Πώς να επικοινωνήσετε με τον διπλανό σας με βάση το «χρώμα» του!

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Θέλετε να μάθετε πώς να επικοινωνείτε πιο εύκολα και αποτελεσματικά; Ένας μικρός οδηγός κατανόησης της προσωπικότητας των γύρω σας με βάση τα… χρώματα-χαρακτηριστικά!

Η τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλέον μπει για τα καλά στην ζωή μας και μαζί με αυτά και οι διαφημίσεις. Στις περισσότερες διαφημίσεις προβάλλεται συχνά ως μότο ότι «κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός», αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτό; Πόσο διαφορετικοί είμαστε μεταξύ μας ως προσωπικότητες και πως αυτό επηρεάζει τις μεταξύ μας σχέσεις;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι σαφείς αλλά υπάρχουν θεωρίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των συμπεριφορών χωρίζοντας του ανθρώπους σε 4 βασικές κατηγορίες, σύμφωνα με το βιβλίο του Thomas Erikson «Ανάμεσα σε ηλίθιους» ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Κόκκινοι

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν άνθρωποι με ισχυρές προσωπικότητες οι οποίοι έχουν έμφυτη τάση της ηγεσίας. Είναι άτομα συγκεντρωμένα στους στόχους τους, αποτελεσματικά, οξύθυμα, εγωιστικά, ανοίγονται δύσκολα και δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα συναισθήματα των άλλων. Τους αρέσει η αυτονομία και η αίσθηση ότι έχουν σε όλα τον έλεγχο. Ξεχωρίζουν επειδή τους αρέσει να φορούν ρούχα «μάρκας» και λόγω του οξύθυμου του χαρακτήρα τους. Λατρεύουν την έννοια της νίκης και της προσωπικής προβολής. Διάσημα παραδείγματα κόκκινων ανθρώπων είναι ο Michael Jordan και ο Kobe Bryant.

Χρήσιμες συμβουλές επικοινωνίας: Οι κόκκινοι αγαπούν την σύγκρουση και τον ανταγωνισμό αλλά δεν είναι καλοί στο να αποδέχονται την ήττα τους και τα λάθη τους. Δείξτε κατανόηση, ακούστε τι έχουν να πουν και αν δεν είναι σωστή η πρόταση τους διορθώστε τους με την μέθοδο του σάντουιτς, δηλαδή «αναγνώριση- διόρθωση- αναγνώριση». Σημαντική φράση εδώ είναι αυτή: «Εκτιμώ πολύ την δουλειά σου και κατανοώ αυτά που λες. Σε μερικά σημεία πρέπει να γίνουν  μερικές διορθώσεις χωρίς όμως να αυτό να σημαίνει ότι δεν είσαι σε μεγάλο βαθμό σωστός».


Δείτε ακόμα: Μην ξεχάσω να (με) ακούω όπως θέλω να με ακούνε


Κίτρινοι

Αν έχετε έναν κίτρινο στην παρέα είναι δύσκολο να τον αγνοήσετε. Του αρέσει να μιλάει πολύ για τον εαυτό του, είναι κοινωνικός, αγαπά την προσοχή και την επιβεβαίωση των άλλων, είναι πολύ συναισθηματικός, ξεχασιάρης και αναβλητικός. Επίσης του αρέσει να μιλάει πολύ και δυνατά αλλά όχι να ακούει τους άλλους. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι του είναι αδύνατον να είναι συνεπής στα ραντεβού του και τα φανταχτερά ρούχα με έντονα χρώματα τα οποία φοράει. Γνωστά παραδείγματα είναι ο  Steve Martin.

Χρήσιμες συμβουλές επικοινωνίας: Ακούστε με υπομονή αυτά που έχουν να πουν. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα πολλά να μην ισχύουν άλλα πρέπει να το κάνετε. Μην μιλάτε πολύ στους κίτρινους διότι από ένα σημείο και μετά δεν δίνουν προσοχή σε αυτά που λέτε και αναφέρετε τις σημαντικότερες λεπτομέρειες. Επίσης είναι άτομα ευαίσθητα τα οποία ενθουσιάζονται και απογοητεύονται εύκολα. Δείξτε κατανόηση ως προς αυτά τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής τους και ως προς την αδυναμία τους να ακολουθήσουν αυστηρό ωράριο και κανόνες.  


Δείτε ακόμα: Σωστή διαχείριση χρόνου: Πώς να είμαι συνεπής στα ραντεβού μου; ΜΕΡΟΣ Β


Πράσινοι

Ο πράσινος είναι και η πιο συνηθισμένη κατηγορία την οποία συναντάμε καθημερινά. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φιλήσυχοι, βοηθάνε πολύ τους συνανθρώπους τους, δεν τους αρέσουν οι διαφωνίες και οι διαπληκτισμοί, είναι καλοί ακροατές  και καλοί σύμβουλοι. Είναι αποτελεσματικοί αλλά αναβλητικοί, δυσκολεύονται να αρνηθούν να βοηθήσουν στο ο,τιδήποτε. Χαρακτηριστικά είναι τα casual ρούχα, οι αργή ομιλία και ο ήρεμος τόνος φωνής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  διάσημων πράσινων είναι ο Μαχάτμα Γκάντι.

Χρήσιμες συμβουλές επικοινωνίας: Εδώ το κλειδί είναι η ήρεμη ομιλία. Μην τους μιλάτε για μεγαλεπήβολα σχέδια, μην μιλάτε σε δυνατές εντάσεις φωνής και μην μιλάτε γρήγορα γιατί αυτά τους προκαλούν άγχος. Να είστε ήρεμοι, συγκαταβατικοί, φιλικοί και παρακινητικοί. Δείξτε τους πνεύμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας και είναι σίγουρο ότι θα σας το ανταποδώσουν.

Μπλε

Το κλειδί εδώ βρίσκεται στην λεπτομέρεια. Οι μπλε αγαπούν τις λεπτομέρειες σε ό,τι κάνουν, είναι σχολαστικοί, οργανωμένοι, τακτοποιημένοι, πειθαρχημένοι και λάτρεις της απόλυτης συμμετρίας και τελειότητας. Αν τύχει να μπείτε στο σπίτι ενός μπλε θα είναι μαζεμένο πάντα στην εντέλεια και όλα τα έπιπλα και τα χρώματα θα είναι απόλυτα ταιριαστά και σε συγκεκριμένη θέση η οποία είναι σταθερή και δεν αλλάζει, δεν του αρέσουν οι αυθόρμητες αντιδράσεις και οτιδήποτε παρεκκλίνει από το πρόγραμμά του. Συνήθως είναι κάπως μελαγχολικά άτομα και χρειάζονται μια νότα θετικής ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας προσωπικότητας είναι ο Bill Gates και ο Steve Jobs.

Συμβουλές επικοινωνίας: Μιλήστε του για τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει μια ενέργεια. Αν περιγράφετε μια ιστορία σε ένα μπλε άτομο θα το ενδιαφέρουν όλες οι λεπτομέρειες ακόμα και οι πιο περίεργες.  Αν έρθει σπίτι σας φροντίστε όλα να είναι στην εντέλεια (ναι και τα κάδρα να είναι σε μια συμμετρία). Μην κάνετε φιλοφρονήσεις, σε έναν «μπλε» δεν  αρέσουν. Θα θεωρήσει ότι πάτε να τον καλοπιάσετε και ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Συμπερασματικά, όλες οι προσωπικότητες έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Το βασικό συστατικό της καλής επικοινωνίας βρίσκεται στην κατανόηση και στην διάθεση για συναίνεση και για επίτευξη αρμονίας. Πάντως σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων ανήκει αυστηρά σε μια προσωπικότητα. Οι περισσότεροι είμαστε ένα μίγμα στοιχείων των παραπάνω προσωπικοτήτων.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.