Πώς να επιλέξετε φακούς επαφής και πώς να τους περιποιείστε

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Η επιλογή των σωστών φακών επαφής είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε, συμβουλευόμενοι το γιατρό σας. Η σωστή επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του διαθλαστικού σφάλματος, το είδος φακών επαφής που ταιριάζουν στα μάτια σας, τις προσδοκίες σας και το πόσο πρόθυμοι είστε να φροντίζετε σωστά τους φακούς σας.

Υπάρχουν μερικά κοινά ερωτήματα που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας προτού κάνετε την κατάλληλη αγορά για εσάς:

Πόσο συχνά θα φοράτε τους φακούς;

Σχεδιάζετε να φοράτε φακούς επαφής κάθε μέρα, ή μόνο σε ειδικές περιστάσεις;

Οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν μαλακούς φακούς επαφής, οι οποίοι συνήθως μπορούν να φορεθούν άνετα για αρκετές ώρες. Οι φακοί από πολυμερή, διαπερατά από οξυγόνο (οι οποίοι ονομάζονται επίσης φακοί RGP ή GP – Rigid Gas Permeable lens) από την άλλη πλευρά, πρέπει να φοριούνται σε καθημερινή βάση για να προσφέρουν άνεση στην όραση.

Πόσο επιλεκτικοί είστε σχετικά με την όρασή σας;

Οι διαπερατοί από οξυγόνο φακοί επαφής μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στο μάτι, αλλά συχνά προσφέρουν πιο οξεία όραση από τους μαλακούς φακούς επαφής, ειδικά αν έχετε αστιγματισμό.

Εάν δοκιμάσετε μαλακούς φακούς αλλά δεν μείνετε ικανοποιημένοι από την καθαρότητα της όρασης που προσφέρουν, προτιμήστε τους φακούς GP.

Είστε πρόθυμοι να φροντίσετε σωστά τους φακούς σας;

Για να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα σχετιζόμενα με τους φακούς επαφής, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων των οφθαλμών και των ελκών του κερατοειδούς, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε διαλύματα φακών επαφής που συστήνει ο γιατρός σας.

Αν και οι φακοί μιας χρήσης μειώνουν τον κίνδυνο κάποιων μολύνσεων στα μάτια, η καθημερινή φροντίδα τους είναι απαραίτητη για να διατηρείτε τα μάτια σας υγιή όταν τους φοράτε.

Αν αποφεύγετε το καθημερινό καθάρισμα και την απολύμανση των φακών, σκεφτείτε την επιλογή των φακών μιας χρήσης, όπως οι φακοί Meni One Day, από υλικό κατασκευής Filcon 2, ένα υλικό νέας γενιάς μη ιοντικό, εύκολο στο χειρισμό, με υψηλή ελαστικότητα που βελτιώνει την ευκαμψία του φακού.

Τους φοράτε νύχτα;

Αν προτιμάτε να φοράτε φακούς επαφής συνεχώς, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπάρχουν ορισμένοι φακοί επαφής που επιτρέπουν την διέλευση μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου και έχουν εγκριθεί για ολονύκτια χρήση.

Παρ’ όλα αυτά, η συνεχής χρήση των φακών επαφής δεν είναι ασφαλής για όλους. Εάν ενδιαφέρεστε για φακούς εκτεταμένης χρήσης, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει εάν και πόσο τα μάτια σας ανέχονται την ολονύκτια χρήση, για να διαπιστώσει εάν είναι ασφαλείς για εσάς.

Φοράτε διπλοεστιακούς φακούς;

Εάν είστε άνω των 40 ετών και χρειάζεστε διπλοεστιακούς φακούς, οι πολυεστιακοί φακοί επαφής μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη σας για γυαλιά πρεσβυωπίας.

Μια άλλη επιλογή είναι οι φακοί διαφορετικής χρήσης, δηλαδή ο ένας φακός επαφής συνταγογραφείται για μυωπία και ο άλλος φακός επαφής συνταγογραφείται για πρεσβυωπία. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με πρεσβυωπία προτιμούν αυτούς τους φακούς γιατί παρέχουν σαφή, άνετη και φυσιολογική όραση.

Έχετε αλλεργίες ή ξηρά μάτια;

Οι αλλεργίες στα μάτια ή η ξηροφθαλμία μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας ή να περιορίσουν την ικανότητά σας να φοράτε φακούς επαφής. Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, συζητήστε τις με τον γιατρό σας πριν την τελική επιλογή σας.

Οι φακοί μιας χρήσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας που σχετίζονται με το φακό επαφής, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες μάρκες φακών επαφής για ξηρά μάτια, ειδικές για την πιο άνετη τοποθέτησή τους.

Όσον αφορά την περιποίηση των φακών, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να παρατείνετε τη ζωή τους και να διατηρήσετε την ασφάλεια και την υγεία των ματιών σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τύπος φακών που χρησιμοποιείτε καθορίζει και τον τρόπο που τους φροντίζετε.

Οι εκτεταμένοι μαλακοί φακοί μιας χρήσης χρειάζονται ελάχιστη προσοχή, σε αντίθεση με τους συμβατικούς μαλακούς φακούς που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

Ποια είναι τα βήματα για την ορθή καθαριότητα των φακών επαφής;

  1. Πριν πιάσετε τους φακούς, πλύνετε και ξεπλύνετε τα χέρια σας με ένα ήπιο σαπούνι. Βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει αρώματα ή έλαια, διότι αν εισχωρήσουν στους φακούς σας, τα μάτια σας μπορεί να ερεθιστούν ή η όρασή σας να είναι θολή.
  2. Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδια.
  3. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και χωρίς γωνίες, ώστε να μην βλάψετε τους φακούς σας.
  4. Κάντε το μακιγιάζ σας αφού βάλετε τους φακούς σας και βγάλτε τους πριν αφαιρέσετε το μακιγιάζ.
  5. Ορισμένοι φακοί χρειάζονται ειδική φροντίδα και ειδικά προϊόντα. Χρησιμοποιείτε πάντα το απολυμαντικό διάλυμα, όπως το MENI – CLEAN, τον ισοτονικό ρυθμισμένο αλατούχο φυσιολογικό ορό με pH 7.2, τις σταγόνες οφθαλμών και τα ενζυμικά καθαριστικά που συνιστά ο γιατρός σας. Ορισμένα οφθαλμικά προϊόντα ή σταγόνες δεν είναι ασφαλή για όλους τους χρήστες.
  6. Ποτέ μην βάζετε νερό της βρύσης απευθείας στους φακούς σας. Ακόμα και το αποσταγμένο νερό μπορεί να είναι εστία μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση ή να βλάψουν την όρασή σας.
  7. Καθαρίστε κάθε φακό με τον εξής τρόπο: τρίψτε τον απαλά με το δείκτη σας στην παλάμη του άλλου σας χεριού. Το ελαφρύ τρίψιμο απομακρύνει την επιφανειακή συσσώρευση.
  8. Καθαρίστε την θήκη των φακών σας κάθε φορά που τους χρησιμοποιείτε, είτε με ένα αποστειρωμένο διάλυμα είτε με ζεστό νερό βρύσης και αφήστε τη να στεγνώσει. Αντικαταστήστε τη θήκη κάθε 3 μήνες.

Εάν ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες, θα αποφύγετε σημαντικά προβλήματα που πιθανόν προκύπτουν από τη μη διεξοδική καθαριότητα των φακών επαφής. Εάν ωστόσο, αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην εφαρμογή των βημάτων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.