχνετε. Από το καινούριο μοντέρνο κούρεμα της συναδέρφου σας, ένα λουλουδάτο φουλάρι της γειτόνισσας που της πάει πολύ, τι ευγενικός που ήταν ο κύριος στην τράπεζα που σας κράτησε την πόρτα να περάσετε. Θα δείτε ότι όσο περισσότερο ενισχύετε τα θετικά με το λόγο σας, τόσο περισσότερο τα πολλαπλασιάζετε στη ζωή σας.
9) Να κρατάτε πάντα το λόγο σας. Να δίνετε λίγες υποσχέσεις και να τις τηρείτε ευλαβικά. Δεν υπάρχει κάτι που να χαλάει περισσότερο την εικόνα σας από την έλλειψη αξιοπιστίας.
10) Τέλος προσέξτε τον τρόπο που μιλάτε. Τον τόνο της φωνής, την ένταση, τη χροιά. Το πώς λέτε κάτι παίζει σημαντικότερο ρόλο στην αντίδραση των άλλων, από το τι λέτε. Μην ακούγεστε αγριεμένοι, ειρωνικοί, απειλητικοί. Να μην έχετε τσιριχτή φωνή, να μην υψώνετε την ένταση. Να εναλλάσσετε τον τόνο της φωνής σας ώστε να μην ακούγεστε βαρετοί στους άλλους.
Αν δεν έχετε ιδέα πώς ακούγεστε, ζητήστε feedback από τους άλλους για να σας πουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας. Διαφορετικά ηχογραφήστε τον εαυτό σας όταν συνομιλείτε και δουλέψτε ένα ένα τα λάθη σας. Ιδανικά αναζητήστε έναν ειδικό να σας εκπαιδεύσει στην επικοινωνία. Θα είναι η σημαντικότερη επένδυση που έχετε κάνει ποτέ για τον εαυτό σας.