Το μέλι από την αρχαιότητα κατείχε σημαντική θέση στην διατροφή των Ελλήνων, και το θεωρούσαν δώρο των θεών. Είναι πολύ …
Πώς να διαλέξετε βιολογικό μέλι
Το μέλι είναι μια τροφή που η ύπαρξή του μπορεί να αναζητηθεί από την αρχαιότητα. Διάφοροι αρχαίοι λαοί, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, χρησιμοποιούσαν το μέλι στη διατροφή τους αλλά και ως θεραπευτικό μέσο, αφού πρόκειται για μια υπερτροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Όπως σε πολλές άλλες τροφές έτσι και στο μέλι θα είναι καλό να προσέχουμε αυτό που επιλέγουμε να ανήκει στα βιολογικά προϊόντα, μιας και το αγνό βιολογικό μέλι είναι απαλλαγμένο από αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, περιβαλλοντικούς ρύπους, δεν περιέρχεται σε θερμική επεξεργασία και τα συστατικά του παραμένουν αναλλοίωτα.
Για να καταλάβουμε αν ένα μέλι είναι βιολογικό θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Αρχικά, ελέγχουμε το χρώμα του π.χ. ένα μέλι ανθέων έχει πιο ανοιχτό χρώμα από ένα μέλι πεύκου.
Στη συνέχεια, ελέγχουμε την πυκνότητα (πόσο παχύρρευστο είναι), το άρωμά του, αλλά και την κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο μέλι ανάλογα με τα σάκχαρα που περιέχει. Επομένως ένα μέλι που δεν κρυσταλλώνει από ένα σημείο και μετά ενώ θα έπρεπε, τότε έχει δεχθεί κάποια επεξεργασία.
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η παραγωγή του βιολογικού μελιού έχει αρκετές δυσκολίες, διότι ο παραγωγός πρέπει να φροντίσει τα μελίσσια του να βρίσκονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες (ή να αλλάζει τοποθεσία ανάλογα με τον καιρό και την εποχή) και να χρησιμοποιεί τις ορθές πρακτικές εκτροφής, καθώς όλα αυτά είναι απαραίτητα για την πιστοποίηση του προϊόντος, κυρίως για αυτά που παρέχονται στο εμπόριο, γι’ αυτό και η τιμή τους μπορεί να είναι πιο υψηλή.
Το μέλι φυσικά έχει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες, ανάλογα με το μέρος που τοποθετούνται τα μελίσσια, όπου η κάθε ποικιλία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Μπορούμε να βρούμε μέλι ανθέων – πορτοκαλιάς, θυμαρίσιο, καστανιάς, βελανιδιάς, ελάτης, πεύκου, ρείκι, κουμαριάς και σπανιότερα σε κάποια καταστήματα μπορούμε να βρούμε μέλι οξιάς, λεβάντας, φασκόμηλου και ευκαλύπτου.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μέλι ανθέων (και οπωροφόρων-πορτοκαλιά): Το χρώμα του είναι ανοιχτό, ξανθό. Είναι γευστικό, αρωματικό και προτείνεται η σύντομη κατανάλωσή του γιατί χάνει γρήγορα τις θρεπτικές του ιδιότητες. Η κρυστάλλωσή του γίνεται γρήγορα, όπως στα περισσότερα ανοιχτόχρωμα μέλια. Πολύ γνωστό είναι το μέλι ανθέων και οπωροφόρων Ηπείρου.
Ρείκι: Παράγεται από το νέκταρ του φυτού ρείκι. Βρίσκεται σε ημιορεινές περιοχές, το χρώμα του είναι ξανθό σκούρο που κοκκινίζει καθώς περνάει ο καιρός, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μέταλλα, αμινοξέα και βιταμίνες Β. Κρυσταλλώνει γρήγορα και το πιο γνωστό μέλι ρείκι είναι της Ικαρίας.
Μέλι καστανιάς: Έχει έντονο άρωμα και στη γεύση είναι λιγάκι πικρό. Το χρώμα του είναι από ανοιχτό έως σκούρο καφέ (ανάλογα την προέλευση). Αργεί να κρυσταλλώσει και είναι πλούσιο σε αμινοξέα και ιχνοστοιχεία. Γνωστά μέλια καστανιάς είναι του Πηλίου, του Κισσάβου, της Λάρισας και της Εύβοιας.
Μέλι βελανιδιάς: Το μέλι αυτό είναι δυσεύρετο. Το χρώμα του είναι σχεδόν μαύρο, έχει αντιοξειδωτική δράση και κρυσταλλώνει πολύ δύσκολα.
Μέλι ελάτης: Είναι παχύρρευστο και το βρίσκουμε σε ορεινές περιοχές όπως στα Τρίκαλα και την Αρκαδία. Έχει έντονη γεύση, λίγα σάκχαρα, είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και κρυσταλλώνει δύσκολα. Ξεχωρίζει το μέλι ελάτης της Βυτίνας , που είναι και το μοναδικό προϊόν ΠΟΠ με την ονομασία «Μέλι ελάτης Μαινάλου- βανίλια».
Μέλι θυμαριού: Από τα γευστικότερα μέλια που υπάρχουν, παράγεται κυρίως στα νησιά (Κρήτη-Κύθνος- Κύθηρα κ.α.). Έχει κεχριμπαρένιο χρώμα, τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθάει στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Αργεί να κρυσταλλώσει.
Μέλι κουμαριάς: Είναι σκουρόχρωμο, σχετικά πικρό και ιδανικό για διαβητικούς, διότι είναι χαμηλό σε σάκχαρα. Τονώνει το ανοσοποιητικό, μειώνει τις φλεγμονές και κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα. Το πιο γνωστό μέλι κουμαριάς είναι της Αρκαδίας.
Μέλι πεύκου: Είναι από τα πιο γευστικά μέλια στον κόσμο, δεν είναι πολύ γλυκό και δεν είναι εύκολο να κρυσταλλώσει. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ενδείκνυται για διαβητικούς, αφού είναι χαμηλό σε σάκχαρα. Το πιο γνωστό μέλι πεύκου είναι της Θάσου και της Χαλκιδικής.
Το μέλι, λοιπόν, είναι μια τροφή που περιέχει ευεργετικά συστατικά για την υγεία, δίνει ευεξία στον οργανισμό και προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Όπως είδαμε και παραπάνω είναι ιδανικό και για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τον διαβήτη, αφού πολλά μέλια περιέχουν μικρές ποσότητες σακχάρων.
Οι ποικιλίες είναι πολλές και μπορούμε να βρούμε τα πάντα, ειδικά στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα υπόκεινται στη γεύση του καθενός και σε αυτά που ζητά απ ένα μέλι. Αυτό που εμείς ως καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουμε είτε αγοράζουμε το μέλι μας από κάποιον ιδιώτη παραγωγό είτε από κάποιο εμπορικό κατάστημα, είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά ενός βιολογικού προϊόντος, ώστε και να το απολαμβάνουμε αλλά και να βοηθούμε τον οργανισμό μας.