Πώς να φροντίσετε τις ορχιδέες στον κήπο σας

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Οι ορχιδέες χρειάζονται ειδική περιποίηση και φροντίδα για να αναπτυχθούν και να ανθοφορήσουν. Οι ορχιδέες χαρακτηρίζονται ως ‘επίφυτο φυτό’ δηλαδή αναπτύσσουν τις ρίζες τους πάνω σε άλλα φυτά ή δέντρα και θρέφονται από τα συστατικά της ατμόσφαιρας.

Οι ορχιδέες χαρακτηρίζονται από πολλούς ανθρώπους ως σπάνια, εξωτικά και πανέμορφα λουλούδια που εμπλουτίζουν και ομορφαίνουν το χώρο με τις διάφορες ποικιλίες τους και τα εντυπωσιακά χρώματά τους.

Οι ορχιδέες έχουν ανάγκη από ειδική περιποίηση για να ανθοφορήσουν στον κήπο σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κυριότερες μεθόδους που θα βοηθήσουν τις ορχιδέες να βγάλουν άνθη και να διατηρηθούν ζωντανές και αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

  • Το πότισμα μιας ορχιδέας παίζει σημαντικό ρόλο για την διατήρησή της σε άρτια κατάσταση. Οι ορχιδέες από τη φύση τους δεν ανέχονται την υπερβολική υγρασία αλλά απαιτούν αραιό πότισμα (1 φορά την εβδομάδα).
  • Το έμμεσο λαμπερό φως 12-14 ώρες την ημέρα όλο το χρόνο βοηθά στην ανάπτυξη της ορχιδέας. Η ορχιδέα δεν πρέπει να εκτίθεται άμεσα στο φως του ήλιου γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κιτρινίσουν τα φύλλα της και να μαραθεί.
  • Η ορχιδέα πρέπει να μεταφυτευτεί στον κήπο με ειδικό χώμα ή να τοποθετηθεί πάνω στις ρίζες κάποιου άλλου φυτού για να ανθοφορήσει.
  • Η λίπανση της ορχιδέας παίζει πρωταρχικό ρόλο για να αναπτυχθεί το φυτό σωστά και να ανθοφορήσει. Η ορχιδέα χωρίς άνθη πρέπει να λιπαίνεται 1-2 φορές το μήνα για καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Το συχνό ράντισμα στη ρίζα της ορχιδέας με πρωτεΐνες βοηθά το φυτό να θραφεί σωστά και να ανθοφορήσει.

Τελικά η περιποίηση μιας ορχιδέας δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση αλλά απαιτεί ειδική φροντίδα για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει. Φροντίστε τις ορχιδέες σας με μεράκι και καλή διάθεση και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρατεταμένη ανθοφορία τους και τη διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση με τις μεθόδους που αναφέραμε παραπάνω.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.