Πως να επιλέξω την κατάλληλη διατροφή για το σώμα μου;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Σκέφτεστε και αναρωτιέστε για το ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη διατροφή για εσάς. Δείτε ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την επιλογή σας.

Επιλογή της κατάλληλης διατροφής για το σώμα μας μπορεί να είναι μια προσωπική και συχνά προκλητική διαδικασία. Υπάρχουν διάφορα τεστ και μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των αναγκών διατροφής του κάθε ατόμου. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές επιλογές τεστ και τα κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη:

Τεστ δυσανεξίας τροφών:

Αυτά τα τεστ μπορούν να εξετάσουν τις αντιδράσεις του σώματος σε διάφορες τροφές. Ωστόσο, η επιστημονική τους ακρίβεια και η αξιοπιστία είναι αμφισβητήσιμες, καθώς ορισμένα αποτελέσματα μπορεί να είναι υποκειμενικά.

pos_na_epilekso_thn_katalhlh_diatrofh_gia_to_soma_mou

Στην αρχή λοιπόν δοκιμαστικά πρέπει να δείτε τι σας ενοχλεί και σε τι μπορεί να είστε αλλεργικός. Κατά συνέπεια πρέπει να γνωρίζετε τις αντοχές του σώματός σας και κυρίως τι δεν μπορεί να φάει.

Τεστ DNA για την διατροφή:

Με τη χρήση του γενετικού προφίλ, αυτά τα τεστ προσπαθούν να προτείνουν μια προσαρμοσμένη διατροφή. Ωστόσο, οι γενετικές μας πληροφορίες είναι μόνο ένα μέρος του σημαντικού παζλ.

Τεστ μεταβολισμού:

Μπορούν να μας δώσουν σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για το  πώς ο μεταβολισμός μας επεξεργάζεται τις τροφές. Προτείνουν συνήθως την κατάλληλη αναλογία θρεπτικών συστατικών ανάλογα με τον μεταβολισμό μας.

pos_na_epilekso_thn_katalhlh_diatrofh_gia_to_soma_mou

Έτσι μπορούμε να πετύχουμε το  βέλτιστο αποτέλεσμα όσον αφορά την διατροφή μας.

Επιλογή κριτηρίων:

Επιστημονική αξιοπιστία: Αξιολογήστε την επιστημονική βάση και την αξιοπιστία του τεστ που επιλέγετε. Βασιστείτε τις συμβουλές ενός επιστήμονα της διατροφής (δηλαδή ενός διατροφολόγου). Ειδικότερα αν έχετε κάποια ασθένεια (έλλειψη σιδήρου) ή κάποια δυσανεξία η συμβουλή ειδήμονος είναι απαραίτητη.

Προσωπικές ανάγκες: Αναλύστε τις δικές σας ανάγκες διατροφής και αναζητήστε το τεστ που ταιριάζει περισσότερο με αυτές.

Κόστος: Εκτιμήστε το κόστος και την αξία της πληροφορίας που θα λάβετε. Επίσης εκτιμήστε και το κόστος της ίδια της διατροφής. Μερικές φορές μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία τροφών και πολλά και εξειδικευμένα γεύματα ίσως είναι πιο ακριβή από ότι υπολογίζατε.

Τιμές:

Οι τιμές των τεστ διαφέρουν σημαντικά. Τα τεστ δυσανεξίας τροφών μπορούν να κοστίσουν γύρω στα 100-300 ευρώ, ενώ τα τεστ DNA διατροφής μπορεί να κοστίσουν περίπου 100-200 ευρώ. Οι τιμές για τα τεστ μεταβολισμού μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές των τεστ DNA.

Στόχος

Τέλος πρέπει αν έχετε στον νου σας ότι η διατροφή που θα ακολουθήσετε αφού ολοκληρώστε το στάδιο της εξασφάλισης της υγείας σας και αφού μάθετε τι μπορείτε και επιτρέπεται να τρώτε, έχει να κάνει με τον στόχο σας.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά πρέπει να προσαρμοστείτε σε τροφές χαμηλότερες σε σάκχαρα και λιπαρά. Αν πρέπει να πάρετε βάρος θέλετε τροφές με περισσότερες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.

Τελικά, είναι σημαντικό να συζητήσετε με ειδικό διατροφολόγο ή γιατρό πριν αποφασίσετε για οποιοδήποτε τεστ, για να εξετάσετε τις πιθανές επιλογές και να επιλέξετε την καταλληλότερη προσέγγιση για τις ανάγκες σας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.