Πώς να γίνετε οικονομικά ελεύθεροι

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Δουλεύουμε για να ζούμε ή τελικά ζούμε για να δουλεύουμε; Σε μια εποχή αρκετά ρευστή ίσως είναι ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με το χρήμα και το πόσο σημαντική θέση κατέχει στο αξιακό μας σύστημα. Ακολουθούν τρόποι ώστε το χρήμα να υπηρετεί εμάς κι όχι εμείς αυτό.

Πώς μπορείς να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος; Τι χρειάζεται να κάνεις; Τίποτα το ιδιαίτερο και τρομερό, αρκεί να είσαι έτοιμος να αλλάξεις την γενικότερη κοσμοθεωρία σου. Απλές και υλοποιήσιμες συμβουλές που θα σου αλλάξουν τη ζωή.

Να σέβεσαι το χρήμα και να μην έχεις συναισθήματα γι’ αυτό

Όποιος καταφέρνει τη σύγχρονη εποχή να μην «θεοποιεί» το χρήμα και να μην το ανάγει σε αξία, είναι ήδη πολλά βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους. Υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα με τους ανθρώπους. Αρχικά οι περισσότεροι δεν κατανοούν τη λειτουργία του χρήματος, άρα αποτυγχάνουν να το σεβαστούν.

Δεύτερον πιστεύουν πως τα λεφτά είναι η ρίζα του κακού. Στην πραγματικότητα η ρίζα του κακού είναι η απληστία. Δεν υπάρχει κανένα κακό στο να θέλει κάποιος να ζήσει μια πιο άνετη οικονομικά ζωή και να προσφέρει περισσότερα στην οικογένειά του. Κακό είναι μόνο όταν βγάζει αυτά τα χρήματα εις βάρος κάποιου άλλου. Επομένως πρέπει να κατανοήσεις τη λειτουργία του χρήματος και να μην έχεις αρνητικά συναισθήματα για αυτό, μιας και αυτό προφανώς δεν σας βοηθάει ούτε να το αποκτήσετε, ούτε να το διαχειριστείτε.

Καθόρισε από νωρίς το ενεργητικό σου

Η πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει το εξής: βρίσκει μια δουλειά με μηνιαίο μισθό και στο τέλος του μήνα δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα από αυτόν, λόγω των υποχρεώσεων που ο μισθός κάλυψε. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος για να δημιουργήσει εισόδημα, χωρίς να ανταλλάσει το χρόνο του για χρήμα, είναι να χτίσει μια επιχείρηση ή να βρει τρόπο να βγάζει παθητικό εισόδημα. Και φυσικά, να απαλλάσσεται από όσο περισσότερες υποχρεώσεις γίνεται.

Είναι πλέον εμφανές πως το συνταξιοδοτικό σύστημα στον δυτικό κόσμο δεν δουλεύει. Κάποιος που σήμερα είναι 20-30 χρονών θα πρέπει να προνοήσει από τώρα, ώστε όταν συνταξιοδοτηθεί να βασίζεται στις επενδύσεις του και γενικότερα το παθητικό εισόδημα που έχτιζε τα προηγούμενα χρόνια.

Ταξίδια, ταξίδια και ταξίδια

Ταξίδεψε ώστε να βλέπεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Όχι να δουλεύεις όλο τον χρόνο για να έχεις 2 εβδομάδες διακοπές, αλλά να ταξιδεύεις όσο περισσότερο μπορείς και ειδικά στο εξωτερικό, ώστε να δεις όσα έχει να προσφέρει ο κόσμος.

Αν ζεις σε μια κοινωνία και βλέπεις μόνο αυτά που σου προσφέρει αυτή, πώς ξέρεις τι σου αρέσει; Πώς ξέρεις ποιο είναι το πάθος σου, αν δεν δεις όσα σου προσφέρει ο κόσμος; Αυτό κάνουν τα ταξίδια, γιατί σου δίνουν την ελευθερία να διαλέξεις ποια θες να είναι η τέλεια ζωή για εσένα.

Εναλλακτική εκπαίδευση

Το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μαθαίνει στα παιδιά να επιζητούν την οικονομική ελευθερία. Ούτε οι γονείς των παιδιών, γιατί προήλθαν από αυτό το σύστημα που θέλει όλους να μεγαλώσουν και να γίνουν υπάλληλοι. Έτσι οι γονείς, επειδή είναι προστατευτικοί, δίνουν στα παιδιά τους επαγγελματικές/οικονομικές συμβουλές πιστεύοντας πως κάτι είναι καλό για αυτά.

Όμως το τι είναι καλό για αυτά επαγγελματικά, το ξέρουν τα ίδια τα παιδιά και ίσως ούτε αυτά. Έτσι οι νέοι πρέπει να βρουν εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, όπως είναι οι μέντορες. Γιατί η πραγματική εκπαίδευση ξεκινάει μετά το σχολείο ή το Πανεπιστήμιο.

Δώσε αξία στον χρόνο σου

Όταν ένας υπάλληλος «δίνει» στην εταιρεία που δουλεύει τις μισές ώρες της ημέρας του και όταν πληρώνεται ξοδεύει τον μισθό στις υποχρεώσεις του (πολλές από τις οποίες δεν είναι αναγκαίες), ουσιαστικά ανταλλάζει τον χρόνο του για το τίποτα. Αυτό είναι το κλασικό παράδειγμα για κάποιον που ζει για να δουλεύει, αντί να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή να δουλεύει για να ζει. Πρέπει να μάθει ο καθένας να δίνει αξία στον χρόνο του και να δίνει αντίστοιχα τη σωστή τιμή.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.