Πώς να ενσωματώσουμε το κλίμα των γιορτών στην καθημερινότητά μας…

Συντάκτης: Κατερίνα Γαβρίλη, Ψυχολόγος

Είναι κατά γενική ομολογία αποδεκτό ότι η περίοδος των Χριστουγέννων είναι από τις όμορφες και χαρούμενες στιγμές του χρόνου! Αν παρατηρούσαμε όμως λίγο καλύτερα, θα διαπιστώναμε ότι η περίοδος αυτή διακρίνεται από κάποια χαρακτηριστικά τα οποία λειτουργούν ιδιαιτέρως ενισχυτικά για την διάθεσή μας. Αν κατανοήσουμε τα γνωρίσματα αυτά, στη συνέχεια μπορούμε να παίξουμε μαζί τους εκπαιδεύοντας το νου μας να λειτουργεί πάντα σε αντίστοιχη ψυχική κατάσταση…

1. Όλα γύρω μας μοιάζουν γιορτινά! Ουσιαστικά βέβαια τίποτα δεν έχει αλλάξει, όλα όσα μας απασχολούν παραμένουν εκεί… Άρα αν το προσαρμόσουμε αυτό στην καθημερινότητά μας, θα γινόταν πολύ πιο ευχάριστη στην περίπτωση που επιλέγαμε να ξεγελάσουμε οικειοθελώς το νου μας ανατροφοδοτώντας τον διαρκώς με λόγους για τους οποίους θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε. Θα μπορούσαμε να καταγράφουμε και σε ένα χαρτί, ή όπου αλλού προτιμούμε, τον καθημερινό λόγο για τον οποίο αξίζει σήμερα να γιορτάσουμε. Το χαρτί αυτό μπορούμε να το έχουμε συνέχεια μαζί μας ή και να το κολλήσουμε σε κάποιο εμφανές σημείο του σπιτιού ώστε να μας θυμίζει διαρκώς το θετικό για το οποίο αξίζει να είμαστε χαρούμενοι. Το κλειδί εδώ είναι πόσο πολύ θα το πιστέψουμε αυτό που θα γράψουμε… Την πρακτική αυτή μπορούμε να την εφαρμόζουμε καθημερινά μέχρι να ενσωματωθεί πλέον σαν φυσική εσωτερική λειτουργία.

2. Όλοι οι άνθρωποι γύρω μας είναι πιο χαμογελαστοί και ευδιάθετοι. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την τάση των ανθρώπων να επηρεάζονται από τους άλλους και από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Κάτι τέτοιο, όμως, αποτελεί μία λειτουργία που αυτομάτως μας βάζει σε μία διαδικασία εξάρτησης από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Κι όταν αυτά είναι θετικά όπως τα Χριστούγεννα έχει καλώς… Τι γίνεται όμως όταν η εξάρτηση λειτουργήσει και σε αρνητικά ερεθίσματα; Αυτομάτως θα χαλάσει η ψυχολογία μας και θα δημιουργήσουμε αρνητικής χροιάς συναισθήματα. Κάτι τέτοιο επαναλαμβανόμενα θα έχει ως αποτέλεσμα να τοξινωθεί ποικιλοτρόπως ο οργανισμός μας, κι αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλουμε. Εδώ η φράση κλειδί είναι “δεν επιτρέπω σε κανέναν και τίποτα να με επηρεάσει”! Μαθαίνω έτσι να λειτουργώ ως αυτόνομη μονάδα χωρίς κανενός είδους εξαρτήσεις. Δεν γιορτάζω επειδή γιορτάζουν και όλοι οι άλλοι, γιορτάζω μόνο επειδή εγώ σαν ύπαρξη έχω λόγο να γιορτάζω. Και μόνο το δώρο της ζωής αξίζει την καθημερινή μας εορταστική διάθεση! Με αυτή την οπτική, μαθαίνουμε να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή, όποια κι αν είναι η διάθεση των γύρω μας. Είμαστε εστιασμένοι απόλυτα στην προσωπική μας εσωτερική γιορτή και δεν επιτρέπουμε σε κανένα εξωγενές σχόλιο ή γεγονός να μας την αλλοιώσει.

3. Η διατροφή μας είναι πιο πλούσια σε γεύση και λιπαρά απ’ ότι συνήθως. Αυτό εκφράζει την εσωτερική μας ανάγκη να αλλάξουμε λίγο το μοτίβο της ζωής μας, να ρίξουμε τους τόνους και να νιώσουμε πιο χαλαρές και απολαυστικές στιγμές στην καθημερινότητά μας. Κρύβει το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, καθώς και τη βαθύτερη ανάγκη μας να νιώσουμε πιο χαλαροί… να αφεθούμε λίγο… έστω και διατροφικά. Την περίοδο των γιορτών, που οι άνθρωποι καταναλώνουν πιο πλούσια και γευστικά εδέσματα, συνήθως έχουν την τάση να γίνονται πιο ευδιάθετοι και ομιλητικοί. Περνούν καλύτερα κι αυτό μεταβάλλει θετικά την όλη λειτουργία τους. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε λιγότερο αυστηροί με τον εαυτό μας και να του επιτρέπουμε μικρές ακίνδυνες απολαύσεις όσο πιο συχνά είναι αυτό εφικτό. Εκτός απ’ το ότι το εισπράττουμε ως επιβράβευση και λειτουργεί ενισχυτικά, μας βοηθάει επίσης να αποβάλλουμε ένα μεγάλο ποσοστό άγχους και πίεσης από την καθημερινότητά μας. Μαθαίνουμε να φροντίζουμε λοιπόν με λιγότερη αυστηρότητα και περισσότερη αποδοχή τον εαυτό μας!

4. Δεχόμαστε και προσφέρουμε δώρα. Κι αυτό είναι κάτι που εύκολα θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας. Η έννοια της προσφοράς προς τους άλλους, μας γεμίζει με μία αίσθηση χαράς, πληρότητας και γενναιοδωρίας που ανεβάζει κατακόρυφα την αυτοπεποίθησή μας! Μας κάνει να νιώθουμε καλά και πιο αισιόδοξοι. Γι’ αυτό και η έννοια της προσφοράς θα πρέπει να λειτουργεί σαν καθημερινή ενίσχυση για εμάς. Το να προσφέρεις ένα δώρο δεν σημαίνει ότι χρειάζεσαι απαραιτήτως χρήματα, καθώς το δώρο αυτό δεν χρειάζεται να είναι υλικό… Ακόμα και το να βοηθήσεις έναν ηλικιωμένο συνάνθρωπό σου να διασχίσει το δρόμο, για τον ίδιο αποτελεί πολύτιμο δώρο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε τέτοια μικρά αλλά ουσιώδη δώρα και στον ίδιο μας τον εαυτό!

Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε να εκπέμπουμε αγάπη, καλοσύνη και αποδοχή τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας ανεξαρτήτως γιορτών ή άλλης χρονικής περιόδου. Η ανθρώπινη γενναιοδωρία, άλλωστε, ποτέ δεν χρειάστηκε χρήματα και υλικά αγαθά για να εκδηλωθεί, παρά μόνο καλή διάθεση και αγάπη για εμάς και τους γύρω μας. Καλές γιορτές λοιπόν με χαρούμενη και γιορτινή διάθεση όλο το χρόνο!

Συντάκτης: Κατερίνα Γαβρίλη, Ψυχολόγος

Influence:

Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 17 Μαΐου του 1979 ολοκλήρωσα την πρωτοβάθμια εκπαίδευση…