Πώς να επιβιώσουμε σε ένα αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα

Η εργασία αποτελεί έναν παράγοντα αυτοπραγμάτωσης του ανθρώπου. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σπουδών,  επιθυμούν την εξέλιξή τους σε ένα εργασιακό χώρο  που θα μπορούν να αποδείξουν τις ικανότητές τους, να ανακαλύψουν τα όριά τους, να αποκομίσουν  ικανές χρηματικές απολαβές και να εξελιχθούν στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Όλο αυτό φαντάζει συχνά – ειδικά στις μέρες – δύσκολο, ωστόσο δεν είναι αδύνατο. Το θέμα είναι τι γίνεται, όταν έχουμε καταφέρει να βρούμε την εργασία που επιθυμούμε, το εργασιακό όμως περιβάλλον είναι δυσβάστακτο;

Είτε πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απαιτητικό εργοδότη είτε για αντικοινωνικούς ή επικριτικούς συναδέλφους, ο εργαζόμενος πρέπει να αντεπεξέλθει των δυσκολιών και να συνεχίσει απρόσκοπτα την εργασία του. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι εύκολα υλοποιήσιμοι τρόποι.

  1. Κατ ‘αρχάς, αναγνωρίστε τις καταστάσεις και αποφύγετε να βάζετε ενέργεια σε  κάτι αδύνατο

Υπάρχουν  μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αλλά αν δεν αλλάξει η βασική αιτία του προβλήματος , αυτό δεν θα γίνει πολύ εύκολα. Βεβαιωθείτε  ότι δεν είστε κολλημένοι σε μια κατάσταση που υπόσχεται να αλλάξει, αλλά ποτέ δεν γίνεται αυτό. Ομοίως, μην επιτρέπετε στην τοξικότητα της δουλειάς σας να αποστραγγίζει τη θέλησή σας για εργασία και να μειώνει την απόδοσή σας. Βεβαιωθείτε ότι η επόμενη κίνησή σας είναι κάτι που είναι ένα βήμα μπροστά και δε γυρνάτε ασταμάτητα γύρω από το ίδιο πρόβλημα.

  1. Αναγνώριση των τοξικών συναδέλφων

Πρώτα απ ‘όλα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους συναδέλφους σας και ειδικά αυτούς που σας εποφθαλμιούν. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν οι συνάδελφοί σας είναι περισσότερα χρόνια στη συγκεκριμένη εργασία και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων. Εσείς το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε έξω από αυτό το αρνητικό κλίμα και να πάρετε θέση με επιχειρήματα όταν πραγματικά αισθάνεστε ότι αδικείστε ή σας αντιμετωπίζουν μειονεκτικά.

  1. Συγκεντρώστε και οργανώστε τη δουλειά σας

Ακόμα κι αν η δουλειά σας δεν είναι ακριβώς “τοξική”, θα πρέπει να εξετάζετε τα πάντα. Η προστασία του εαυτού σας από καλοθελητές  που περιμένουν το επόμενο λάθος σας, μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί αν έχετε κρατήσει αρχείο των εργασιών που κάνετε, έχετε στοιχειοθετήσει τα mail σας και είστε συνεπείς στο όποιο χρονοδιάγραμμα σας έχει τεθεί. Εδώ  μπορεί να είναι χρήσιμο και ένα ημερολόγιο εργασίας με τις καθημερινές υποχρεώσεις σας. Μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι κουραστική, αλλά είναι ένας σταθερός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι πάντα είστε καλυμμένοι σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον σας.

  1. Να είστε επίμονοι, όχι όμως επιθετικοί, για να πάρετε αυτό που χρειάζεστε στην εργασία σας

Ο άνθρωπος στον εργασιακό του χώρο – και στη ζωή του γενικότερα- πρέπει να χαρακτηρίζεται από επιμονή στους στόχους και στα όνειρά  του. Όμως  η επιμονή αυτή δεν πρέπει να μεταβληθεί σε επιθετικότητα, γιατί μετά εμείς οι ίδιοι από δέκτες μιας αρνητικής κατάστασης, γινόμαστε θύτες. Απομονώστε λοιπόν το αρνητικό κλίμα στο γραφείο και συνεχίστε τη δική σας πορεία.  Καλό είναι να ενδυναμώσετε την αυτοπεποίθησή σας, να είστε δυναμικοί, χωρίς όμως να γίνεστε επιθετικοί και υπερβολικοί, ως αντίδραση στην αρνητικότητα που έχετε λάβει.

  1. Κρατήστε τις δυνάμεις σας και τις επιλογές σας ανοιχτές

Ό,τι κι αν επιλέξετε, φροντίστε να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές. Μερικές φορές τα τοξικά περιβάλλοντα εργασίας φαίνονται μόνο έτσι, επειδή είμαστε ευαίσθητοι σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξετε τις άμυνές σας, αν νομίζετε ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ένα από αυτούς είναι το coaching. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και ζητήστε βοήθεια. Θα μπορεί να σας βοηθήσει τόσο στο να διχειριστείτε αποτελεσματικά τους τοξικούς συναδέρφους σας, όσο και στο να αλλάξετε εργασία εφόσον το επιθυμείτε. Εάν το εργασιακό σας περιβάλλον είναι πραγματικά τοξικό, σας ενοχλεί και δεν υπάρχει τρόπος να το σώσετε μόνοι σας, ίσως είναι καιρός να ψάξετε κάτι καινούργιο.

Ό,τι κι αν συμβαίνει σε έναν εργασιακό χώρο, όσο αρνητισμό ή επιθετικότητα αντιμετωπίζετε, ποτέ μην επιτρέψετε να πέσετε στο επίπεδο συναδέλφων σας που τους χαρακτηρίζουν διαφορετικές από τις δικές αρχές. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και δράστε με επαγγελματισμό. 

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr