Πώς να επιλέξετε το καλύτερο λάδι

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Θέλετε να έχετε ελαιόλαδο της καλύτερης ποιότητας στο σπίτι σας; Δείτε πως μπορείτε να το εξασφαλίσετε και να γεύεστε κάθε μέρα τα οφέλη της ελληνικής γης.

Το λάδι είναι ένα από τα πιο εκλεκτά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, και η ποιότητά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η περιοχή παραγωγής και η διαδικασία εξαγωγής. Υπάρχουν μερικές περιοχές που ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα του ελαιολάδου τους:

Περιοχές παραγωγής κορυφαίου ελαιολάδου:

Κρήτη: Η Κρήτη έχει μακρά ιστορία παραγωγής ελαιολάδου και φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα του λαδιού της.

pos_na_epileksete_to_kalytero_ladi

Καλαμάτα: Η περιοχή της Μεσσηνίας στην Καλαμάτα παράγει λάδι από την ποικιλία ελιάς “Καλαμάτα”, με έντονο φρουτώδες άρωμα και γεύση. Αρκετά έντονο και πολύ γευστικό.

Γενικότερα η Πελοπόννησος δίνει αξιοσημείωτης ποιότητας λάδι το οποίο οφείλεται στο πλούσιο και γόνιμο έδαφος της.

Λέσβος: Τα ελαιόδεντρα στη Λέσβο δίνουν λάδι με ξεχωριστή γευστική ποικιλία και έντονο άρωμα.

Πώς να βρούμε αξιόπιστους παραγωγούς:

Επαληθεύστε την πιστοποίηση τους: Αναζητήστε παραγωγούς με πιστοποιημένα προϊόντα όπως τοπικές ή διεθνείς πιστοποιήσεις ποιότητας. Μάλιστα συνήθως οι περισσότεροι παραγωγοί ακολουθούν κάποιο πρότυπο ποιότητας ISO το οποίο το υπαγορεύει η ευρωπαϊκή ένωση.

Έρευνα & κριτικές: Διαβάστε κριτικές και αξιολογήσεις από προηγούμενους πελάτες για να πάρετε μια ιδέα για την ποιότητα των προϊόντων.

Ειδικότερα αν ψωνίζετε από τα τοπικά μαγαζιά οι αξιολογήσεις και οι γνώμη των ντόπιων μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την σωστή επιλογή.

Επικοινωνία: Επικοινωνήστε με τον παραγωγό, θέτοντας ερωτήσεις για τη μέθοδο παραγωγής και τις πρακτικές του.

Τι να προσέξουμε σε έναν ντενεκέ λαδιού:

Πιστοποιήσεις & ημερομηνία παραγωγής: Ελέγξτε για πιστοποιητικά ποιότητας και βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία παραγωγής είναι πρόσφατη. Οι ντενεκέδες είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν πάνω τον παραγωγό και την ποιότητα τους όπως επίσης και την ημερομηνία λήξης.

Αποθήκευση: Το καλό λάδι πρέπει να είναι αποθηκευμένο σε σκούρο μπουκάλι ή δοχείο για να προστατεύεται από το φως. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίον πρέπει και εσείς να το συντηρήσετε. Αποφύγετε να εκθέσετε το λάδι στο φως γιατί ενδέχεται να βγάλει δυσάρεστες οσμές λόγω μετουσίωσης των λιπαρών υλών του.

Γεύση & αίσθηση: Δοκιμάστε το λάδι για να ελέγξετε τη γεύση και την αίσθησή του, προτιμώντας φρουτώδες άρωμα και γεύση.

pos_na_epileksete_to_kalytero_ladi

Η επιλογή ενός αξιόπιστου παραγωγού λαδιού μπορεί να εξασφαλίσει ένα υψηλής ποιότητας προϊόν που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.